Figuri ilustre. Avocat Victor Ambăruș
Aflat la conducerea revistei "Lumina creștinului", în perioada 1941-1945, pr. Dumitru Herghelegiu a avut ca principal obiectiv editorial sporirea calității și diversificarea tematică a articolelor găzduite de revistă, prin atragerea spre colaborare a unui grup de tineri intelectuali catolici: Zoe Hașdeu, Charlotte Sibi, Iosif E. Naghiu, Emanoil Florens, Victor Ambăruș și alții. Între aceștia s-a evidențiat Victor Ambăruș, originar din Huși (s-a născut la 8 mai 1919), care în perioada 1931-1939 a urmat cursurile Seminarului "Sfântul Iosif" din Iași, iar între anii 1939 și 1940 pe cele ale Academiei Teologice din Alba-Iulia.
În anul 1940, din motive medicale se retrage, înscriindu-se ulterior la Facultatea de Drept din cadrul Universității "Cuza Vodă" din Iași, pe care a absolvit-o în septembrie 1947.
A debutat în revista "Lumina creștinului" în numărul aferent lunii octombrie 1941, cu articolul Salvat prin puterea Rozariului (traducere). În numărul următor a publicat povestioara intitulată De ziua morților, iar în numărul din decembrie 1941 articolul Noapte de vis, despre bucuria Crăciunului.
În contextul celui de-al Doilea Război Mondial, în anul 1942 va publica articole mobilizatoare, precum Părinți creștini, luați aminte! (februarie), care reprezenta un omagiu adus familiei, considerată drept izvorul tuturor bucuriilor și fericirii, respectiv articolul Bucuria crucii.
În același an a publicat articolele O scrisoare adresată Maicii Domnului (traducere), respectiv Ajutați misiunile (octombrie). În anul 1943 a publicat un singur articol intitulat Chemarea Domnului (septembrie), în cadrul căruia își exprima bucuria participării, seară de seară, la devoțiunea din luna mai în cinstea sfintei Fecioare Maria. În numerele din februarie și martie 1944, respectiv în numărul comun din ianuarie-februarie-martie 1945, Victor Ambăruș a publicat, în traducere, fragmente din lucrarea abatelui Louis-Gaston de Segur, Reponses courtes et familieres aux objections les plus repandues contre la religion.
De asemenea, în numărul din martie 1944 al revistei, a publicat povestioara Sfântul Iosif, mijlocitorul unei morți bune, iar în numărul următor, articolul intitulat Suferință și bucurie, în care exprima gânduri și reflecții înălțătoare ocazionate de sărbătoarea pascală.
În cuprinsul unor medalioane publicate în revistele Glasul nostru și Buletin istoric, pr. prof. dr. Anton Despinescu i-a adus un omagiu avocatului creștin Victor Ambăruș, menționând următoarele: "Zestrea culturală umană și creștină dobândită în anii de seminar a folosit-o sârguincios, sporind-o. Venea deseori la Seminar, pe Copou, pentru "cărți bune" de lectură spirituală. S-a implicat personal în traduceri din limba franceză și din limba germană, precum "Pătimirile Domnului nostru Isus Cristos descoperite Ecaterinei Emerich", "Aparițiile Maicii Domnului la Lourdes" și "Stigmatele Terezei Newmann"".
Totodată, pr. Anton Despinescu a fost impresionat și de devotamentul familial al lui Victor Ambăruș, care în testamentul său, redactat în anul 1981, își exprima ultima dorință: "A muri în harul Domnului, protejat de preasfânta Fecioară Maria și de sfinții săi dragi (...) Pe copiii mei îi rog să nu uite făgăduințele de la Botez, de la prima sfântă Împărtășanie, de la Căsătorie, de a duce o viață creștină pe toate planurile, s-o respecte și s-o iubească pe mama lor, să nu o uite, să nu o neglijeze (...) Îi rog să se respecte și să se iubească între ei".
Victor Ambăruș a murit la 26 august 1983, după o "viață zbuciumată (...) dar pătrunsă de credință creștină profundă". Rămâne, în istoria Bisericii noastre locale, una dintre figurile ilustre ale laicatului catolic, pe a cărui cruce de mormânt, din propria dorință, sunt scrise cuvintele: "Victori victor in terris victoriam aeternam in coelis dona Domine" ("Lui Victor cel învingător pe pământ, dă-i, Doamne, victoria veșnică în ceruri").
Dr. Dănuț Doboș