Răspundem cititorilor
* Genovica Tiba (Răchiteni). "Am scris și eu două rugăciuni și mi-am făcut curaj să le trimit la redacție... Cu stimă și mult respect pentru revista "Lumina creștinului"".
Rugăciunile pe care le-ați trimis sunt într-adevăr frumoase, dar nu pot fi publicate din lipsa spațiului. Am dori apoi să verificați dacă nu cumva rugăciunile trimise sunt o combinație din mai multe rugăciuni, cum ar fi cea care se recită în multe biserici înainte de sfânta Împărtășanie: "Vino, Isuse, în inima mea și rămâi la mine întotdeauna. Isuse, pentru tine vreau să trăiesc, al tău vreau să fiu în viață și la moarte...", sau cum ar fi aceasta: "Înger, îngerașul meu, tu să mă păzești de rău. Să te rogi lui Dumnezeu pentru sufletul meu..."
* Crismelgena (jud. Bacău). Apreciem mult ceea ce ne-ați scris despre ecumenism, rugăciune și familie. Redăm o parte din scrisoarea dv. "La 60 de ani, am ajuns la concluzia că am trecut prin viața aceasta ca printr-o călătorie (...). Azi sunt conștientă de cât m-a iubit Dumnezeu (...). Părintele Mario de la Onești a plecat în Italia și capucinii au preluat casa ecumenică. Cred că cineva se va gândi să continue și să meargă înainte cu această lucrare ecumenică. Pentru părintele Mario e o suferință mare că nu mai poate continua. Am avut ocazia în luna august să-i facem o bucurie. Un grup restrâns de laici am participat la întâlnirea, cred că ultima oară, de rămas bun. M-am bucurat mult de revederea lui, că a avut puterea să vorbească românește după o perioadă destul de lungă în Italia. Părintele ne-a povestit cum a fost bolnav, cum și cine a avut grijă de el. Noi am povestit fiecare ce am făcut cât el a lipsit (...). Trebuie să se implice și familiile, persoanele care vor și înțeleg de ce responsabilitate e nevoie pentru ca familiile să aibă mai puțin de suferit și celula de bază a societății să dea copii sănătoși și bine educați creștinește, nu după modelul de azi din mass-media care din ce în ce mai mult propagă nonvalorile și chiar legi care să fie aprobate contra familiei creștine (...). Mulțumesc lui Dumnezeu și cer și pe viitor să-mi ocrotească familia și ori unde voi fi chemată încerc să fac ascultare și slujire". Cu privire la întrebări, este bine să luați legătura cu părintele paroh. Oricum, noi credem că fiecare familie trebuie să aibă grijă de ai lor. În cadrul Bisericii, în Dieceza de Iași sunt patru cămine de bătrâni: Iași, Butea, Măgura și Gherăești. La celelalte întrebări care sunt foarte personale, cu siguranță, veți primi răspuns de la părintele paroh.
* Pr. Anton Bișoc (Voievodeasa). "Vin cu o mică propunere. Despre fericitul Anton Durcovici s-au scris atâtea lucruri trăite de dânsul și toate sunt spre folosul nostru al tuturor. E foarte bine că s-a scris, dar eu aș dori, și poate mai sunt și alții de aceeași părere cu mine, să se scrie acum despre rezultatul acestei lupte pe care el a dus-o cu puterile întunericului (...). Tot procesul beatificării și însăși Liturghia de beatificare a fost ceva splendid din toate punctele de vedere (...). Eu aș dori să i se aducă un omagiu acestui erou și pentru binele multora. O adunare de documente, fotografii cu beatificarea, cu episcopii prezenți, diferite personalități etc."
Vă mulțumim pentru sugestii. Vom ține cont de ele.
* A. (jud. Bacău). "Citesc revista "Lumina creștinului" de foarte mult timp și am găsit în ea multe răspunsuri la problemele mele. Sunt căsătorită și am copii. Soțul meu nu este un om rău, dar nu este fidel (...). Suntem catolici, mergem la biserică. Soțul meu se spovedește și se împărtășește, merge în pelerinaje etc. dar dacă îi zic ceva de ea, este jale, casa noastră se transformă în iad (...). Eu și această femeie am fost foarte bune prietene și... Este dureros și greu de suportat, iar eu nu știu ce trebuie să fac. Nu vreau să-mi părăsesc copiii pentru nimic în lume".
Treceți, din păcate, printr-o situație foarte grea. În afară de rugăciune în care veți găsi mângâiere și sprijin, vă recomandăm să luați legătura cu părintele paroh și cu nașii. Soțul dv. trebuie să fie confruntat cu viața dublă pe care o duce. În una dintre duminicile trecute, evanghelia ne sugera cum să procedăm în astfel de cazuri: dacă nu înțelege între patru ochi, mai luați și pe alții, de exemplu nașii, părinții, sau pe cineva apropiat. Apoi comunicați Bisericii.
* Maria Elisabeta Niculescu (Constanța). "La una dintre Liturghii, părintele predicator a spus că atunci când mergem la cimitir, mergem la moaștele familiei noastre. Am meditat la acest lucru și mă întreb cum este și la... cenușa buneilor?! În afară de faptul că am cunoștință că Biserica Catolică acceptă acest tip de înmormântare nu știu altceva. Cu respect, aș dori un articol pe această temă a incinerării și apoi a ceea ce se întâmplă cu cenușa... În noiembrie la un requiem solicitat în biserică ce se mai poate face?! Pe ici pe colo, chiar în revista "Lumina creștinului" am citit câte ceva, dar aș dori un articol mai amplu".
Despre preocuparea dv. s-a mai scris în revistă în luna februarie 2013, când i s-a răspuns lui A.B. (București): "Regula de bază și în Biserica Catolică este înhumarea ca respect față de trup. În catehism este notat ca o faptă de binefacere de a înmormânta pe cei morți. Biserica Catolică acceptă (iulie 1963) și incinerarea atunci când este bine motivată, ca de exemplu de lipsa locurilor în cimitir sau de costurile foarte mari (de exemplu, cineva moare în străinătate și este peste posibilitățile familiei de a-l aduce acasă). În acest caz asistența religioasă este acordată. În cazul în care incinerarea este motivată de alte concepții străine de creștinism, cum ar fi reîncarnarea sau incinerarea urmată de aruncarea cenușii în mare, în lacuri sau în păduri pentru a se contopi cu natura, serviciul religios este refuzat. Refuzul funeraliilor se verifică și atunci când urna cu cenușă este păstrată în alte locuri decât cele dedicate acestui scop. Codul de drept canonic (can. 1176 ? 3.) spune clar: "Biserica recomandă stăruitor să se păstreze piosul obicei de a se înhuma trupurile celor morți; totuși, nu interzice incinerarea, afară de cazul când aceasta a fost aleasă din motive contrare învățăturii creștine"". În această privință există un articol amănunțit în Almanahul "Presa Bună" 2013, pag. 167-171.
* Gheorghe Budău (Satu Nou, Bc). "Am citit în revista din luna septembrie că parohul nostru va fi mutat și ne pare foarte rău. Mai sunt multe lucrări de făcut la biserică, mai ales cu sistemul de încălzire, trebuia să fie montată o centrală termică etc. Vă rugăm să ne spuneți ce avem de făcut în această situație?"
Noi credem că ați citit și despre numirea noului paroh, dar despre aceasta nu ați voit să ne scrieți nimic. Bucurați-vă că aveți biserică nouă și frumoasă, și nu fiți supărat că nu este montată centrala termică! Cu siguranță ea va fi pusă în locul despre care spuneți că este "gol". Noul paroh va lucra cu același zel. Vă dorim gânduri bune și nu uitați să-i mulțumiți Domnului pentru tot ceea ce aveți.