Știri interne
Animare paulină
Surorile Pauline au organizat, în perioada 19-25 mai, întâlniri cu peste 450 de tineri în școli și parohii din Moldova, la Bacău la Colegiul "Sfântul Iosif", Liceul "Grigore Antipa", Seminarul Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău, în Parohia Nicolae Bălcescu și Parohia Valea Mare, împreună cu care au reflectat cu ajutorul cuvântului, sunetului și al imaginii la mesajul papei Francisc pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale (1 iunie), ce a avut ca temă: "Comunicarea în slujba unei culturi autentice a întâlnirii".
Arhivele și istoria
Câteva personalități catolice și documente despre catolici au fost subiectele analizate la 30 mai în secțiunea Romano-catolicii din Moldova, desfășurată la sediul Decanatului de Bacău, în cadrul celei de-a XX-a Sesiuni Naționale de Comunicări Științifice: "Arhivele și Istoria". Organizatori au fost Arhivele Naționale Bacău și Asociația Generală a Arhiviștilor din România - Filiala Bacău, în colaborare cu Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" Bacău și Decanatul Bacău. În plenul sesiunii, prof. dr. Anton Coșa a prezentat în sinteză proiectul Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei de Iași, vizând recuperarea memoriei istorice a episcopului martir Anton Durcovici.
Profesiune
Sora M. Cristiana (Mihaela) Coșa și sora Myriam (Gabriela) Iojă s-au consacrat pentru totdeauna Domnului cu profesiunea solemnă, conform regulii sfântului Benedict, duminică, 15 iunie, în cadrul unei celebrări euharistice prezidată de PS Petru Gherghel, în capela mănăstirii "Maica Unității" din Viișoara, Piatra Neamț, fiind prezentă și maica abatesă M. Cristina Pirro. Predica a fost rostită de pr. Isidor Dâscă, paroh și decan de Bacău.
Etapă școlară
Copiii din grupa mare de la Grădinița "Sfântul Nicolae" din Iugani, patronată de Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", au încheiat prima etapă de școlarizare din viața lor - grădinița. Pentru a marca cei trei ani petrecuți la grădiniță, membrii grupei mari, alături de părinți și persoane consacrate, au fost în excursie la Iași, în ziua de 10 iunie, vizitând Institutul Teologic "Sfântul Iosif", programul încheindu-se la Episcopie, fiind primiți de PS Petru Gherghel. La Iugani, luni, 16 iunie, a avut loc serbarea de sfârșit de grădiniță, intitulată sugestiv: "Rămas bun, frumoasă grădiniță".
Proiecte Caritas
Centrul Diecezan Caritas Iași a lansat patru proiecte, în parteneriat cu organizații din Cluj, Blaj, San Vincenzo, Fanciullo Trieste (Italia) sau Münster (Germania): la 4 aprilie, proiectul "Măsuri active de succes pentru șomeri" - M.A.S.S.; la 30 mai, proiectul "F.O.R. - Formare și ocupare pentru mediul rural"; la 6 iunie, proiectul "Servicii de evaluare formare și incluziune - S.E.F.I.", iar la 12 iunie, proiectul "Act.IS - Acționăm pentru incluziune socială!", toate destinate facilitării accesului la piața muncii pentru persoanele vulnerabile din regiunile NE, SE și centru ale României.
Muzeu etnografic
Lângă biserica din Răchiteni, la Școala Gimnazială a fost amenajat un muzeu etnografic. Pr. Marian Fechetă, paroh de Răchiteni, și pr. Cristian Chinez, paroh de Izvoarele, au binecuvântat muzeul, la 31 mai, însoțiți în rugăciuni de elevi și profesori din școală, dar și din alte școli, autorități și oameni din sat. După ceremonie a urmat prima ediție a festivalului de port și joc pe Valea Siretului.
Filme despre Durcovici
Studioul din Iași al Televiziunii Române, în cadrul celei de-a 22-a ediții a emisiunii "Lumina creștinului", duminică, 15 iunie, a transmis documentarul "Anton Durcovici - episcopul martir", realizat de Oana Lazăr și care a mai fost transmis la TVR 3 la 17 mai și la TVR Iași, la 17, 19 și 21 mai. TVR2 a transmis, sâmbătă, 21 iunie, un episod din documentarul "Memorialul durerii" realizat de Lucia Hossu Longin. Filmul dedicat episcopului martir Anton Durcovici a fost reluat marți, 24 iunie.
Campus itinerant
Provincia Fraților Minori Conventuali din România organizează un campus itinerant în Munții Retezat, în perioada 3-10 august, pentru tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Data limită de înscriere este 15 iulie. Detalii și înscrieri la pr. Ioan Butacu (tel. 0767/335912; e-mail: ianosco@yahoo.fr) sau pr. Matei Senteș (tel. 0760/396737; e-mail: matei.sentes@rkc.si).
Pe scurt
- 23-24 mai: Întâlnirea națională anuală a președinților conferințelor care fac parte din Uniunea Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România (grupele I și II), la București, cu participanți vincențieni din Dieceza de Iași
- 25 mai: Prezentarea la Ciugheș a traducerii catolice în limba română a Bibliei, fiind invitați pr. Alois Bulai, pr. Ștefan Lupu și pr. Claudiu Dumea
- 1 iunie: Împlinirea a 10 ani de misiune în Coasta de Fildeș ai pr. Gabriel Cimpoeșu
- 1 iunie: Prezentarea la Moinești, de pr. Ștefan Lupu, a traducerii catolice în limba română a Bibliei
- 7 iunie: Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, la Gherăești, la un an de la funeraliile părintelui Isidor Mocanu
- 13-15 iunie: Întâlnirea, la Alba-Iulia, dintre o parte dintre preoții profesori de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași și preoții profesori ai Institutului Teologic din Alba-Iulia
- 14 iunie: Întâlnire de formare pentru animatori, la Iosefinii lui Murialdo din Roman, cu 80 de tineri participanți din 16 parohii
- 14 iunie: A patra ediție a Festivalului luminii, organizat de scoutiștii din Pildești, cu 500 de participanți
- 15 iunie: "Cutia Speranței" dăruită de copiii din Gioseni celor din Kenya
- 17 iunie: Sesiune a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, la sediul Decanatului de Bacău
- 25-28 iunie: Exerciții spirituale pentru familii, cu tema "O iubire veșnică într-un trup limitat", organizate la Traian de Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor
- 27 iunie: A LXVIII-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților.