Episcopul Anton Durcovici în vizită canonică la Cleja
La scurtă vreme după instalarea sa ca episcop de Iași (14 aprilie 1948), Anton Durcovici a început vizitele canonice în parohiile diecezei, pentru a administra sacramentul Mirului, îndemnându-i și încurajându-i totodată pe credincioși în păstrarea credinței.
Autoritățile comuniste nu au văzut cu ochi buni aceste vizite canonice ale episcopului Anton Durcovici, considerându-le periculoase, opozante doctrinei materialiste comuniste și îndreptate împotriva "ordinii și autorității statului".
Pe de altă parte, credincioșii catolici din Dieceza de Iași au manifestat în timpul acestor solemnități religioase un atașament profund față de episcop, văzând în ierarhul lor un model autentic de păstor a cărui misiune pastorală se desfășura în vremuri deosebit de grele pentru credința creștină și slujitorii ei.
Printre vizitele canonice efectuate de episcopul Anton Durcovici în parohiile Diecezei de Iași s-a numărat și cea de la Cleja, din ziua de 27 septembrie 1948.
Anton Durcovici mai fusese în Parohia Cleja, la 27 august 1943, înainte de numirea sa ca episcop de Iași, evenimentul fiind consemnat de către el însuși într-un Liber Missarum păstrat în Arhiva Episcopiei Romano-Catolice de Iași.
Înaltul ierarh a sosit în localitatea Cleja în seara zilei de 26 septembrie 1948. A doua zi, 27 septembrie, una importantă pentru credincioșii catolici din Dieceza de Iași (comemorarea a patru ani de la moartea, la 27 septembrie 1944, a episcopului Mihai Robu, primul episcop indigen), episcopul Anton Durcovici a administrat sacramentul Mirului în curtea bisericii din Cleja, în prezența unui număr mare de credincioși.
În cadrul sfintei Liturghii, episcopul Anton Durcovici a rostit o predică deosebită, memorabilă se pare chiar și pentru autoritățile comuniste ale vremii care, într-un document din 27 septembrie 1948, menționează printre altele: "Cu această ocazie episcopul a predicat în biserică în fața poporului spunând că papa Pius al XII-lea este stăpân pe poporul său și că anumiți oameni contra religiei caută a corupe poporul credincios".
În legătură cu această predică, episcopul Anton Durcovici a menționat (în declarația din 26 aprilie 1950 dată în arestul Securității din București) următoarele: "La Cleja, județul Bacău, fiind aniversarea morții episcopului Mihai Robu (27 septembrie 1944 n.n.), am predicat despre moarte și judecata care urmează, arătând îndeosebi răspunderea episcopului înaintea judecății dumnezeiești, nu numai pentru sufletul său, dar și pentru toate sufletele ce i-au fost încredințate în toate parohiile și în dieceza întreagă ca să le păstorească. Arătam că în treburile bisericești credinciosul catolic poate arăta liber dorința sa episcopului, însă hotărârea și răspunderea dispozițiunilor de luat în ale bisericii sunt de competența episcopului. Îndemnam pe credincioși să cumpănească bine aceste adevăruri și să se conformeze lor".
Nevoia apărării valorilor creștine și rezistența în fața acțiunilor anticreștine ale promotorilor ateismului comunist sunt cât se poate de evidente în mesajul transmis de episcopul martir Anton Durcovici prin intermediul predicii de la Cleja, constituind peste timp un model de urmat pentru credincioșii catolici de astăzi și păstorii lor sufletești.
Prof. dr. Anton Coșa