Meritxell
În inima munților Pirinei, între Spania și Franța, se întinde Principatul Andorra, pe o suprafață de doar 468 km2.
În centrul geografic al țării, ca o inimă a spiritualității acestui popor, într-o zonă deosebit de pitorească, pe malul râului Valira, poate fi întâlnit sanctuarul marian Meritxell. Maica Domnului de aici este patroana și ocrotitoarea Andorrei.
Istoria sanctuarului începe la sfârșitul secolului al XII-lea. Într-o zi de 6 ianuarie, fiind sărbătoare, locuitorii satului Meritxell se îndreptau spre biserica din localitatea Canillo pentru a participa la Liturghie. La un moment dat, pe marginea drumului, văd un trandafir sălbatic înflorit, cu frunzele verzi, deși în jur totul era acoperit cu zăpadă. Mirați, s-au apropiat de trandafir și au văzut alături o frumoasă imagine a Maicii Domnului. După Liturghie, parohul, însoțit de credincioși, a mers, a luat statuia și a dus-o în biserica din Canillo, promițând că îi va aranja un altar special. A doua zi, deși ușile bisericii erau închise, statuia nu mai era. În timp ce lumea vorbea despre dispariția imaginii, un trecător străin, care nu știa nimic despre cele întâmplate în ajun, venind spre Meritxell, a văzut statuia lângă trandafir. Atunci toți au înțeles că Maria prefera să rămână într-o capelă chiar în acel loc. Până în anul 1658, când s-a luat decizia construirii unei biserici baroce, vechiul edificiu era unul modest.
Din istorie merită consemnată data de 24 octombrie 1876, când Fecioara de la Meritxell a fost declarată patroană a Andorrei. Acest patronaj al Mariei a fost confirmat canonic de papa Pius al X-lea, în anul 1914. Episcopul de Barcelona, Mons. Justí Guitart i Valardebo, primind aprobarea papei, a încoronat statuia la 8 septembrie 1921.
Din nefericire, în noapte de 8 spre 9 septembrie 1972, sanctuarul a fost distrus în mare parte de un incendiu. A urmat construirea noului sanctuar, operă a arhitectului Ricardo Bofill, în stil eclectic, monumental, ambițios, unic în felul său. Includerea vechilor ruine în noul cadru a fost deosebit de anevoioasă. Bofill a construit un viaduct care leagă munții vecini între ei, un lac artificial, terase, amfiteatru pentru mari manifestări culturale și religioase. Început în anul 1974, noul edificiu a fost inaugurat la 8 septembrie 1976.
Sanctuarul, reînviat, prin formă și culori, transmite pelerinului lumină și speranță. Acest centru spiritual este un punct de întâlnire, loc emblematic și unic. Are o navată în formă de cruce greacă, iar absida este în plan pătrat. Ansamblul arhitectonic este compus dintr-un turn a cărui formă este inspirată din vechile clopotnițe catalane.
Curtea interioară este ornată cu o mulțime de arcade albe semicirculare care dau un farmec aparte. Culoarea albă se încadrează foarte bine cu zăpada care aici poate fi văzută șapte luni din an. Ca material s-a folosit piatră de andezit, extrasă din munții din apropiere.
Statuia Maicii Domnului, sculptată prin sec. al XII-lea, o imagine statică, geometrică, puțin naivă, pare să aibă mai mult rolul de tron decât de mamă pentru prunc.
În anul 1972 a ars și vechea statuie, dar artistul Jaume Rossa a realizat una identică cu cea veche, inspirându-se din vechile fotografii.
Fața Mariei, oarecum disproporționată, de mari dimensiuni, vrea să simbolizeze rolul ei de salvatoare și protectoare. Ochii, ieșiți mai mult în afară, exprimă eternitatea și spiritualitatea. Acești ochi mari ne fac să înțelegem că, chiar dacă pelerinul nu se uită la fața Mariei, ea totuși îl vede.
Imaginea Mariei de la Meritxell este menționată în imnul național al Andorrei. În anul 2014, papa Francisc a conferit sanctuarului de la Meritxell titlul de "basilica minor".
Pr. Iosif Dorcu