Provocări pentru noul an
S-a încheiat la 24 noiembrie 2013 Anul Credinței. La nivelul Diecezei de Iași a fost și cel de-al treilea an dedicat familiei. Cu ce rămânem din ceea ce am trăit? Care sunt provocările pentru noul an?
Lansat cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II (11 octombrie 1962) și a 20 de ani de la promulgarea Catehismului Bisericii Catolice (11 octombrie 1992), Anul Credinței (11 octombrie 2012 - 24 noiembrie 2013) a avut menirea să "trezească în fiecare credincios aspirația de a mărturisi credința în plinătate și cu reînnoită convingere, cu încredere și speranță".
Evenimentele trăite anul trecut la nivelul Bisericii Universale și al Diecezei de Iași (întâlniri, conferințe, simpozioane, cursuri, pelerinaje, pagini și rubrici speciale pe site sau în publicații, cateheze, materiale publicate, lectio divina, adorații, rugăciuni, vizite ale icoanei Maicii Domnului, misiuni populare în parohii etc.) ne-au ajutat să parcurgem cele patru indicații propuse: mărturisire, celebrare, trăire, rugăciune.
La nivel individual mulți s-au întors în biserica în care au fost botezați pentru a se ruga și a reflecta la semnificația Botezului. Alții au urmat diferite propuneri, precum decalogul pentru Anul Credinței: 1) Îmi voi mărturisi credința spunând zi de zi Crezul, 2) Mă voi strădui ca Liturghia să fie plină de credință, 3) Mă voi spovedi și împărtăși cât mai des, 4) Voi medita zilnic cel puțin un verset din Sfânta Scriptură, 5) Voi găsi în sfânta Fecioară Maria un model de credință, 6) Voi da ascultare îndemnurilor Sfântului Părinte, 7) Îmi voi alege un sfânt patron și ocrotitor pentru Anul Credinței, 8) Îmi voi alege o carte bună pe care să o citesc, 9) Voi renunța la ceva care mă ține departe de credință, 10) Mă voi ruga pentru o persoană care nu crede.
Cu prima duminică a Adventului (1 decembrie 2013) a început un nou an pastoral și liturgic. Provocările pentru noul an vin din ceea ce am trăit până acum. Iată câteva.
Mai întâi, este importantă orientarea spre martorii credinței. Un asemenea martor a fost și ep. Anton Durcovici, mort în închisoarea de la Sighetu Marmației, la 10 decembrie 1951. Marea bucurie a venit la 31 octombrie 2013 când Sfântul Părinte a recunoscut oficial martiriul slujitorului lui Dumnezeu Anton Durcovici, aprobând ridicarea la cinstea altarelor și înscrierea lui, într-un viitor apropiat, în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice. Anul acesta, conform scrisorii pastorale a păstorului diecezei din ziua de 5 noiembrie 2013, este dedicat cunoașterii, promovării și popularizării mesajului episcopului martir.
Continuăm să ne orientăm și spre familie. La Vatican, între 5 și 19 octombrie 2014 va fi un Sinod special dedicat familiei, cu tema: "Provocările pastorale ale familiei în contextul evanghelizării". O altă provocare constă în chemarea de a intra în logica noii evanghelizări: "Nouă în ardoarea sa, în metodele sale și în exprimările sale". Și nu în ultimul rând, evenimentele de anul trecut ne cheamă să trăim credința cu entuziasm și să o propunem și altora.
La început de an civil ne facem urări și ne spunem: La mulți ani! Avem dorințe mai curate pentru noi și pentru alții. Cea mai bună urare o găsim la episcopul Anton Durcovici, căruia îi este dedicat acest an. Stema lui e compusă dintr-o navă în furtună în care stă Mielul lui Dumnezeu cu steagul victoriei. În mijloc se află crucea, în stânga mitra, iar în dreapta cârja episcopală. Dedesubt este motoul lui, un text din Ps 143,15: "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul". Fericirea pentru noi, pentru familiile noastre aceasta este: să îl facem pe Dumnezeu stăpân al nostru.
Urarea specială pentru toți cititorii o constituie îndemnul care ne însoțește în acest an: "Fiți imitatorii acelora care, prin credință și răbdare, moștenesc promisiunile" (Evr 6,12).
Pr. Cornel Cadar