Curier juridic
- A.T. (Iași). "În anul 2001, cu banii obținuți din vânzarea unei suprafețe de teren, i-am cumpărat fiicei noastre o garsonieră, iar în contractul de vânzare-cumpărare ne-am rezervat dreptul de habitație până la sfârșitul vieții. În prezent, aceasta are probleme grave de sănătate, fiind internată de mai multe ori la Spitalul Socola. Există vreo posibilitate legală de a desființa actul și de a trece această garsonieră pe numele unui alt copil sau al altei persoane?".
Conform dispozițiilor legale din codul civil, în cazul în care nu sunt respectate clauzele dintr-un contract de vânzare-cumpărare (în situația dv., dreptul de habitație) se poate solicita rezoluțiunea actului încheiat. Însă, dacă fiica vă permite accesul în imobil și vă respectă dreptul de habitație, atunci nu îndepliniți condițiile pentru desființarea actului, chiar dacă bunul a fost cumpărat din banii dv., iar aceasta în prezent suferă de o boală psihică. Puteți trece garsoniera pe numele unui alt copil sau pe numele altei persoane doar în situația în care a fost desființat contractul de vânzare-cumpărare sau fiica dv. dorește să înstrăineze bunul proprietatea sa. Menționez și faptul că în cazul în care fiica dv. este cunoscută cu boli psihice care să-i afecteze grav discernământul, o eventuală vânzare ar putea fi făcută doar după numirea unui curator care să-i apere interesele.
- I. Acatrinei (jud. Bacău). "În anul 1993, în baza legii 18/1991, părinților mei le-a fost recunoscut dreptul de proprietate pentru o suprafață de teren pe care au deținut-o anterior colectivizării și le-a fost eliberat titlu de proprietate pentru o suprafață de teren situată în extravilan. Fiind în vârstă și neputând să lucreze suprafața de teren atribuită, aceștia au încheiat cu o asociație agricolă un contract de arendă. Cine este obligat să achite prin lege impozitele pentru suprafața de teren arendată?"
Potrivit noilor modificări aduse Codului fiscal, începând cu anul 2014, asociațiile care lucrează pământurile proprietarilor de terenuri sunt obligate să le rețină acestora impozitul de 16% (art. 62 pct. 2-4 Cod fiscal), cât și contribuția la sănătate de 5,5% (art. 296 pct. 4 Cod fiscal). Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reținerea la sursă de către plătitorii de venituri la momentul plății venitului prin aplicarea cotei de 16%. Impozitul pentru teren este datorat de proprietarul terenului, chiar dacă suprafața este arendată.
- C. Barbu (Iași). "Fiica mea a fost căsătorită în Italia, iar în timpul căsătoriei a dobândit mai multe bunuri, atât în străinătate, cât și în România. În cazul în care ar solicita împărțirea bunurilor dobândite în timpul căsătoriei într-un dosar promovat în România, prin acțiunea de partaj poate să ceară și partajarea imobilelor din Italia?"
Conform art. 117 Cod procedură civilă, "cererile privitoare la drepturile reale imobiliare se introduc numai la instanța în a cărei circumscripție este situat imobilul". Pentru bunurile imobile situate pe teritoriul României este competentă instanța de la locul unde este situat bunul, iar pentru bunurile imobile situate în Italia, competența revine instanței unde este situat bunul respectiv. Instanțele din România nu au competența generală de a dispune partajarea unor bunuri imobile situate pe teritoriul altor state, o astfel de acțiune urmând a fi respinsă ca inadmisibilă.
Av. Mihaela Ciobanu