Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria revistei (XII) -

Anii 1935-1936

Din ianuarie 1935 se reia publicarea exemplelor din Siprago întreruptă pentru un timp. În numărul din februarie se anunță unirea "Farului nou" cu "Dacia creștină". În martie este redat un apel către cititori și abonați ca aceștia să facă "rugăciuni stăruitoare pentru împăcarea Bisericilor creștine și pentru unirea în credință". În acest sens, în numărul din luna mai este publicat un "apel pentru formarea unui front comun de apărare a creștinismului".

Directorul revistei dorea ca acest apel să fie publicat în toate revistele creștine și aștepta și părerea fraților ortodocși cum ar înțelege ei "să înfăptuim cât mai curând frontul comun de apărare a creștinismului", mai ales împotriva ateismului și comunismului. În numărul următor este publicat Decretul de unire al Sinodului de la Florența, iar în iulie, Exortația patriarhală la începutul Sinodului de la Florența. Numărul din august publică un răspuns pozitiv la apel din partea părintelui ortodox Gh. Chiriac, în "Cronica Romanului". În luna mai, Mons. Anton Gabor anunță moartea pr. Iosif Lipski la 19 aprilie 1935, cel care l-a condus odinioară (în 1898) la Seminar. În același număr părintele Zaharia publică o scrisoare către doi tineri căsătoriți. În iunie se anunță apariția cărții "Imitațiunea lui Hristos", cu ilustrații, precum o expoziție a presei catolice la Vatican la care vor participa toate țările, inclusiv România prin Mons. Anton Gabor, ca delegat al diecezelor latine. Și anul acesta, continuând ceea ce a fost început în anii trecuți, sunt publicate articole despre Acțiunea Catolică, despre greco-catolici, informații din misiuni, din Rusia comunistă, articole care arată persecuțiile bolșevismului și pericolul comunismului.

Miercuri, 19 februarie 1936, trece la cele veșnice Mons. Anton Gabor (53 de ani), cel care a condus revista timp de peste 22 de ani. Deja în revista din luna februarie se anunțase că este bolnav, se credea că este o răceală și că se va restabili, dar nu a fost așa. În cuvântarea funebră, publicată în numărul din martie, pr. Iosif Tălmăcel îi face portretul și-I arată activitatea: luptător al presei bune catolice din România, neobosit apostol al preasfintei inimi a lui Isus, crainic al unirii tuturor; în câmpul presei, lui I se datorează: "Lumina creștinului", "Sentinela catolică", Institutul "Presa Bună". "Nu e lucru așa de ușor de a înlocui pe Mons. Anton Gabor în opera începută și condusă de dânsul până acum cu atâta râvnă și, putem spune, cu toată abnegațiunea de sine", concluzionează pr. Tălmăcel. A fost înmormântat vineri, 21 februarie, în cimitirul "Eternitatea" din Iași, cu participarea a peste 30 de preoți. Mai multe numere din acest an, începând cu luna martie, publică articole despre fondatorul revistei.

Trecerea Mons. Anton Gabor la cele veșnice a lăsat un gol în câmpul presei bune. Cei care îl urmează la conducere, mereu vor face referință la pasiunea și la ideile lui pentru presă. În anul 1940, probabil pr. Iosif Bălan avea să noteze în poezia Sub crucea ta. dedicată Mons. Gabor: "De când retrasu-te-ai din front, / De când te-ai dus în altă viață, / Rămas-am făr'de orizont, / Cuprinși de-o grea și rece ceață. // S-a stins în noi și sacrul foc, / Avântul sfânt, eterna pară; / Și-a veștejit floarea-n boboc, / În luna întâi de primăvară. // La noi, Părinte-I rânced tot / Și-n giulgiu s-a-mbrăcat unirea. / Nu știm ce-I dragul de norod / Și fosta ca-n povești. Iubirea. // Părinte drag! Noi an de an / Scrutăm în zarea argintie; / Trimite-ne un nou titan, / Să ne trezim din letargie!..."

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat