Bilețelul salvator
Când credeam că totul este sortit eșecului, din nimic sau, mă rog, aproape din nimic, a răsărit o rază de speranță. Căsnicia noastră începuse să-și piardă din entuziasm și din spontaneitate. Ne mulțumeam cu puțin și aceasta ne asigura conștiința că am făcut totul unul pentru celălalt. Faptul că la sfârșitul lunii aduceam în mod regulamentar salariul acasă, că nu-l cheltuiam în altă parte, în schimb îl încredințam cu o disponibilitate aproape desăvârșită "ministrului de finanțe" din casă, adică soției, îmi dădea un anumit confort și mă făcea să cred că deja fac prea mult. Între noi fie vorba, să nu credeți că nu îmi opream și eu o mică parte! Și apoi, doar erau ai mei. Eu îi câștigasem cu sudoarea frunții mele. Meritam și eu..., pentru "mici premieri"!
Treptat însă, colegii, alături de care mai ieșeam în ziua de salariu și vreo câteva zile după, au început să intuiască "supunerea" mea față de soție. În zadar veneam cu argumente de genul: "Doar suntem căsătoriți, trebuie să punem totul în comun! Trebuie să fim sinceri unul cu celălalt. Mi se pare normal să clădim împreună familia etc." Replicile pe care le primeam mă puneau mereu în umbră și mă determinau ca data viitoare să fiu mai atent.
Într-un final, ca să nu par laș în ochii lor, am început să exagerez, punându-mi de data aceasta soția în umbră. Începusem s-o subestimez, să le spun că nu are nimic bun în ea, decât numai defecte, că vrea doar bani și atât, că fusesem orb în ziua în care m-am căsătorit și că chiar mă gândeam să ne despărțim. Dacă mi-e permis să spun, mă "minunam" eu însumi de ceea ce ajunsesem să afirm despre cea pe care o alesesem din dragoste, pe care o cerusem în căsătorie ca fiind unica din această lume, fără de care nu puteam să-mi concep viața. Și toate acestea în fața prietenilor pe care îi întâlneam ocazional!
După un anumit timp am început să cred eu însumi cele spuse și, în consecință, am început să mă comport pe măsură. La sfârșitul lunii nu-i mai lăsam soției niciun leu și nu mă interesa dacă avea cu ce să acopere cheltuielile casei. Învățasem de la "prietenii" mei că față de soție trebuie să mă comport cu duritate și aceasta pentru a-i demonstra cine conduce în casă. "Cu femeia, spuneau ei, trebuie să fii dur, altfel te domină, iar un bărbat dominat de către femeie nu e bărbat! Ba mai mult, este o rușine pentru toți ceilalți bărbați!" Iar eu, credul și laș, îmbrățișam fără să filtrez prin mintea mea tot ceea ce acești așa-ziși prieteni îmi transmiteau prin modul lor de a vorbi.
La un moment dat mi s-a părut că... totuși mersesem cam departe. Mă răcisem față de soție și devenisem foarte recalcitrant. Mă consideram un laș și începuse să-mi fie rușine pentru că până atunci i-am adus banii acasă. La rândul ei începuse să-i fie frică de mine, iar eu am început să profit de această slăbiciune. Încă nu am ajuns să fiu violent!
Într-una dintre seri, întorcându-mă acasă, în fața ușii am găsit un bilețel pe care scria: "N... numele meu, luminarea minții, credință, îndepărtarea de prietenii răi". Era un bilețel pregătit pentru Liturghia din acea seară. Era marți! Probabil voia să i-l dea preotului care avea să se roage pentru întoarcerea mea. Unde ajunsesem! Să mă spună soția preotului! Să se roage preotul pentru mine!
În acea seară, am mers imediat la biserică unde soția se afla deja de ceva timp. Am intrat și am așteptat momentul "rugăciunilor speciale". M-am simțit ușurat că preotul nu mi-a pronunțat numele. La drept vorbind, mă temeam puțin!
Acea întâmplare însă m-a trezit din drumul meu spre rău. Mi-am dat seama că influența prietenilor nu-mi făcea bine nici mie, nici familiei mele. Acel bilet, căzut din buzunarul soției în momentul în care a scos cheia pentru a încuia ușa apartamentului, mi-a salvat căsnicia, iar eu am renunțat deja de mult la așa-zișii prieteni care, în loc să mă încurajeze, mai mult mă îndepărtau de idealul meu, acela al unui soț și tată bun. (Ilie)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba