Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Purtători ai speranței evanghelice

Pentru cea de-a 88-a Zi Mondială a Misiunilor, care se va celebra la 19 octombrie, Sfântul Părinte papa Francisc a adresat un mesaj oficial Bisericii întregi. Vă invit să descoperim împreună mesajul Sfântului Părinte și propunerile Centrului Misionar Diecezan pentru noul an misionar pe care îl începem.

Incursiunea în textul mesajului Sfântului Părinte și în propunerile Centrului Misionar Diecezan pornește de la o relatare a unui medic italian, un om cu o spiritualitate deosebită, care a făcut o experiență misionar-umanitară în Tanzania. Fiind în misiunea italiană și asigurând consultațiile și tratamentul copiilor bolnavi, a primit o tânără mamă localnică ce purta în brațe un copil extrem de slăbit și bolnav. Aceasta îi cerea insistent să-i vindece copilul pentru că nu știa ce să mai facă pentru el. Medicul i-a explicat că el se străduiește să-și facă datoria de medic, să consulte, să prescrie tratamente, dar sănătatea este oferită de Dumnezeu celui care i-o cere cu ardoare. Copilul a fost pus sub supraveghere la cererea medicului și i-a fost prescris un tratament corespunzător. Femeia a fost invitată de medic să aibă încredere în bunătatea lui Dumnezeu și în mijlocirea Mariei. După ce copilul a fost internat, femeia s-a întors la doctor cu o față senină, caldă și recunoscătoare. A luat mâna doctorului, a sărutat-o și i-a mulțumit pentru tot ceea ce a făcut. Doctorul i-a explicat că nu făcuse încă nimic, dar femeia i-a replicat: "Ba da! Ați făcut chiar foarte mult, mi-ați redat speranța!"

A reda speranța, a reînvia speranța celui care a pierdut-o, este o mare provocare pentru zilele noastre. Într-o lume atât de mult lovită de încercări, de epidemii, de instabilitate economică, de criză spirituală și materială, de valuri continue, de știri șocante și rele, omului îi este greu să-și regăsească bucuria, dacă în interiorul său nu este sădit sau cultivat un mic bob de muștar al speranței.

Medicul italian a reușit să redea speranța pentru viață acelei femei. Copilul s-a vindecat datorită tratamentului și faptului că mama a început să se roage cu mai mult curaj și speranță. Poate societatea de astăzi este asemenea unui copil răpus de un cumul de boli pe care cu greu reușim să le identificăm. Atunci, acest copil are nevoie de o mamă care să-i poarte de grijă, să se roage pentru el - prima datorie a creștinului ca misionar, și de un medic bun care să le redea celor doi speranța - cea de-a doua datorie a creștinului misionar, implicarea concretă în a vesti cuvântul lui Dumnezeu.

Conștiința faptului că toți sunt iubiți și mântuiți de Dumnezeu umple inima de bucurie și de entuziasm pentru a vesti evanghelia tuturor, amintește în mesajul său Sfântul Părinte. Tot el îi invită pe creștini să-l repună în centru pe Cristos, izvorul bucuriei și al entuziasmului. Iar cel ce-l are în centrul oricărei preocupări pe Cristos are în centru speranța evanghelică sădită la Botez, care are nevoie de grijă pentru a încolți și a aduce rod, atât pentru el, cât și pentru alții. De reaprinderea speranței depinde fericirea, bucuria și entuziasmul omului, în viața zilnică și cea spirituală.

Purtători ai speranței evanghelice este tema noului an misionar propusă de Centrul Misionar Diecezan, temă ce a fost aleasă în urma aprofundării mesajului Sfântului Părinte papa Francisc pentru Ziua Mondială a Misiunilor de anul acesta. Pentru ca datoria misiunii ad gentes, a evanghelizării popoarelor, să fie eficientă și împlinită așa cum se cuvine, amintea Sfântul Părinte, trebuie să fie mereu cufundată în bucuria evangheliei și alimentată de o iubire pe măsură. Iar toate acestea nu vin decât dintr-o reînnoire continuă a conștiinței că suntem purtători de speranță.

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat