Bacău "Sfânta Cruce" - Sfințirea bisericii și consacrarea altarului
Sfințirea bisericii și consacrarea altarului din Bacău "Sfânta Cruce" au avut loc sâmbătă, 13 septembrie (ora 11.00), odată cu celebrarea hramului. Liturghia și sfințirea bisericii au fost celebrate de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă (a ținut omilia) și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. Au participat peste 80 de preoți și foarte mulți credincioși. În altar s-au pus relicvele sfinților: Giuseppe Cafasso, Ieremia Valahul, Vladimir Ghika, Anton Durcovici și a unor martiri din Germania.
În Bacău, cu mult timp înainte de anul 1989 se punea problema identificării unor terenuri și începerii construirii unor alte biserici și în alte zone ale orașului, dar de unde să le găsești și cine să dea autorizație de construire!
Îndată după anul 1989, cu aprobarea PS Petru Gherghel, cu ajutorul lui Dumnezeu, preoții de atunci în frunte cu pr. decan Ștefan Erdeș, de fericită amintire, au găsit și propus locul pe care ne aflăm noi astăzi și pe care pe atunci era o tarla de porumb. Responsabil cu lucrările de atunci a fost numit pr. Gheorghe Farcaș, vicar de Bacău, dar care locuia la Izvoare, și care avea apoi să devină primul paroh al tinerei comunități care a fost botezată "Sfânta Cruce" în zona de sud a orașului, la drumul european E85. Până la identificarea și tocmirea echipelor de specialiști (arhitect, proiectant, executant etc.), și până la primirea autorizației, lumea de rând bucuroasă i-a sărit în ajutor părintelui Ghiță (cum îi spunem noi), ca să delimiteze proprietatea prin construirea unui gard provizoriu și montarea primelor barăci ale șantierului. După cum rezultă dintr-o filmare și câteva poze, a urmat și prima cupă de pământ excavată. Atenția s-a concentrat mai întâi asupra demisolului general de sub altarul actual al bisericii. Într-un timp relativ scurt, s-a reușit să se pună placa de beton peste demisol spre bucuria enoriașilor. S-a început celebrarea sfintei Liturghii; la început fiind de față Mons. Grigore Duma, pr. Ștefan Erdeș și pr. paroh Ghiță, și mulți credincioși.
Între timp au continuat lucrările la restul bisericii, ajungându-se până la acoperiș. Când a fost posibil lucrul acesta, s-a ieșit din catacomba demisolului și toate celebrările au continuat în biserica propriu-zisă.
Pr. Ghiță a primit o nouă misiune și a fost numit cel de-al doilea paroh, pr. Eugen Budău care s-a ocupat de finisări și dotarea bisericii cu cele necesare: pardoseala, covorul de marmură și întreg prezbiteriul cu altarul, crucifixul, cele două grupuri statuare și celelalte statui din altar, Calea sfintei cruci, băncile, căldura, orga din cor și multe altele. O preocupare a fost casa parohială și turnul bisericii și tot așa până când și pr. Eugen a primit o altă misiune.
La 13 septembrie 2009 a fost rândul meu să fiu numit paroh la Bacău "Sfânta Cruce". Am continuat lucrarea începută de predecesorii mei. Unele dintre lucrări au început prea devreme să se deterioreze. Acoperișul a cedat primul și foarte generos a lăsat să curgă apa și zăpada în interiorul și exteriorul bisericii, provocând o mare pagubă. Cu binecuvântarea episcopului, cu încurajarea și sprijinul substanțial al pr. decan Isidor Dâscă, cu ajutorul autorităților locale și al enoriașilor, am început cu acoperișul care a fost reparat capital și căruia i s-a dat o formă nouă; am trecut apoi la reparațiile exterioare, termoizolarea pereților și tencuiala lor. Am trecut și în interior la repararea pereților și a tavanului și la văruirea lor.
Biserica are 60 m lungime, 30 m lățime, 20 m înălțime, iar turnul are înălțimea de 57 m.
Îi mulțumim lui Dumnezeu și tuturor binefăcătorilor știuți și neștiuți, tuturor muncitorilor care au pus umărul ca biserica să fie îmbrăcată în haina de sărbătoare.
Pr. Iosif Comorașu