Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Ave Maria! Salve Regina!

Cultul și încoronarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica

Iubiți frați și surori în Cristos, dragi cinstitori ai preacuratei Fecioare Maria,

La sfârșitul celor trei ani pastorali dedicați familiei și căsătoriei creștine, pe care Dieceza de Iași i-a trăit cu mult interes, ani în care icoana Maicii Domnului din sanctuarul de la Cacica ne-a însoțit și binecuvântat, putem și noi, cei care am beneficiat de această onorantă vizită, să repetăm cu Elisabeta, verișoara Mariei, și să exclamăm cu glas puternic: Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul sânului tău. Și de unde îmi este dată mie aceasta, ca să vină mama Domnului meu la mine? (Lc 1,42-43).

Maica Domnului, cu iubirea ei maternă și cu pruncul Isus în brațe, ne-a vizitat și a rămas cu noi, cu familiile noastre, cu părinții noștri, dar mai ales cu mamele noastre, arătându-ne iubirea și ocrotirea sa. Ne-a adus în case și în inimi bucuria prezenței cerești, chemându-ne să cântăm milostivirile Domnului și să-l lăudăm pe cel care ne-a făcut atâta bine, dând glas aceluiași imn pe care ea l-a proclamat în casa Elisabetei: Sufletul meu îl preamărește pe Domnul, pentru că el, cel puternic, ne-a făcut lucruri mari și sfânt e numele lui (cf. Lc 1,39-56).

În luna august, Biserica ne invită să ne reunim în jurul Maicii sfinte, înălțată cu trupul și sufletul la cer, pentru a o înconjura cu dragoste, a admira frumusețea ei și a o vedea încoronată în cer, alături de Isus, Fiul ei, regele sufletelor noastre și regele universului.

Într-un chip deosebit, noi, cei din Dieceza de Iași, suntem plini de fericire că Maria, Maica lui Dumnezeu, venerată de peste două sute de ani în sanctuarul de la Cacica, a rămas cu noi, ne-a umplut inima de căldură, curaj și speranță în anii grei ai prigoanei, iar în ultimii trei ani ne-a vizitat acasă, intrând în bisericile noastre, aducându-l pe Isus cu atâta generozitate și bucurie sufletească.

Trăim, așadar, în acest an special în care Sfântul Părinte papa Francisc cere rugăciuni pentru Sinodul extraordinar, din luna octombrie, ce va analiza rolul familiei creștine în proclamarea evangheliei, un nou moment sfânt de fericită ocazie de a face sărbătoare pentru familii în jurul Maicii Domnului de la Cacica. Facem sărbătoare, de asemenea, și la îndemnul noului nostru fericit Anton Durcovici care ne-a lăsat în testamentul său spiritual chemarea să avem mare încredere în cea care este ocrotitoarea Bisericii întregi.

După cum vă este cunoscut, din generozitatea multor credincioși, împreună cu rectorul sanctuarului de la Cacica, și cu bunăvoința părinților călugări paulini de la sanctuarul din Czestochowa, locul de unde a ajuns la noi o copie a Madonei Negre, ne-am îngrijit ca icoana Maicii Domnului de la Cacica să primească o haină nouă - o mantie regească - iar pe capul pruncului divin, ce ne binecuvântează, ca și pe fruntea Maicii sfinte, ce-l poartă în brațe, să fie așezate două coroane, frumos împodobite, prinos de recunoștință și respectuoasă amintire a istoricei vizite ce a avut loc în dieceză în perioada 2011-2013.

Noua haină ne redă bucuria ce am trăit-o în tot timpul vizitei prin parohii ca și sentimentul profund al încrederii noastre că prezența ei întărește, luminează și protejează fără încetare pașii noștri. Ori de câte ori o vom privi și venera vom ști că pe haina ei sunt gravate cuvintele rugăciunii și cântării noastre tradiționale: "Toată frumoasă ești Marie, și prihană strămoșească nu este în tine! Tu ești slava Ierusalimului; tu ești bucuria lui Israel; tu ești cinstea neamului nostru; tu ești mijlocitoarea păcătoșilor. O, Marie, o, Marie! Fecioară preaînțeleaptă, Maică preamilostivă, roagă-te pentru noi, mijlocește pentru noi, la Domnul Isus Cristos!"

