Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Genovica Ivan (Dărmănești). "În viața fericitului ep. Anton Durcovici impresionează mult înțelepciunea cu care a condus Biserica, a călcat ferm și cu autoritate peste lei și balauri, nu se temea pentru viața lui, pentru că în persecuția Bisericii l-a văzut pe Isus suferind: "Duceți crucea Mântuitorului care s-a răstignit pentru păcatele noastre, căci va veni ziua învierii și pentru acest popor atât de încercat și suferind"; a dorit ca spiritul său de credință și de speranță să fie aprofundat și de către credincioși".

Viața fericitului Anton Durcovici impresionează pe orice doritor de a o cunoaște. Cine-i citește viața va ieși îmbogățit și întărit în propria-i credință.

- Ana Feraru (Rotunda). "La Liturghia de beatificare a ep. martir Anton Durcovici cel mai mult m-a impresionat citirea decretului din partea Sfântului Părinte papa Francisc, prin care s-a recunoscut și oficial viața de sfințenie a fericitului episcop, care și-a jertfit întreaga viață pentru fidelitatea față de Biserică, pentru poporul lui Dumnezeu și pentru comuniunea cu Sfântul Părinte papa de la Roma. Dezvelirea icoanei cu imaginea episcopului a fost un moment în care i-am mulțumit lui Dumnezeu și sfintei Fecioare Maria că avem un mijlocitor care urcă spre cer rugăciunile noastre, ca să fie primite și ascultate, prin care să mijlocească de la Dumnezeu, pentru noi, harurile de care avem nevoie".

Liturghia de beatificare rămâne în amintirea noastră. Impresiile au fost prea puternice pentru a fi uitate. Vă mulțumim dv., precum și unui alt cititor, care ne-a spus că la sfânta Liturghie cel mai mult l-a impresionat momentul când toți credincioșii pe stadion au spus împreună crezul, sau au cântat împreună. Era de-a dreptul fascinant să auzi un întreg stadion în rugăciune și în cântare de laudă, înălțate spre Dumnezeu.

- Francesca (Iași). În problema solicitată trebuie să vă adresați direct părintelui paroh pentru a găsi o soluție.

- Petrea Susan (Bălușești). "Eu am lucrat 15 ani în mai multe țări: Libia, Irak, Rusia, Turcia, Armenia, Egipt și Israel. După ce terminam orele de lucru la stat, lucram și în particular în casele oamenilor. Aici întâlneam foarte mulți copii, între 2 și 10 ani, pe care-i botezam. În aceste țări, cum este foarte cald, eu îi udam cu apă făcându-mă că mă joc cu ei, și apoi rosteam un nume și spuneam: Eu te botez în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Apoi spuneam rugăciunea Tatăl nostru. Aș dori să vă întreb dacă aceste botezuri sunt valide sau nu? Vreau să vă spun că în acești 15 ani am botezat cam 5.000 de copii. Îmi aduc aminte că am botezat și adolescenți, împrietenindu-mă cu ei îi udam și apoi rosteam formula de botez după cum știam eu că se face la nevoie. Și dacă tot a venit vorba de Botez aș dori să știu cum se numește preotul care a predicat în ziua de Botezul Domnului pentru că mi-au plăcut întrebările pe care le-a pus și anume: "Care dintre dv. știe ziua când a fost botezat? Dacă sărbătorește cineva ziua când a fost încreștinat, când a devenit fiu al lui Dumnezeu?" Să știți că mi-a plăcut foarte mult această idee și vreau să știu și eu data când am fost botezat. Știu că e un pic mai greu pentru că acum 70 de ani parohia noastră era filiala Parohiei Prăjești și cine știe dacă mai există arhiva de atunci. Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă ajute în munca dv.".

Intenția dv. de a încreștina pe alții a fost bună, dar nu și corectă. Pentru un răspuns adecvat și sigur vă răspundem din cartea "Codul de drept canonic", canoanele 864, 865, 868, din capitolul III: "Este capabil să primească Botezul orice om încă nebotezat, și numai el. Ca un adult să poată fi botezat, trebuie să-și fi manifestat voința de a primi Botezul, să fie instruit suficient asupra adevărurilor de credință și a obligațiilor creștine și să fie probat în viața creștină prin catehumenat; să fie îndemnat să se căiască de păcatele sale. Adultul care se află în pericol de moarte poate fi botezat dacă, având o oarecare cunoaștere despre principalele adevăruri de credință, și-a manifestat în vreun fel intenția de a primi Botezul și să promită că va respecta poruncile religiei creștine. Ca un copil să fie botezat în mod licit, trebuie ca: 1) părinții, cel puțin unul dintre ei sau cine le ține locul, să fie de acord; 2) să existe speranța întemeiată că el va fi educat în religia catolică; dacă această speranță lipsește întru totul, Botezul să fie amânat conform dispozițiilor dreptului particular, explicându-se părinților motivul amânării". Concluzia o trageți singur. La cealaltă problemă, ca să aflați data botezului dv., ziua când ați devenit fiu al lui Dumnezeu, trebuie să vă interesați la parohia de care aparțineați în acea perioadă. Comunicându-i părintelui data când v-ați născut, vă va găsi cu ușurință. Predica din 12 ianuarie 2014 de la Radio Iași a fost ținută de pr. Cornel Cadar, care în privința Botezului l-a citat pe Sfântul Părinte.

- Ramona (e-mail) "Am și eu o nelămurire: dacă vreau să mă căsătoresc și nu vreau să mă strige în biserică, se poate? Ce se întâmplă dacă preotul din localitatea de unde sunt nu-mi dă cele necesare pentru nuntă într-o altă localitate decât dacă mă strigă în biserică? Pot să fac ceva în acest sens?

Vestirile sau strigările au rolul de a aduce la cunoștință comunității despre bucuria unei căsătorii și de a verifica eventualele piedici pentru căsătorie. Dacă aveți motive suficiente, puteți să cereți dispensă de strigări. În Dieceza de Iași parohul dă dispensă de o strigare, decanul de două și episcopul de toate trei. Faceți, așadar o cerere către episcop în care explicați motivele și cereți dispensa pentru strigări. Pentru că la scurt timp ați revenit cu un alt mesaj în care precizați: "Mulțumesc mult, mai am o singură întrebare, unde fac această cerere și dacă există una tip?", vă răspundem că dacă doriți puteți să vă adresați și direct PS Petru Gherghel, făcând o cerere. În mod obișnuit, cei care doresc să obțină dispense de vestiri o fac prin preotul cu care au făcut pregătirea și a întocmit dosarul. În fiecare parohie există formulare tip care se completează de către miri și apoi parohul face demersurile pentru a obține dispensa. Vă dorim binecuvântare de la Domnul!

- Ciprian (e-mail). "Aș dori să vă întreb care este poziția oficială a Bisericii Catolice în legătură cu evenimentele de la Medjugorje, pentru că pe internet am văzut că papa Ioan Paul al II-lea a dat un verdict pozitiv. Așadar, Biserica Catolică recomandă pelerinajele acolo? Vă mulțumesc".

Nu știm unde ați găsit că papa ar fi aprobat aparițiile de la Medjugorje, dar la întrebarea pe care ați pus-o s-a răspuns de mai multe ori în revista "Lumina creștinului". Reluăm o parte din ultimul răspuns din decembrie 2009. Cu privire la Medjugorje, Biserica nu s-a pronunțat, dar nici nu interzice credincioșilor de a merge în pelerinaj. "Nu trebuie organizate pelerinaje oficiale la Medjugorje, înțeles ca loc de apariții mariane autentice". Acesta este răspunsul pe care l-a dat acum câțiva ani Mons. Tarcisio Bertone, pe atunci secretar al Congregației pentru Doctrina Credinței. "Pe baza cercetărilor făcute până acum, spunea în aceeași vreme Joaquin Navarro-Valls, citând declarația episcopilor din regiune, nu se poate afirma că este vorba de apariții sau de revelații supranaturale". La începutul anului 2010 la Congregația pentru Doctrina Credinței s-a constituit o comisie internațională de investigație cu privire la Medjugorje. Prin urmare, așteptăm ca Biserica să se pronunțe. Până atunci știm clar din Evanghelii că Maria ne îndreaptă spre Fiul ei: "Faceți tot ceea ce vă va spune el" (In 2,5). Dacă vom face așa, în noi înșine se va produce o minune: schimbarea vieții, învierea la o viață nouă împreună cu Cristos. Vă dorim binecuvântare de la Domnul!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat