Știri externe
Papa în Coreea de Sud
Călătoria apostolică a papei Francisc în Coreea de Sud va avea loc între 13 și 18 august. După sosirea la Seul, joi, 14 august, se va întâlni cu președintele republicii, cu autoritățile politice, apoi cu episcopii. Vineri, 15 august, papa se va întâlni cu tinerii din Asia la sanctuarul Solmoe. Sâmbătă, 16 august, va vizita Sanctuarul Martirilor de la Seo So Mun, apoi va celebra Liturghia pentru beatificarea lui Paul Yun Ji-Chung și a celor 123 de martiri însoțitori la Poarta Gwanghwamun din Seul. Se va întâlni cu episcopii din Asia, duminică, 17 august, la sanctuarul de la Haemi, apoi va celebra Liturghia de încheiere a celei de-a VI-a Zile a Tineretului Asiatic.
Vizită în Albania
"Primind invitația episcopilor și autorităților civile albaneze, intenționez să merg la Tirana în ziua de duminică, 21 septembrie. Cu această scurtă călătorie doresc să întăresc în credință Biserica din Albania și să mărturisesc încurajarea și iubirea mea unei țări care a suferit îndelung drept consecință a ideologiilor din trecut" - astfel a anunțat papa Francisc, la rugăciunea Angelus din 15 iunie, prima sa călătorie apostolică într-o țară din Europa. La recensământul din anul 2011, 10% dintre albanezi s-au declarat catolici; ei sunt organizați în două arhidieceze și trei dieceze, plus o administrație apostolică în sudul Albaniei.
Celebrare cu papa
Un grup de credincioși români, proveniți din comunitățile românești din Roma, credincioși italieni, dar și un grup restrâns de preoți au participat la Liturghia prezidată de Sfântul Părinte Francisc, luni, 16 iunie, în capela "Sfântul Duh" din "Domus Sanctae Marthae" din Vatican. La sfârșitul sfintei Liturghii, Sfântul Părinte i-a salutat în parte pe toți credincioșii prezenți. Pr. Isidor Iacovici i-a oferit Sfântului Părinte o relicvă și un tablou ce îl reprezintă pe fericitul Anton Durcovici. A fost prezent și pr. Ciprian Bejan-Piser.
Festivalul popoarelor
Arhiepiscopul Diarmuid Martin a prezidat Liturghia solemnă în sărbătoarea Rusaliilor (8 iunie), la procatedrala "St. Mary" din Dublin (Irlanda), la care au concelebrat episcopul auxiliar Raymond Field, precum și capelanii diferitelor comunități ale grupurilor etnice din Dublin. Cu această ocazie a avut loc "Festivalul popoarelor" la care au participat diferitele grupuri etnice catolice din capitala Irlandei. Românii catolici din Irlanda au fost reprezentați de un grup de credincioși romano-catolici din comunitatea păstorită de pr. Eugen Țîmpu și de un grup de credincioși greco-catolici din comunitatea păstorită de pr. Coriolan Mureșan.
Anul Tereza din Ávila
Între 15 octombrie 2014 și 15 octombrie 2015 are loc Anul Jubiliar al Sfintei Tereza din Ávila la 500 de ani de la nașterea ei, informează Conferința Episcopilor din Spania. Sfânta Tereza din Ávila, pe numele său Teresa Sánchez de Cepeda Dávila y Ahumada, s-a născut la 28 martie 1515 la Ávila. La 20 de ani a intrat în Ordinul Carmelitelor. A murit la 15 octombrie 1582, la Alba de Tormes, iar în anul 1614 a fost beatificată de papa Paul al V-lea. A fost canonizată în anul 1622 de papa Grigore al XV-lea, iar în anul 1970 papa Paul al VI-lea a introdus-o între învățătorii Bisericii Catolice.
