Bucuria de a fi misionar
Evanghelia este o comoară a creștinilor. Toți suntem invitați să o împărtășim și să nu o păstrăm doar pentru noi. Sunt în Ecuador de cinci luni și aș dori să împărtășesc cu voi bucuria minunată pe care o trăiesc aici, departe de casă. A-l predica pe Isus aici, în Ecuador, este un stimul pentru mine, cel care dau, dar și pentru oamenii care primesc mesajul. Nu este o bucurie de moment, ci o fericire interioară care nu se poate exprima în cuvinte. Ca seminarist, am învățat să fiu încrezător în Dumnezeu mai mult ca oricând aici, în Ecuador. Sunt conștient că Dumnezeu este cu mine, mă însoțește și mă invită să privesc cu ochii plini de speranță spre viitor. Sunt atâția oameni care privesc cu teamă viitorul sau nu se încred în Dumnezeu; numai iubirea Tatălui, care îi așteaptă cu brațele deschise, îi poate alimenta pentru a-și continua drumul pe acest pământ.
Aș dori să vă împărtășesc una dintre numeroasele experiențe trăite aici, în misiune. Din păcate, aici este o puternică influență protestantă și adesea mulți părăsesc barca lui Cristos din cauză că sunt puțini preoți care să vestească evanghelia. În ciuda acestui fapt, am întâlnit o bătrânică deosebită care a întors un întreg sat la credința catolică. Cum a făcut-o? Cu propriul exemplu, trăind credința catolică cu fervoare și iubire. Era un sat unde Dumnezeu a fost uitat și unde lumea a căzut în indiferență, ori a ales beneficiile oferite de alții. Aici locuia Araselis, o bătrânică în vârstă de 115 ani, care și-a dedicat ultimele clipe ale vieții rugându-se pentru întoarcerea celor rătăciți din acel sat. Eu nu am cunoscut-o până în ziua în care am fost în acel sat pentru celebrarea cuvântului. Au venit puțini oameni la celebrare. În schimb, după ce am terminat, a venit o persoană și mi-a cerut să merg pentru a face o rugăciune în casa unei muribunde. Spre fericirea mea, am întâlnit-o pe Araselis. Stătea întinsă în pat, lipsită de forță, dar cu rozariul în mână, rugându-se pentru întoarcerea păcătoșilor. M-am așezat lângă ea și am început să mă rog. Terminând rugăciunea, am vorbit puțin cu ea. Nu mai putea să vorbească prea mult și nici nu mai auzea bine. Doar atât mi-a spus, că vrea să primească ultimele sacramente. În ziua următoare, pr. Nicu Blaj, parohul comunității de aici, i-a îndeplinit ultima dorință oferindu-I Maslul și Viaticul. După câteva momente, a vărsat ultima lacrimă, a mulțumit și a trecut la Domnul.
Mai târziu ne-a fost dat să aflăm că înaintea noastră au fost mai multe persoane să o viziteze. Multe dintre ele erau evanghelice, inclusiv pastorul evanghelic al acelei comunități. Acesta din urmă a încercat să o convertească la confesiunea lui, însă bătrâna, cu rozariul în mână, nu înceta să implore ajutor de la Maica Domnului. În timp ce pastorul vorbea, bătrâna se ruga Rozariul. După ce a terminat Rozariul, a început să-I vorbească pastorului evanghelic, spunându-i: "Eu sunt catolică, am fost botezată în această credință și niciodată nu voi părăsi Biserica lui Cristos".
După moartea bătrânei, majoritatea locuitorilor acelui sat s-au reîntors la credința catolică și, cu toate că nu dețin o capelă, acum participă la sfânta Liturghie sau la celebrarea cuvântului ori de câte ori îi vizităm. Pentru mine acesta a fost un exemplu puternic care mi-a alimentat propria credință, care m-a făcut să mă bucur enorm de convertirea acelor oameni și de participarea activă la celebrări. M-a ajutat să înlătur pesimismul, să-mi urmez drumul cu încredere și să continui să-mi desfășor toate activitățile cu bucurie.
Îi mulțumesc Domnului că mi-a dat posibilitatea de a veni aici, în misiunea din Ecuador, și totodată îi cer să-I binecuvânteze pe toți aceia care au colaborat și au făcut posibil acest lucru.
Flavian Bejan