- Spiritualitatea în problematica alcoolismului - |
În apărarea sănătății
"Rugăciunea este arma cea mai puternică, cea mai mare forță morală, cel mai mare secret pentru a putea străbate toate cărările vieții; acest mare secret este comuniunea cu Dumnezeu, de unde vedem că avea mare dreptate cel ce spunea: «Valoarea omului se vede după cât se roagă»" (Sfântul Alois Orione).
În cadrul metodei ecologico-sociale, spiritualitatea are rolul ei determinant în procesul de schimbare și maturizare a familiilor ce se confruntă cu probleme legate de consumul de alcool.
Pentru Hudolin, spiritualitatea nu era, în nici un caz, un spiritualism superficial, dar o abordare serioasă și științifică a realității evidente a omului, în toată complexitatea sa, realitate care-l face unic printre ființele existente.
"Alături de alte complicații care sunt manifestate în problematica complexă a alcoolismului, dintre cele mai grave sunt problemele spirituale. Din acest punct de vedere observ dificultatea provocată prin neacceptarea de sine, a propriului comportament, a rolului în cadrul comunității și a culturii sociale existente... slăbiciunea și imposibilitatea înțelegerii sensului propriilor probleme - imposibilitatea de a comunica și interacționa, de a se înțelege pe sine și pe alții, pierderea speranței și dorinței de a face ceva..." (Vladimir Hudolin - Assisi 1994).
Omul este o ființă care se află în căutarea sensului propriei vieți și în această căutare este determinant aportul pe care ni-l oferă dialogul nostru cu Dumnezeu. "Comuniunea în suflet și spirit cu Dumnezeu este mijlocul de a reuși, de a da valoare tuturor acțiunilor noastre!" (Sfântul Alois Orione). Până ce nu realizează acest sens al existenței sale, nu va fi conștient de propria realizare, de posibilitățile sale, de bucuria sa, de realitatea înconjurătoare, de pacea care micșorează durerea și suferința de a fi. Se poate întâmpla ca unul să caute direct plăcerea în alcool (sau în alte substanțe), doborât de frustrările care apar din lipsa unui motiv de a fi fericit. Eliberarea de alcool (sau de alte substanțe) este o condiție necesară pentru schimbarea stilului de viață, care determină un proces de creștere și maturizare. Noua calitate a vieții cere și o investiție spirituală din partea lui, investiție care este în măsură să transforme sistemul social în care se găsește, se mișcă și trăiește. Acest lucru se întâmplă atât în viață cât și în Club (grupul de suport).
Clubul este un "laborator" al modurilor de a trăi, iar familiile se ocupă de practicarea acestor noi stiluri de viață în drumul lor spre schimbare și sobrietate. Și cum nu sunt moduri de a trăi care se practică pasiv, fiecare membru promovează spiritualitate în viața cotidiană și ajută la crearea unei culturi generale și sanitare îmbunătățită.
Prof. Vladimir Hudolin considera meditația ca fiind drumul spre schimbare. Meditația permite o readucere în memorie, în mod practic, a valorilor, o revitalizare și o reapropiere din punct de vedere sufletesc cu tine însuți și cu Dumnezeu, ceea ce te poate conduce către scopul final: a fi fericit.
În momentul în care există un motiv pentru care să fim fericiți, fericirea izbucnește automat și spontan.
"Doamne, fă-mă instrument al dragostei și al păcii: unde este ură, acolo nu este iubire; unde este dezbinare, acolo nu este unitate; unde există păcatul, acolo lipsește adevărul; unde e întuneric, acolo lipsește lumina, unde există suferință, acolo lipsește veselia. Amin" (Sfântul Francisc din Assisi).
Vă dorim ca aceste cuvinte ale sfântului Francisc din Assisi să vă călăuzească în drumul către fericire.
As. soc. Ramona Ciobanu, coordonator Centru de Recuperare ACAR