Importanța școlii
Reînnoirea unei țări pornește de la educație și școală: este convingerea care a determinat Conferința Episcopilor din Italia să organizeze sâmbătă, 10 mai, în Piața "Sfântul Petru", o întâlnire dintre Sfântul Părinte și peste 15.000 de elevi și profesori din școlile italiene, sub genericul "Școala îl întâlnește pe papa". "Școala - a explicat Sfântul Părinte - trebuie apărată și promovată cu orice sacrificiu, pentru că de aceasta depinde sănătatea publică și democrația". A avea grijă de școală, înseamnă, fără îndoială, un efort, dar și o șansă a tuturor și pentru toți, de care nimeni nu poate fi dezinteresat.
Priorități
După ce a câștigat concursul Vocea Italiei, la 5 iunie, sora Cristina Scuccia a declarat că cele două priorități din viața ei sunt "Isus și rugăciunea". "Am încredere în providență", a declarat într-un interviu călugărița în vârstă de 25 de ani, membră a Congregației Surorile Ursuline ale Sfintei Familii. După ce a fost anunțată câștigătoare, sora Cristina i-a mulțumit cu glas tare lui Dumnezeu și a condus mulțimea în rugăciunea "Tatăl nostru". "Am depus primele voturi în 2012. Trebuie să le reînnoiesc pentru încă trei ani pentru a depune apoi voturile perpetue. Le voi reînnoi la finalul lunii iulie", a declarat sora.
Hirotonire
În catedrala "San Lorenzo" din Grosseto (Italia), sâmbătă, 28 iunie, pr. diacon Marius Balint din Parohia Lespezi "Sfânta Ana" (jud. Bacău) a fost hirotonit preot, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a PS Rodolfo Cetoloni, episcop de Grosseto. Primiția o va celebra duminică, 13 iulie, printre invitați fiind și PS Rodolfo Cetoloni. Pr. Marius Balint s-a născut la 30 septembrie 1985 la Buhuși. A studiat la Seminarul Capucin "Fericitul Ieremia" din Onești, la Seminarul Episcopal din Grosseto și la Seminarul Regional "Pius al XII-lea" din Siena.
Forum catolic-ortodox
Al patrulea Forum European Catolic-Ortodox s-a ținut între 2 și 6 iunie, la Minsk, în Bielorusia, cu tema "Religia și diversitatea culturală: provocările pentru Bisericile creștine din Europa". Lucrările - la care au participat doisprezece reprezentanți din Biserici ortodoxe și tot atâția delegați din Biserica Catolică - au fost conduse de doi copreședinți, mitropolitul Ghennadios de Sassima din patriarhia ecumenică, și cardinalul Péter Erdö, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și președinte al Consiliului Conferințelor Episcopilor din Europa.
Licență în psihologie
La Universitatea Saleziană de la Roma, sora Alina-Ionela Rîtan, din Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", a prezentat, la 12 iunie, teza de licență în psihologie, cu specializare în psihologie clinică și de comunitate, intitulată: "Asertivitatea ca atitudine relațională eficace în comunitățile călugărești feminine. O cercetare în România".
Comemorări Durcovici
Mai multe parohii din Arhidieceza de București au celebrat, în perioada 8-13 iunie, Liturghii de mulțumire pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici. Duminică, 8 iunie, în catedrala "Sfântul Iosif" a fost celebrată o Liturghie și a fost dezvelită icoana fericitului Anton Durcovici. La inițiativa Academiei Teologice "Anton Durcovici", Liturghii de mulțumire s-au mai celebrat, vineri, 13 iunie, în Parohia "Sfânta Elena", și duminică, 15 iunie, în Parohia Bărăția, ambele din București.
Eparhie greco-catolică
După ce a primit consensul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică (reunit la Oradea între 7 și 9 mai), și a consultat Scaunul Apostolic al Romei, Preafericitul card. Lucian Mureșan, în calitate de arhiepiscop major, a semnat, la 29 mai, decretul de înființare a Eparhiei "Sfântul Vasile cel Mare" de București, cu teritoriu canonic corespunzător capitalei României și județelor provinciei istorice a Țării Românești (Oltenia, Muntenia și Dobrogea). Primul episcop eparhial a fost ales PS Mihai Frățilă. Biserica "Sfântul Vasile cel Mare" (strada Polonă) din București primește rangul și statutul de catedrală a noii eparhii. Instalarea noului episcop eparhial va fi la 30 august, la București.