Știri externe
Papa în Asia
Sri Lanka este țara pe care o va vizita papa Francisc, între 13 și 15 ianuarie 2015, sub motoul "A trăi în iubire". După Sri Lanka, Sfântul Părinte va merge în Filipine, între 15 și 19 ianuarie 2015, motoul vizitei fiind "Milostivire și compasiune". Papa Francisc va deveni al treilea suveran pontif care vizitează Filipine după cele două călătorii ale lui Ioan Paul al II-lea, în 1995 și 1981, și vizita lui Paul al VI-lea în 1970. Vizita din Filipine reprezintă a doua călătorie a papei Francisc în Asia, după cea din Coreea de Sud, în perioada 13-18 august.
Cifre din Turcia
Papa Francisc a făcut o călătorie apostolică în Turcia în perioada 28-30 noiembrie. Turcia are 774.815 km2 și 76.140.000 de locuitori, dintre care 53.000 sunt catolici, adică 0,07% din populație. Biserica Catolică din Turcia are șapte circumscripții ecleziale, 54 de parohii și 13 centre pastorale. Sunt șase episcopi, 58 de preoți, șapte călugări, 54 de călugărițe și doi diaconi; doi membri ai unor institute seculare, șapte misionari laici și 68 de cateheți. În țară funcționează patru seminarii majore. Biserica deține 23 de centre educaționale (grădinițe, școli primare, școli gimnaziale), șase centre de educație specială, trei spitale, două clinici și cinci case pentru bătrâni și persoane cu handicap. Pe lângă romano-catolici sunt și catolici bizantini, armeni și caldeeni.
Mamă a tuturor
"Biserica fără frontiere: mamă a tuturor" este tema aleasă de papa Francisc pentru a 101-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului, care va fi celebrată duminică, 18 ianuarie 2015. Biserica "își deschide brațele pentru a primi toate popoarele, fără deosebire și fără granițe pentru a vesti tuturor că "Dumnezeu este iubire" (1In 4,8.16)" - se spune în mesaj.
Seminarul din Eichstätt
La festivitățile desfășurate în perioada 10-13 octombrie, la Eichstätt (Germania), prilejuite de împlinirea a 450 de ani de la fondarea Seminarului diecezan, au participat și doi reprezentanți ai Seminarului din Iași: pr. Iulian Faraoanu și pr. Eduard Soare. La Seminarul din Eichstätt sunt 31 de studenți din diferite dieceze din Germania, dar și din țări precum Polonia, Ucraina, Olanda, India, Burundi și Somalia. Există aici și "Collegium Orientale", fondat în anul 1998 de Mons. Walter Mixa, episcop de Eichstätt, în vederea pregătirii viitorilor slujitori ai altarului din Bisericile Orientale Catolice sau din Bisericile Ortodoxe.
Întâlnirea Familiilor
Icoana și rugăciunea oficiale ale celei de-a opta Întâlniri Mondiale a Familiilor, programată la Philadelphia în 2015, au fost prezentate de către arhiepiscopul Charles J. Chaput la 7 septembrie, în catedrala bazilică "Sfinții Petru și Paul" din orașul care va găzdui acest eveniment cu tema "Iubirea este misiunea noastră: familia pe deplin vie". Rugăciunea este accesibilă pe site-ul worldmeeting2015.org, în 18 limbi. Icoana este o operă de artă religioasă pentru a încuraja fie reflecția, fie rugăciunea. Pictorul Neilson Carlin a reprezentat Sfânta Familie cu Maria, Iosif, Isus prunc și părinții Fecioarei, Ioachim și Ana.
"Unitatis redintegratio"
S-au împlinit 50 de ani de la promulgarea decretului despre ecumenism al Conciliului Vatican II "Unitatis redintegratio", la 21 noiembrie 1964. În mod semnificativ, la aceeași dată, erau aprobate constituția dogmatică despre Biserică "Lumen gentium" și decretul despre Bisericile Orientale Catolice "Orientalium ecclesiarum". Pentru a marca această aniversare, Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor a organizat două evenimente: la 20 noiembrie, celebrarea Vesperelor în bazilica "Sfântul Paul din Afara Zidurilor", și la 21 noiembrie, un act comemorativ public, care a încheiat și lucrările sesiunii plenare a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, desfășurate între 18 și 21 noiembrie.
Vizită la românii din Paris
Mons. Xavier Rambaud, canonic, vicar episcopal însărcinat cu Oficiul pentru Pastorația Migranților și a Preoților Străini din cadrul arhiepiscopiei pariziene, a vizitat comunitatea românilor catolici din Paris, duminică, 26 octombrie, răspunzând invitației acestor credincioși, între care mulți sunt originari din Dieceza de Iași. Comunitatea a fost recunoscută anul acesta de către Arhiepiscopia de Paris printr-o convenție oficializată. Mons. Rambaud a celebrat sfânta Liturghie în limba franceză, credincioșii răspunzând și cântând în limba română. A participat și părintele Livio Pegoraro, parohul bisericii "Sfântul Bernard" (12, rue Saint Bruno), locul unde se adună credincioșii români în fiecare duminică. Românii catolici din Paris sunt păstoriți de pr. Nicolae Cibian: tel. 0033/676377394, facebook.com/misiunea.catolica.