Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Divinul prizonier

"Iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,19b).

Acestea sunt ultimele cuvinte spuse de Isus, după înviere, celor unsprezece discipoli, adunați în Galileea, pe muntele hotărât lor de Învățător, în momentul trimiterii să facă ucenici din toate națiunile, cuvinte reținute de sfântul apostol Matei, și înscrise în finalul evangheliei care îi poartă numele.

Fără îndoială, e vorba de o prezență spirituală, sacramentală, reală, nouă, nu precum aceea în firea umană vizibilă, în care s-a aflat până la răstignire, înviere și ridicarea sa la cer. Această prezență o asigură Isus, la Cina cea de Taină, când instituie Euharistia și preoția nou-testamentară: "Acesta este trupul meu... acesta este sângele meu. Aceasta s-o faceți în amintirea mea" (Lc 22,19-20; 1Cor 11,23-25).

Pentru prezența euharistică a lui Isus s-au construit tabernacole, ca "închisori ale iubirii", în care se află "divinul prizonier", care așteaptă să fie vizitat, adorat și consultat de către toți cei care cred într-însul și îl iubesc. Fericitul nostru episcop martir Anton Durcovici a fost, cu adevărat, un suflet euharistic

model. Dau mărturie personală în acest sens. În scrisoarea urare pentru anul 1949, adresată "Cucernicilor frați preoți", pune întrebarea: "Oare Isus nu s-a întemnițat de bunăvoie, de dragul nostru și pentru binele nostru, al oamenilor, în temnița iubirii sale, în sfântul sacrament al Euharistiei? [...] El dorește fierbinte să vadă cât mai numeroase inimi cercetându-l în temnița sa euharistică și închinându-i-se cu credință și iubire". Dă ca exemple pe sfântul Alfons de Liguori, autorul Vizitelor la sfântul sacrament, și pe sfântul Alois de Gonzaga "care numai cu greu se putea îndepărta din fața sfintei ostii. Ca și acul busolei către polul magnetic, așa inima lor era mereu atrasă înspre taina iubirii lui Isus, și precum neîncetat se rotește fluturele în jurul flăcării, așa rotea dorul lor în jurul sfintei Euharistii".

Fericite părinte episcop Anton, întemnițat pentru fidelitatea ta față de Isus și Biserică, roagă-te ca și în Dieceza de Iași să avem cât mai multe suflete euharistice, așa cum dorește inima preasfântă a lui Isus!

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat