Vizita papei în Țara Sfântă
Vizita istorică a papei Francisc în Țara Sfântă, anunțată în numărul trecut, s-a realizat în perioada 24-26 mai; o vizită sub semnul ecumenismului, la 50 de ani de la întâlnirea dintre papa Paul al VI-lea și patriarhul Atenagora, și cu dorința de a-i întări în credință pe creștinii din regiune, aproximativ 500.000.
"Câtă nevoie are lumea de noi ca mesageri ai păcii, ca martori ai păcii!... Și lumea ne cere să facem asta: să ducem pacea, să mărturisim pacea!", au fost printre primele cuvinte ale papei Francisc la sosirea în Iordan.
"Sunt cu voi", a spus papa unui grup de copii palestinieni în popasul său din tabăra de refugiați din Betleem, luând prânzul cu cinci familii palestiniene, afectate de politicile israeliene.
Palestinienii s-au bucurat aplaudându-l pe papa imediat cum a ajuns în Piața Ieslei din Betleem, strigând "Viva al-Baba!" / "Trăiască papa!", steaguri gigantice palestiniene și ale Vaticanului decorau piața.
După întâlnirea cu Mahmoud Abbas, președintele palestinian, papa s-a oprit, făcând o rugăciune, la o secțiune a barierei de separare West Bank, care înconjoară Betleemul.
Într-un alt gest spontan, papa Francisc a aranjat o întâlnire la Vatican între președinții israelian și palestinian, Shimon Peres și Mahmoud Abbas, pentru luna viitoare.
Ziua pe care papa a petrecut-o duminică la Ierusalim a culminat după-amiază cu celebrarea ecumenică din Bazilica Sfântului Mormânt, rugându-se împreună pentru prima dată cu reprezentanții tuturor Bisericilor din Țara Sfântă.
Întâlnirea privată cu patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu, s-a desfășurat la sediul Delegației Apostolice a Sfântului Scaun, unde a avut loc și întâlnirea de acum 50 de ani. Asemenea "Comunicatului comun" de atunci, papa Francisc și patriarhul Bartolomeu au semnat o "Declarație comună" cu privire la angajarea celor două Biserici, catolică și ortodoxă, în promovarea unității între creștini și a valorilor spirituale.
În ultima zi a vizitei, papa a adus un omagiu evreilor uciși în holocaustul nazist și totodată a căutat să afirme drepturile creștine în acest loc disputat.
Rămâne ca întâlnirea reînnoită între reprezentanții marilor Biserici să aducă roade, pentru ca testamentul Învățătorului, "ca toți să fie una", să fie cât mai curând împlinit.
Pr. Adrian Blăjuță