In memoriam: preotul Mihai Rotaru
S-au împlinit 40 de ani de la moartea pr. Mihai Rotaru. Duminică, 31 august, părintele a fost amintit în cadrul unei Liturghii prezidată de PS Petru Gherghel în biserica din Barticești. Au participat aproape 20 de preoți și mulți credincioși. Despre fostul paroh de Barticești au vorbit păstorul diecezei în cadrul predicii și pr. Cornel Cadar la finalul Liturghiei. După sfânta Liturghie toți au mers în procesiune la cimitir unde s-au făcut rugăciuni pentru odihna sufletului preotului comemorat.
Preotul Mihai Rotaru s-a născut la Corhana la 13 februarie 1922. La 8 septembrie 1946 a depus profesiunea solemnă ca franciscan la Luizi-Călugăra. În iulie 1947, împreună cu alți șapte tineri a adoptat ritul oriental, continuând studiile la Oradea. A fost hirotonit preot, la 1 februarie 1948, împreună cu părintele Gheorghe Dumitraș. A activat în Oradea și în satele filiale ale Parohiei Drăgești. După suprimarea Bisericii Greco-Catolice (1 decembrie 1948) a activat în calitate de confesor la București, fiind în permanență supravegheat de Securitate. La 16 noiembrie 1950 a fost răpit în Gara de Nord din București de agenți ai Securității și închis în arestul central din capitală, fiind anchetat în cadrul grupului Tătaru-Todea în care erau arestate 13 persoane. La 15 februarie 1952 a fost condamnat la muncă silnică pe viață și închis la Jilava, Baia Sprie, Pitești, Bacău, Dej și Gherla. A fost eliberat în anul 1964.
După neașteptata plecare a pr. Leopold Nestmann în RFG (2 februarie 1966), credincioșii din Barticești l-au primit, la 2 iunie 1966, cu flori pe al șaselea paroh al lor, pr. Mihai Rotaru. Venea de la Tg. Trotuș unde fusese vicar.
La Barticești, în afară de munca pastorală specifică oricărui preot s-a implicat în activitatea socială și în cea de înfrumusețare a bisericii.
Predica zilnic, asculta cu drag spovezile, îndemna la deasa participare la sfânta Liturghie și la împărtășania zilnică. Aprecia pulsul sufletesc al parohiei după împărtășaniile împărțite. Făcea des adorație și îi plăcea în mod deosebit două cântări: "Cu noi este Dumnezeu" și "Vei veni, Isuse". A oficiat singur sau în asistență 111 cununii, a botezat peste 150 de copii, a celebrat slujba înmormântării la 63 de creștini decedați.
A extins biserica și a înălțat turnul. A trimis mai multe tinere la Târgu Neamț pentru școlarizare în meseria de țesătoare de covoare. A înființat un atelier în care 80 de persoane confecționau covoare persane pentru țară și străinătate; 18 tinere lucrau la croitorie; 8 lucrau la tricotaje și 26 de muncitori împleteau coșuri. În total erau peste 130 de muncitori. A dorit să construiască și o casă de nașteri, săpând el primul hârleț pentru fundația casei, dar s-au opus cei care aveau pe atunci puterea!
Boala l-a răpus. A fost operat la București. A venit în sat și a făcut o ultimă Liturghie. Cu credința că se va vindeca s-a dus la Lourdes. A fost internat din nou la București, fiind îngrijit cu ultimele sacramente de pr. Ilie Sociu. A fost scos din spital de Mons. Petru Gherghel și pr. Ioan Gabor. În drum spre Moldova cu mașina, dincoace de Ploiești, sufletul său s-a dus la Dumnezeu. Era 26 august 1974.
La 29 august, toată suflarea din Barticești împreună cu mulțimea de credincioși din toate părțile au condus la cimitir trupul pr. Mihai Rotaru. Ceremonia înmormântării a fost oficiată, alături de Mons. Petru Gherghel și pr. Gheorghe Patrașcu, de ep. Ioan Duma, ep. I. Hirțea, ep. Al. Todea și de 140 de preoți din toate părțile României.
Trupul pr. Mihai Rotaru a fost deshumat la 30 august 1981 și strămutat în cavoul preoților din mijlocul cimitirului, împreună cu osemintele pr. Martin Pârțac, deshumate de lângă biserică.
A fost un caracter optimist și dezinvolt, gata mereu să descrețească frunțile celor mai întristați dintre semeni.
Pr. Cornel Cadar