Curier juridic
- C.M. "Sunt în vârstă de 85 de ani și am o fiică de 57 de ani diagnosticată încă din 1984 cu schizofrenie paranoidă. În urmă cu doi ani, aceasta a fost adusă de către organele de poliție acasă, iar de atunci am încercat să mă ocup de îngrijirea ei. Din cauza vârstei și a bolilor de care sufăr, mi-am dat seama că nu mă pot ocupa de ea deoarece aceasta are nevoie de supraveghere și îngrijire permanentă, motiv pentru care în prezent aceasta este internată într-un spital de boli psihice, dar pentru o perioadă determinată. Ce măsuri pot lua pentru a o proteja atât pe ea cât și pe mine și să fie îngrijită permanent de persoane de specialitate?"
Conform art. 56 lit. b din legea 487/2002, în calitate de părinte puteți solicita internarea nevoluntară a fiicei dv. într-un spital de specialitate, motivat de faptul că din cauza vârstei pe care o aveți, a bolilor de care suferiți nu vă puteți ocupa de supravegherea și îngrijirea permanentă a acesteia, iar aceasta reprezintă un pericol pentru ea, cât și pentru cei din jurul ei. Medicul psihiatru care se ocupă de fiica dv., după evaluarea stării de sănătate a acesteia, în termen de 24 de ore va trimite documentația necesară propunerii de internare nevoluntară unei comisii care va analiza cazul. Propunerea de internare medicală trebuie să fie analizată de comisie în cel mult 48 de ore de la primirea ei, iar decizia de internare medicală trebuie trimisă instanței pentru confirmare în termen de 24 de ore.
- M. Savin (Iași). "Bunicii mei au deținut mai multe suprafețe de teren pentru care le-a fost eliberat titlu de proprietate. După decesul acestora, fiecare moștenitor a luat în stăpânire o suprafață de teren, dar nu s-a făcut partajul succesoral. Dezbaterea succesiunii poate fi făcută oricând?"
Conform dispozițiilor din Codul civil "nimeni nu poate fi obligat să rămână în indiviziune", ceea ce înseamnă că dezbaterea moștenirii poate fi făcută oricând. Pentru rezolvarea juridică a acestei situații, vă puteți adresa unui notar public, în situația în care sunt de acord toți moștenitorii atât cu masa bunurilor ce urmează a fi partajată, cât și cu modul de împărțire și atribuire a acestora. Dacă unul dintre moștenitori se opune dezbaterii succesiunii sau nu se poate prezenta și nici nu poate trimite o procură de reprezentare la notariat, atunci orice moștenitor se poate adresa instanței de judecată pentru dezbaterea succesiunii. În cadrul procesului de partaj, se va efectua o expertiză topometrică; aceasta va identifica suprafețele de teren ce urmează să fie partajate și se vor face propuneri de lotizare; instanța de judecată va ține cont la atribuire și de posesia exercitată de fiecare moștenitor.
- I. Popa (Vaslui). "Dacă sunt nemulțumit de o hotărâre penală pot cere revizuirea ei?"
Conform art. 453 Cod procedură penală "revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:
- s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei și care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunțate în cauză;
- hotărârea a cărei revizuire se cere s-a întemeiat pe declarația unui martor, opinia unui expert sau pe situațiile învederate de un interpret, care a săvârșit infracțiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere, influențând astfel soluția pronunțată;
- un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals în cursul judecății sau după pronunțarea hotărârii, împrejurare care a influențat soluția pronunțată în cauză;
- un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracțiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, împrejurare care a influențat soluția pronunțată în cauză;
- când două sau mai multe hotărâri judecătorești definitive nu se pot concilia;
- hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituțională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situația în care consecințele încălcării dispoziției constituționale continuă să se producă și nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunțate".
Av. Mihaela Ciobanu