Sinodul dedicat familiei
Documentul de bază
"Provocările pastorale cu privire la familie în contextul evanghelizării" este tema celei de-a treia Adunări Generale Extraordinare a Sinodului Episcopilor, care se va desfășura la Vatican, între 5 și 19 octombrie. Conform Codului de drept canonic, Sinodul Episcopilor se reunește în adunare generală extraordinară atunci când problemele de analizat, legate de binele Bisericii Universale, cer o definire rapidă. Convocarea acestui sinod extraordinar, făcută de papa în octombrie 2013, dar și desele referințe din intervențiile sale la problemele ce privesc familia, îl arată pe papa Francisc preocupat de tratarea subiectului familiei în contextul lumii actuale.
Pentru o cât mai bună pregătire a Sinodului, la o lună de la convocare, a fost trimis conferințelor episcopilor din întreaga lume un document pregătitor, care conținea și 39 de întrebări, pentru a evalua cunoștințele și acceptarea învățăturilor Bisericii despre Căsătorie și familie, dar și diferitele obstacole culturale în aderarea la ele. Au răspuns 114 conferințe de pe toate continentele, printre care și Conferința Episcopilor din România. Episcopii s-au arătat realiști în evaluarea lor, dar nu pesimiști. Răspunsul din Dieceza de Iași s-a dat în urma discuțiilor din decanate și de la întâlnirea a 13 persoane (PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, pr. Felician Tiba, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Familiilor, decani sau vicedecani) de la sediul Episcopiei de Iași, la 5 decembrie 2013.
Răspunsurile venite la Secretariatul Sinodului au stat la baza constituirii așa-numitului "Instrumentum laboris" (Instrumentul de lucru), subiectele cheie și agenda de discuții pentru apropiatul Sinod dedicat familiei. Documentul a fost prezentat printr-o conferință de presă, la 26 iunie, printre cei prezenți fiind card. Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor, și card. Péter Erdö, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta (Ungaria) și relator general al celei de-a treia adunări generale extraordinare a Sinodului Episcopilor.
Discuțiile asupra vieții de familie sunt prezentate în trei părți.
În prima parte este prezentată tema "Vestirea evangheliei în familie, în lumea de astăzi": "Dedicată veștii bune a familiei [...] [documentul] relatează planul lui Dumnezeu, cunoștințele biblice și magisteriale și receptarea lor, legea naturală și vocația persoanei în Cristos", a explicat cardinalul Baldisseri.
A doua parte tratează despre "Programul pastoral pentru familie în lumina noilor provocări", cum ar fi slăbirea figurii paterne, fragmentarea cauzată de divorțuri și separări, traficul de minori, drogurile, alcoolismul, dependența de jocurile de noroc și de rețelele de socializare care împiedică dialogul și fură din timpul care trebuie acordat relațiilor interpersonale. Documentul pune totodată accentul pe incidența muncii asupra vieții familiei, oprindu-se și asupra situației divorțaților recăsătoriți. "Instrumentum laboris" subliniază că, pentru situațiile dificile, Biserica trebuie să aibă o atitudine de mamă, care întotdeauna îi primește pe fiii ei.
A treia parte a documentului se concentrează pe teme legate de "deschiderea față de viață și responsabilitatea părinților în creșterea și educarea copiilor".
Documentul se încheie cu rugăciunea specială scrisă de papa Francisc și recitată la "Angelus", la 29 decembrie 2013, în sărbătoarea Sfintei Familii de la Nazaret.
Documentul conclusiv al Sinodului Extraordinar din toamnă, ca și temele neincluse în discuție vor fi folosite pentru a se alcătui "Instrumentum laboris" pentru Adunarea Generală Ordinară a Sinodului, care va avea loc în perioada 4-25 octombrie 2015, cu tema "Isus Cristos dezvăluie misterul și vocația familiei", iar papa Francisc va folosi concluziile pentru a redacta prima lui exortație postsinodală, care este așteptată să fie publicată în anul 2016.
Pr. Adrian Blăjuță