Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Anton Durcovici a fost beatificat

Liturghia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici a strâns pe stadionul din Iași, în ziua de 17 mai, peste 23 de mii de pelerini din Moldova, Muntenia, Transilvania, dar și din alte țări (Austria, Germania, Italia, Spania, Polonia, Ungaria).

Unii au venit cu o zi înainte, alții, de dimineață cu autocare, microbuze sau mașini mici. Dintr-un tren special au coborât la ora 9.20 peste 2.500 de pelerini, fiind duși la stadion cu autobuzele orașului. Numărul participanților a depășit așteptările organizatorilor. Participanții au primit la intrarea pe stadion apă, broșură cu Liturghia, eșarfă și insignă, iar preoții, stolă și șepcuță pentru soare. Mulți credincioși erau în costume naționale, specifice zonei din care veneau. Într-un grup de tineri, băieții purtau clop. I-am întrebat de unde sunt. "Din zona Sighetu Marmației", mi-au răspuns. Au participat, de asemenea, și credincioși din Popești-Leordeni, alături de cei din Arhidieceza de București. Ei știau că, mergând spre localitatea lor ca să administreze Mirul, episcopul a fost arestat la 26 iunie 1949. Pe stadion, în tribune, o mare de oameni. Mulți care au ajuns mai târziu, nemaigăsindu-și locurile, au rămas în picioare. Pe teren în față s-au așezat preoții, invitații și persoanele consacrate.

Credincioșii și-au văzut dorința împlinită. Ei se roagă de zeci de ani pentru ca episcopul lor să fie ridicat la cinstea altarelor. Cardinalul Angelo Amato a citit scrisoarea de beatificare semnată de Sfântul Părinte papa Francisc. Icoana a fost dezvelită și toți au aclamat prin cântare: Amin, Amin, Amin, iar mai apoi a răsunat imnul dedicat noului fericit. Un cor, acompaniat de instrumente și format din peste 400 de persoane din diferite parohii, a animat cântarea.

Relicva fericitului martir (testamentul său) a fost însoțită la altar de o strănepoată de-a episcopului, Ingrid Galee, de o parte, și de Eduard Lisacovschi, fostul ministrant al lui Anton Durcovici, de cealaltă parte. Lumânările purtate, pe lângă literele alfa și omega din alfabetul grecesc, aveau drapelele țării de origine și al țării în care a slujit și a trecut la cele veșnice episcopul martir, împreună cu data nașterii și a morții. Pe lumânarea pascală era vizibil mielul în spatele unor gratii. În stânga străjuia icoana de la Cacica, iar în fundalul altarului dominau icoana cu bunul păstor și culorile alb, galben. Altarul și pupitrul au fost aduse special de la sanctuarul din Cacica.

În mesajul său, cardinalul Angelo Amato după ce a arătat că Biserica a fost mereu persecutată și că cei persecutați "au învins monstrul răului prin iertare, răspunzând la ură cu iubire", a vorbit despre personalitatea noului fericit, prin exemple luate din viața episcopului martir. Papa Francisc îl numește "păstor plin de zel, apostol al adorației euharistice și mărturisitor eroic al comuniunii cu scaunul lui Petru". "Prin beatificarea ep. Anton Durcovici se aprinde încă o stea pe bolta cerească a martirilor lui Cristos", a spus cardinalul.

Aproape 120 de preoți și diaconi dintre cei peste 500 prezenți au ajutat la distribuirea sfintei Împărtășanii. Printre preoții prezenți la Liturghie a fost și Anton Bișoc (93 de ani). Pentru Sfinția sa evenimentul beatificării a avut o încărcătură emoțională maximă, întrucât episcopul i-a fost rector și profesor. Douăzeci și cinci de episcopi au stat în jurul celor doi cardinali (Angelo Amato și Lucian Mureșan) și a nunțiului apostolic în România (Francisco-Javier Lozano).

Rugăciunea credincioșilor a fost proclamată în mai multe limbi (română, germană, maghiară, italiană, polonă). La ofertoriu două familii, un călugăr, o călugăriță și un seminarist au purtat la altar daruri: pâine, vin și o cruce.

Ministranții, peste 700, au fost îmbrăcați în hainele lor. Peste două mii de tineri au mărit sărbătoarea. Două sute dintre ei au îmbrăcat haina specifică voluntarilor, ajutând la buna desfășurare a celebrării. De eveniment au fost interesați și jurnaliștii, fiind acreditați aproximativ 120. Lor li s-au adăugat politicieni, senatori, deputați, autorități civile. La final, PS Petru Gherghel a mulțumit episcopilor, preoților, credincioșilor din țară și din străinătate, autorităților civile și celor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului. A mulțumit, de asemenea, și ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, prezent la sărbătoare.

Pe stadion a răsunat cuvântul lui Dumnezeu, au fost rugăciune și cântare. Am văzut oameni îngenuncheați, mulți dintre ei tineri.

Pentru toți această zi a fost o invitație la a ne prețui mai mult credința: ea l-a costat mult pe episcopul Anton Durcovici. A fost și o chemare la a ne atașa de Dumnezeu cu toată ființa, căci "fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Scrisoarea apostolică

Împlinind cererile fratelui nostru Petru Gherghel, episcop de Iași, ale multor altor frați întru episcopat, precum și ale multor credincioși, după ce a fost consultată Congregația pentru Cauzele Sfinților, noi, cu autoritatea noastră apostolică, aprobăm ca venerabilul slujitor al lui Dumnezeu Anton Durcovici, episcop de Iași și martir, păstor neobosit, apostol al adorației euharistice și martor eroic al comuniunii cu scaunul lui Petru, de acum înainte să fie numit cu titlul de fericit, iar sărbătoarea lui să poată fi celebrată în fiecare an în ziua a zecea a lunii decembrie, zi în care s-a născut pentru cer. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

Dată la Roma, la "Sfântul Petru", în ziua a unsprezecea a lunii mai, în anul 2014, al doilea al pontificatului nostru

Papa Francisc



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat