Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Sfințirea bisericilor renovate Putna și Clit

În cadrul a două sfinte Liturghii, PS Aurel Percă a sfințit bisericile renovate din filialele Putna și Clit, duminică, 8 iunie, solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt. Au participat credincioși din Rădăuți și din toate filialele comunității. Au concelebrat pr. dr. Eduard Ferenț, pr. Iosif Răchiteanu, pr. Iosif Doboș și pr. Adrian Blăjuță.

În anii 2013 și 2014, biserica din Putna a fost renovată în întregime, atât la interior, cât și la exterior, la inițiativa familiei catolice Ioan și Elena Zaremba din Voievodeasa. Au fost executate lucrări ample de reparații și de consolidare a bisericii: reparații la structura acoperișului, schimbarea învelitorii, reparații și izolare ziduri, schimbare instalație electrică, geamurile au fost înlocuite cu cele de tip "termopan" și au fost montate vitralii, iar altarul vechi a fost înlocuit cu o icoană executată în mozaic, realizată după vechea icoană din prezbiter reprezentând Coborârea Duhului Sfânt, pardoseala veche a bisericii a fost înlocuită cu parchet, iar pe centru a fost montat un covor artistic din marmură. Băncile și icoanele vechi au fost recondiționate. În exterior, a fost reamenajată curtea bisericii și refăcut gardul. Toate aceste lucrări au fost executate sub directa coordonare a pr. dr. Eduard Ferenț, a pr. Iosif Răchiteanu și a arhitectului Gheorghe Hereș. Vitraliile sunt o expresie a reflecțiilor teologice ale părintelui profesor dr. Eduard Ferenț și au fost executate, ca și icoana în mozaic de pe altar, de firma "Art Georgies - Centrul Mozaicart" din Iași, condusă de domnul Virgil Moraru.

Biserica a fost construită în perioada 1928-1930 și sfințită de către episcopul Mihai Robu, la 18 septembrie 1935. La vremea aceea, comunitatea catolică din Putna număra 248 de familii cu 1.030 de suflete și aparținea de Parohia Gura Putnei. Paroh era pr. Francisk ?uczko, originar din Rădăuți. Unul din inițiatorii și susținătorii construirii bisericii a fost Franz Watzlawik (14 februarie 1870 - 19 februarie 1939). Proiectul a fost realizat de arhitectul Straub, originar din Gura Putnei.

După sfânta Liturghie a urmat prezentarea cărții Comunitatea Romano-Catolică din Putna, scrisă de Ioan Șmid pe baza mărturiilor descendenților lui Franz Watzlawik. În partea a doua a cărții, pr. dr. Eduard Ferenț prezintă în detaliu iconografia bisericii. Cartea a apărut în limbile română și germană. Traducerea în germană a fost făcută de Eduard Mohr, președintele Uniunii Germanilor Bucovineni din Rădăuți.

La ora 14.00, credincioșii din Clit l-au întâmpinat pe PS Aurel, care a sfințit biserica. Și la reparațiile acestei biserici (interior și exterior) suportul financiar a fost asigurat de familia Ioan și Elena Zaremba. Localitatea Clit (sau Glitt, cum era numită în perioada austriacă a Bucovinei) a fost întemeiată de coloniștii germani, stabiliți pe aceste locuri în anul 1843.

În anul 1927, familia de învățători ai satului, Martin și Katharina Wittal, foarte iubiți și respectați printre localnici, s-au implicat în construirea actualei biserici. Pentru aceasta au desfășurat o intensă activitate de strângere de fonduri, printre germanii bucovineni emigrați în America. Un an mai târziu, la 14 septembrie, biserica a fost sfințită, având hramul Înălțarea Sfintei Cruci.

Ioan Șmid



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat