Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre. Anton Dumitru Gherguț

La 23 aprilie 2014 s-au împlinit 70 de ani de la trecerea în eternitate a unuia dintre eroii celui de-al Doilea Război Mondial - seminaristul Anton Dumitru Gherguț - originar din Cleja, județul Bacău.

În satele componente ale comunei Cleja (Cleja, Somușca și Valea Mică) au fost ridicate, de-a lungul timpului, de către localnici, câteva monumente comemorative dedicate eroilor. Cel mai vechi monument de acest tip se găsește în cimitirul satului Cleja (aparținând astăzi Parohiei "Sfântul Francisc") și este dedicat memoriei eroului seminarist Anton Dumitru Gherguț.

Acest monument ar mai fi stat o vreme acoperit de "iedera uitării" dacă, în primăvara acestui an, trecând prin cimitirul din Cleja împreună cu Luca, băiatul meu de 10 ani, atenția sa nu i-ar fi fost atrasă de niște "semne" (care abia se mai deslușeau) încrustate pe o cruce de piatră.

Am descoperit împreună (cu grijă și, în același timp, cu firească emoție) fiecare literă, fiecare cuvânt încrustat odinioară pe monument, până când am putut citi întreaga inscripție: "În amintirea teologului erou Gherguț Dumitru Anton, de ani 23, elev adjutant, batalionul 113 vânători de munte, compania I-a, plutonul 10, căzut pe câmpul de bătălie în satul Răucești, județul Baia, în ziua de 23 aprilie 1944. Să ne rugăm pentru el".

Cine a fost eroul Anton Dumitru Gherguț (al cărui nume nu apare, ca multe altele din păcate, pe monumentul de for public inaugurat în anul 2003, la intrarea în localitatea Cleja, în apropierea Școlii Generale nr. 2 și a bisericii "Sfântul Marcu")? Anton era fratele mai mic al celui care a condus Dieceza de Iași înaintea actualului episcop. Este vorba de părintele Andrei Gherguț, ordinarius substitutus între 19 martie 1977 și 21 februarie 1978.

Având posibilitatea de a cerceta, cu ani în urmă, Arhiva Parohiei Cleja, prin amabilitatea părintelui paroh de atunci, părintelui Augustin Pascaru, am găsit într-un registru "Status animarum" (întocmit în luna ianuarie a anului 1927 de către părintele Ioan Poglut, paroh la Cleja între anii 1921 și 1927, trecut la cele veșnice un an mai târziu și înmormântat în capela cimitirului din Cleja, în ziua de 4 ianuarie 1928) familia lui Dumitru Gherguț, de 43 de ani, fiul lui Martin Gherguț și al Anei Gheorghe Pascaru, căsătorit cu Roza, de 36 de ani, fiica lui Gheorghe Iștoc și al Rozei Mih. Demșa.

La data întocmirii "Stării sufletelor" din Parohia Cleja, Dumitru Gherguț și soția sa (Roza) aveau împreună șase copii: Maria (15 ani), Catrina (13 ani), Andrei (10 ani), Ana (7 ani), Anton (5 ani) și Ion (1 an).

Înscris, ca și fratele său mai mare (Andrei), la Seminarul Catolic din Iași, Anton nu a mai apucat să-și finalizeze studiile și să înceapă misiunea pastorală ecleziastică pentru care fusese chemat, fiind nevoit (conform dispozițiilor Legii asupra recrutării armatei din 1942) să plece pe front într-o altă misiune, la fel de nobilă, dăruind țării (în cele din urmă) jertfa supremă a propriei sale vieți, în ziua de 23 aprilie 1944.

Sacrificiul suprem al acestui tânăr seminarist de odinioară (redescoperit printr-o binecuvântată întâmplare) merită cu prisosință omagiul nostru sincer și pios, chiar la distanța a șapte decenii, cu atât mai mult cu cât noi, cei din generația actuală, suntem ("peste ani") printre beneficiarii jertfei lui "de dinainte vreme".

Prof. dr. Anton Coșa



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat