She Shan
Pe o colină, la 40 km în partea de vest a orașului Shanghai, în China, se înalță cel mai mare și mai cunoscut sanctuar din Asia de sud-est, She Shan. Istoria creștină a acestui loc începe în anul 1844, când au sosit aici doi misionari iezuiți. Și-au construit o casă cu cinci camere, dintre care una era capelă. În anul 1864 un chinez construiește chiar pe vârful colinei o clădire hexagonală în care așază o imagine a Maicii Domnului, pictată de el, și o numește "Maria, ajutorul creștinilor". Așa începe să se răspândească devoțiunea către Maica Domnului de la She Shan, celebrată cu mare solemnitate anual la 24 mai.
Lucrările sanctuarului au început, la inițiativa iezuiților, în anul 1873. Turnul are o înălțime de 33m, iar pe vârful acestuia domină o statuie a Maicii Domnului. Statuia, în stil modern, se deosebește de toate celelalte statui ale Fecioarei: ea ține copilul ridicat deasupra capului, iar mâinile pruncului sunt deschise, formând o cruce care binecuvântează.
În luna iulie a anului 1924, episcopii din China au consacrat întreaga țară Maicii Domnului, iar la finalul întâlnirii toți împreună au plecat în pelerinaj la She Shan.
În anul 1925, considerându-se că biserica era insuficientă pentru mulțimea de pelerini, a fost demolată pentru a se construi alta mai mare. Preotul arhitect portughez, Ye Zhaochang, fiind foarte exigent, lucrările bisericii noi au durat doar până în anul 1935. În anul 1942, papa Pius al XII-lea a ridicat sanctuarul la rangul de basilica minor, iar trei ani mai târziu un reprezentant al Vaticanului a încoronat statuia Fecioarei.
În timpul revoluției comuniste, din anul 1949, sanctuarul a suferit grave avarii: au fost distruse vitraliile colorate, sculpturile Căii crucii, statuia din vârful turnului și multe alte opere de artă. După încetarea acestei revoluții, în anul 1981, au început lucrări de restaurare, dar pe vârful turnului a fost așezată o cruce de fier. Abia în anul 2000 a fost așezată o nouă statuie de bronz, realizată prin contribuția a peste 10.000 de credincioși.
Biserica se întinde pe suprafața de 10.000 m2 și are înălțimea de 20 m. Are forma unei cruci latine, cu trei intrări. Navata principală are 56 m lungime și 25 m lățime. Altarul principal, așezat în partea estică, este realizat din aur și pietre semiprețioase verzi de jad. Exteriorul bisericii este, în mare parte, realizat din granit.
Mons. Aloysius Jin Luxian, SJ, episcop de Shanghai (20 iunie 1916 - 27 aprilie 2013) a fost un episcop al Bisericii oficiale din China, dar la 8 septembrie 2005, la cererea sa, a intrat în comuniune cu Roma. El povestește că mama lui, pe când era însărcinată cu el, s-a îmbolnăvit foarte grav și era în pericol să moară. În acele momente, mama s-a rugat Maicii Domnului de la She Shan și a promis că, dacă va fi salvată, va face în fiecare an pelerinaj la sanctuarul de pe munte. Și mama a respectat promisiunea, iar el a continuat apoi același lucru. Numai în timpul studiilor în Europa și în timpul detenției (27 de ani) a întrerupt acest pelerinaj.
Deja din anul 1874, papa Pius al IX-lea a declarat că pelerinii care vor ajunge la She Shan în luna mai vor putea beneficia de indulgența plenară. Ca urmare a acestei declarații, pelerini din toată China, și chiar din Japonia, fac cale lungă pentru a ajunge la sanctuar. Acesta este unicul sanctuar din China.
Papa Benedict al XVI-lea, cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune pentru China (24 mai 2008) a compus o rugăciune specială către Maica Domnului de la She Shan.
Pr. Iosif Dorcu