Trăim, de asemenea, o bucurie și o satisfacție deosebită că Sfântul Părinte papa Francisc, în ziua de 30 aprilie, a binevoit să binecuvânteze imaginea Maicii Domnului din sanctuarul nostru, haina ei cea nouă cu cele două coroane, gest ce rămâne ca un dar pentru poporul nostru credincios. Bucuria sufletească a fost mărită de prezența grupului de pelerini din țară și din Roma, care au simțit pe viu această binecuvântare specială a Sfântului Părinte, binecuvântare pe care noi o vom împărtăși tuturor pelerinilor ce vor fi la 15 august prezenți în sanctuarul de la Cacica, dar și tuturor celor ce se vor uni cu noi în spirit prin toate mijloacele de comunicare în acest binecuvântat moment de sărbătoare.

Știm că Maria a fost venerată încă din cele mai vechi timpuri de către credincioșii din Orient și din Occident. În timpul Conciliului din Efes (431) înflăcărații cinstitori ai Maicii Sfinte, adunați în jurul sanctuarului din acest loc istoric, au fost nespus de fericiți că episcopii uniți în conciliu au făcut public și au declarat dogma maternității divine a Mariei, cu frumoasa denumire de Theotokos. Este notat în istorie că toți credincioșii ce așteptau hotărârea lor, cu mare entuziasm și plini de bucurie, i-au întâmpinat cu torțe aprinse și i-au însoțit pe părinții conciliari cu cântări pline de însuflețire pe străzile cetății Efes spre casele și sediile lor. A fost unul dintre cele mai răsunătoare momente de cult față de Maria, cea care l-a născut pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.

De atunci cultul datorat Mariei nu a încetat, crescând mereu și fiind întărit cu noi argumente și cu noi forme de cinstire.

Sfânta maică Biserică a continuat să afirme cu tărie legitimitatea cultului față de imaginile lui Cristos, ale Maicii sfinte și ale sfinților, intervenind cu noi precizări despre semnificația acestui cult față de cei care au împlinit planul lui Dumnezeu.

Cinstirea și venerarea imaginilor sfintei Fecioare Maria s-a concretizat deseori în împodobirea capului ei cu o coroană regală. Iar atunci când sfânta Fecioară este reprezentată cu pruncul în brațe, credincioșii și artiștii au înțeles că e bine ca mai întâi pruncul Isus să aibă coroana regalității și apoi cea care i-a dat viață și-l arată lumii, Fecioara Născătoare de Dumnezeu.

În scrisoarea enciclică Ad coeli Regniam din 13 octombrie 1954, Sfântul Părinte Pius al XII-lea notează că acest obicei de a încorona icoana Maicii Domnului s-a răspândit în tot Occidentul și că sfinții părinți papi au procedat deseori, direct sau prin delegați, să încoroneze imagini ale sfintei Fecioare, mai ales în marile centre mariane, așa încât Biserica a fost obligată să orânduiască un ritual special care să fie adoptat și introdus în ritualul bisericesc, lucru care vine consemnat încă din secolul al XVII-lea și introdus mai apoi în Pontificale romano.

Dragi frați și surori,

Iubiți cinstitori ai Maicii sfinte,

Ne bucurăm să știm, de asemenea, că în această milenară devoțiune față de Mama noastră cerească, sanctuarul de la Cacica a fost onorat și prețuit atât de mult de sfântul papă Ioan Paul al II-lea încât a ridicat această istorică biserică la demnitatea de basilica minor, chiar în anul de grație 2000, când a fost celebrat marele jubileu.

Pentru acest lucru am trăit cu toții o satisfacție deosebită când cinstitorii Maicii sfinte de la Cacica au voit să fie așezată în fața acestui vestit sanctuar o statuie a noului sfânt Ioan Paul al II-lea, iar autoritățile locale și centrale au dispus și au ajutat să fie creată o piață minunată în jurul statuii Sfântului Părinte, ca un omagiu ce trebuie să vorbească mereu despre iubirea poporului nostru credincios față de Maica Domnului și despre vizita papei în România, fiind numită de el așa de frumos "Grădina Maicii Domnului". Această piață va fi inaugurată în aceeași sărbătoare a încoronării icoanei Maicii Domnului. Va fi și acest moment un prinos de iubire și cinstire a preacuratei Fecioare Maria de la Cacica și o dovadă a dragostei tuturor credincioșilor noștri față de Isus și Maica sfântă și o speranță că acela care ne-a lăsat în testament crezul său prin cuvintele totus tuus va alimenta mereu iubirea față de mama și regina noastră și, prin ea, față de Isus, regele și mântuitorul nostru.

