Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Calea fericirilor evanghelice. Pâinea inimii

Textul fericirilor evanghelice a ajuns la noi în două versiuni. Evanghelistul Matei prezintă opt fericiri, în timp ce Luca redă doar patru fericiri urmate însă fiecare de expresia "vai vouă". Matei exprimă a patra fericire astfel: "Fericiți cei cărora le este foame și sete de dreptate pentru că ei se vor sătura". Luca spune doar: "Fericiți voi, care acum sunteți flămânzi, căci vă veți sătura". Foamea spirituală și foamea materială nu sunt opuse. Această fericire vrea să ne spună că a fi de partea celor înfometați și a-i ajuta înseamnă a îndeplini faptele de dreptate cerute de Cristos. De fapt, acesta va fi criteriul pe baza căruia vom fi judecați la sfârșitul vieții noastre pământești: "...am fost flămând și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și mi-ați dat să beau..." (Mt 25,35). Toată dreptatea pe care Dumnezeu o cere omului este sintetizată în dragostea față de Dumnezeu și față de aproapele. Dragostea față de aproapele trebuie să fie aceea care îi determină pe cei înfometați de dreptate să se îngrijească de cei cărora le este foame de pâine, oferindu-le pâine pentru stomac și pâine pentru inimă.

Papa Francisc în numeroase ocazii a evidențiat scandalul sărăciei și al foametei care afectează tot mai multe persoane. În exortația apostolică Evangelii gaudium, Sfântul Părinte spune că "nimeni nu se poate considera scutit de preocuparea față de cei săraci și față de dreptatea socială" și că "nu se mai poate tolera faptul să se arunce mâncare când există oameni care suferă de foame". Poate cel mai mare păcat împotriva săracilor și a înfometaților este acela că ne facem că nu îi vedem trecând pe partea cealaltă a drumului, refuzându-le și pâinea pentru stomac și pâinea pentru inimă!

Citind aceste cuvinte poate suntem tentați să ne considerăm automat în categoria celor "înfometați" care au nevoie de susținere. Fără îndoială, în ultima perioadă, au crescut dificultățile materiale și multe perspective sunt tot mai sumbre. Timpul adversităților este anotimpul virtuților. Tocmai de aceea, în ciuda unei astfel de situații, cred că în privința aceasta, ca tineri creștini, trebuie să avem în vedere cel puțin două aspecte. Primul este risipa. În ciuda faptului că ne considerăm săraci se întâmplă să aruncăm mâncare, să irosim diferite resurse materiale, să întrebuințăm prea multe lucruri de "unică folosință" pentru că este mai comod! Specialiștii susțin că jumătate din hrana produsă în întreaga lume este aruncată, în timp ce zilnic suferă de foame 870 de milioane de oameni. În medie, un român aruncă aproape 100 de kilograme de mâncare pe an. Un al doilea aspect căruia ar fi bine să i se dea atenție este sobrietatea. Prea mult cheltuim pe haine, gadgeturi, accesorii etc. numai pentru a alimenta o anumită imagine de sine, în timp ce, probabil, cheltuim mult mai puțin pe ceea ce contribuie la educația și creșterea noastră umană și spirituală. Socrate, văzând tarabele din piața Atenei încărcate cu tot felul de mărfuri, a exprimat: "Câte lucruri de care eu nu am nevoie!"

Fericitul Anton Durcovici a trăit în totalitate această fericire, în ambele aspecte ale sale. În întreaga sa misiune de păstor a fost animat de foamea și setea de dreptate pentru poporul român, pentru poporul lui Dumnezeu. În închisoare, fidelitatea sa față de Dumnezeu și față de Biserică i-a atras moartea tocmai din cauza foamei și a setei.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat