A III-a Întâlnire Extraordinară a Episcopilor. Familia în centrul atenției
Sinodul Extraordinar al Episcopilor se va întruni în perioada 5-19 octombrie la Roma și va avea ca temă "Provocările pastorale despre familie în contextul evanghelizării".
Papa Francisc a convocat Sinodul Extraordinar, în octombrie 2013. Deja în multe rânduri, Sfântul Părinte, a făcut dese referințe la problemele ce privesc familia, ceea ce arată preocuparea pentru tratarea subiectului familiei în contextul lumii actuale. Acest Sinod este a treia adunare extraordinară a episcopilor, după cea din 1969 care s-a ocupat de raportul dintre conferințele episcopilor și colegialitatea episcopilor și cea din 1985, cu privire la aplicarea Conciliului Vatican II.
Cuvântul "sinod" vine din limba greacă și înseamnă "a merge împreună". De aceea, la acest sinod vor participa reprezentanți de pe toate continentele pentru a discuta despre provocările pe care le ridică situația actuală a familiilor. Conform Codului de drept canonic, Sinodul Episcopilor se reunește în adunare generală extraordinară atunci când problemele de analizat, legate de binele Bisericii Universale, cer o definire rapidă.
Documentul "Instrumentum laboris" (Instrumentul de lucru) va fi ghidul Sinodului și este format din subiectele cheie și agenda de discuții, dintre care amintim: pericolul teoriei gender, probleme legate de transformarea familiei într-o problemă personală, problema divorțaților recăsătoriți, problemele legate de contracepție etc. Acest document este rezultatul răspunsurilor a 114 conferințe ale episcopilor care au completat un chestionar de 39 de întrebări.
La lucrările sinodale din acest an au fost chemați 253 de participanți dintre care 114 sunt președinți ai conferințelor episcopilor, printre care și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit al Arhiepiscopiei de București. Vor mai fi prezenți 13 prelați, care vor reprezenta Bisericile Orientale Catolice "sui juris", printre care se numără și Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, din partea căreia participă PS Mihai Frățilă, eparh de București, ca reprezentant al card. Lucian Mureșan, arhiepiscop major de Făgăraș și Alba-Iulia. Alți 25 de participanți sunt responsabili ai departamentelor Curiei Romane, alături de care vor lua parte nouă membri ai Consiliului Secretariatului Sinodului, secretarul general și subsecretarul, precum și trei persoane consacrate alese de Uniunea Superiorilor Generali.
Dintre ceilalți participanți, de menționat opt delegați fraterni. Relevantă este participarea a 13 perechi de soți în rândul celor 38 de auditori, cu drept de cuvânt, dar nu de vot, și a unui alt cuplu de soți care a fost inclus printre cei 16 experți ai adunării sinodale, cu rol de colaboratori ai Secretarului special. Între membrii adunării sinodale sunt și 26 de persoane numite direct de Sfântul Părinte.
La încheierea adunării sinodale nu se va publica un document final. Adunarea din acest an înseamnă doar una dintre etapele unui parcurs de reflecție și aprofundare, care se va încheia în 2015, când va avea loc în perioada 4-25 octombrie, a XIV-a adunare a Sinodului Episcopilor pe tema "Isus Cristos revelează misterul și vocația familiei". Papa Francisc va folosi concluziile pentru a redacta prima lui exortație postsinodală, care este așteptată să fie publicată în anul 2016.
La invitația Secretariatului Sinodului Episcopilor, duminică, 28 septembrie, toate Bisericile locale, comunitățile parohiale, institutele de viață consacrată, asociațiile și mișcările s-au rugat la celebrările euharistice și în alte momente comunitare pentru buna și rodnica desfășurare a sinodului.
În Dieceza de Iași la îndemnul PS Petru Gherghel s-au făcut rugăciuni pentru Sinod în ziua de 28 septembrie, dar și în zilele următoare. Oficiul pentru Pastorația Familiilor a propus câteva modele de rugăciune.
Pr. Claudiu Bulai