Trăim, așadar, momente de mare bucurie, de sfântă împlinire și de aleasă credință.

De două mii de ani avem în mijlocul nostru, alături de Isus, prezent mereu în Euharistie și în Biserică, o mamă care însoțește necontenit Biserica, iar nouă ne-a fost și ne rămâne ca o sfântă bucurie și mângâiere. Este Mama lui Isus, Mama Bisericii, dar este, prin excelență, Mama noastră cerească. Ea, aleasă să fie aurora lui Cristos, regele sufletelor noastre, rămâne regină, pentru că suntem aleși să ne fie mamă și mijlocitoare puternică prin slujirea ei neîncetată.

O avem în casele noastre, o avem în bisericile noastre ca model și ocrotire, iar acum o avem în mijlocul diecezei noastre ca mamă iubitoare, împodobită cu darul nostru, al fiilor ei, cu o "coroană", simbol al iubirii noastre, în sanctuarul de la Cacica.

Pentru a celebra cum se cuvine această sărbătoare, dispunem:

a) Anul acesta pelerinajul la Cacica va fi o sărbătoare a întregii dieceze, cu prezența măcar a unui preot din fiecare parohie, care va asigura frumusețea celebrării solemne și va sta la dispoziția credincioșilor pentru mărturisiri și consiliere.

b) Seminariștii din toate seminariile vor participa cu specificul și entuziasmul lor, însoțiți de formatorii lor.

c) Dorim ca tinerii și copiii, care s-au bucurat întâlnind icoana de la Cacica în propriile biserici și comunități, să se îndrepte în pelerinaj la sanctuarul de la Cacica după programul stabilit de Oficiul pentru Pastorația Copiilor și a Tinerilor din dieceză (responsabili: pr. Felix Roca și pr. Andrei Cocianga).

d) Contăm pe toate persoanele consacrate că vor fi prezente în grupuri sau însoțind pe copii și tineri la acest moment de iubire și rugăciune (coordonator: pr. Alois Fechet).

e) Grupurile de rugăciune, formate în diferite comunități, mai ales cele ale terțiarilor, ale mamelor creștine și ale altor asociații din parohii - Caritas, Scout, Serviciul de Ajutor Maltez etc. - se vor înscrie în cele două zile de 14 și 15 august după programul stabilit și coordonat de rectoratul sanctuarului de la Cacica.

f) Cerem tuturor credincioșilor din comunitățile noastre, mai ales familiilor tinere, să se îndrepte spre acest moment. Îi invităm pe toți cei care vor rămâne acasă să se unească în rugăciune cu pelerinii veniți de pretutindeni.

g) Vă invităm cu bucurie și cu toată prețuirea să urmăriți programul stabilit de rectorul bazilicii și indicațiile organizatorilor, pentru a ne uni cu toții într-un imn de laudă și cinstire a Maicii noastre cerești, regina inimilor noastre, care ni-l arată pe Isus, regele și mântuitorul sufletelor noastre, cântând și strigând: Slavă lui Isus, Dumnezeul nostru! Pe Maria, mama noastră cerească, o salutăm cu bucurie: Ave Maria! Salve Regina!

Iași, 16 iulie 2014

+ Petru Gherghel, episcop de Iași

* * *

Programul pelerinajului la Cacica

- Joi, 14 august
10.00 - Celebrare penitențială
12.00 - Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului
12.00 - Pelerinajul tinerilor (se va porni de după calea ferată înainte de zona unde încep serpentinele din drumul spre Cacica)
13.30 - Sosirea tinerilor la sanctuar
16.00 - Calea sfintei cruci
17.00 - Adorație euharistică
18.00 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate
22.00 - Priveghere mariană

- Vineri, 15 august
06.00 - Sfânta Liturghie de dimineață
07.30 - Sfânta Liturghie greco-catolică
08.30 - Sfânta Liturghie în limba maghiară
09.15 - Sfânta Liturghie în limba polonă
09.15 - Sfânta Liturghie în limba germană
11.00 - Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat