Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Alcoolul naște violență

În decembrie 2005, L.V. din Vrancea scria aceste versuri într-un moment de inspirație, marcat fiind de discuțiile avute în timpul întâlnirilor din Centrul de Recuperare Postcură ACAR și a momentelor trăite în propria familie: "Pentru un țoi, când n-avea banul / Își lăsa zălog sumanul. / Pentr-un chil, când a-nsetat / Sufletul și l-ar fi dat. // De la crâșmă toți plecară, / Numai el mai stă, și-i seară... / A plecat și el acum / Cumpănindu-se pe drum. // Merge... pân' la crucea-naltă, / Iar la cruce...buf! în baltă. / S-a sculat cu mare greu... / Iată-l la căminul său! // Soața-i zice: "Arz-o focul! / Crâșma ți-a mâncat norocul!" / Dânsul bate din picior: / "Nu vorbi... că te omor!" // Ea mi-l roagă: "Hai la masă!" / El o ia de păr prin casă. / Copilașii sar țipând / El le "cară" pumni la rând. // "Vai, păgânul! Mi-i sugrumă!" / "Ce?... Mai na și ție, ciumă!" / Apoi cade jos turtit, / Somn adânc l-a copleșit. // Dimineață, o arsură, / Foc îi sunt și piept și gură. / Ca să-i treacă al său jar, / Pleacă-n sat la crâșmă, iar... // Într-o noapte viscoloasă, / Geaba-l așteptau acasă... / Către ziuă l-au găsit / Într-un șanț, înțepenit".

Multe din scenele prezente în această poezie, care par a fi de poveste, sunt realități în familiile în care se obișnuiește să se consume băuturi alcoolice. De ce? Deoarece consumatorii se lasă conduși, în comportamentul lor, de o forță nevăzută, animalică, mult mai puternică decât propria conștiință, care se numește alcool, iar membrii familiei, dezvoltându-și un puternic simț de autoapărare, reacționează involuntar, provocând.

Majoritatea familiilor care apelează la serviciile ACAR reclamă, printre alte gesturi, și comportamentul violent al consumatorilor, care se manifestă în toate formele lui: fizic, verbal, psihologic, emoțional, economic, sexual.

Omul este o ființă socială, care se află în comuniune cu alți semeni, creând astfel legături puternice, bazate pe dragoste, acceptare, respect reciproc, muncă în comun, toate fiind extraordinar de importante pentru creșterea și maturizarea sa. Consumul de alcool determină ruperea legăturilor prin apariția unor manifestări comportamentale noi, încărcate puternic negativ, cu efecte nocive asupra dezvoltării umane ulterioare, mai ales dacă, la un anumit moment, sunt implicați și copiii. Violența, în cazul persoanelor dependente de alcool, este o consecință a comportamentului de consum, o formă de sevraj în termeni științifici, lăsând urme vizibile, la nivel organic și sufletesc, uneori pentru tot restul vieții.

Și, ajungând în acest punct, ne întrebăm: Ce putem face? Cum putem să ne luptăm cu suferința? Răspunsul la întrebări se află în fiecare dintre cei ce se întreabă. Noi îi sprijinim pe toți, fie ei dependenți sau membri din familie, care trăiesc suferința cauzată de problema consumului de alcool, și încercăm să îi facem să găsească mai ușor răspunsul.

Prin intermediul acestui articol vă încurajăm să strigați către ajutor! "Cereți și vi se va da, căutați și veți găsi, bateți și vi se va deschide. Căci oricine cere primește; cine caută găsește; iar celui care bate i se va deschide" (Mt 7,7-8).

As. soc. Ramona Ciobanu, coordonator Centru de Recuperare ACAR

* * *

Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare

Iași, tel.+fax: 0232-228204; www.alcoologia.ro

e-mail: acar_2004ro@yahoo.com; acar@alcoologia.ro



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat