- Din istoria revistei (XV) - |
Pr. Iosif Bălan - director al revistei
În septembrie 1939, pr. Constantin Hausner a fost înlocuit de pr. Iosif Bălan, un vechi colaborator al revistei. El va rămâne la conducerea revistei până la 28 aprilie 1941.
În septembrie 1939 este publicat un reportaj cu privire la sfințirea pr. Iacob Ferenț la Dărmănești și la celebrarea primei sfinte Liturghii (13 și 15 august), precum și primirea a doi preoți la Cleja (19 august). Continuă în acest număr și în cele viitoare relatarea vizitelor canonice și a sfântului Mir. Se acordă un spațiu mare știrilor din dieceză. În numărul din noiembrie redactorul își propune să publice în fiecare număr scurte meditații sub titlul "Lumini în aurora dimineții". De asemenea, este anunțată moartea pr. Emanuel Dziewior, paroh de Soloneț, înmormântat la 9 octombrie 1939, precum și posturile preoților sfințiți în 1939.
Directorul revistei, pe lângă articole, publică poezii filozofico-religioase scrise de el, cum ar fi "Isus" din ianuarie 1940: "Pe-al jertfelor văl milenar / Citesc atât de multe nume, / Dar la nici unul nu tresar / Ca la acel scris pe Calvar: / Isus. // Când sufletul ți se frământă / Lipsit de ideal în viață, / De orice năzuință sfântă,... / Mai ai o singură speranță: / Isus // Și dacă stau ca să ascult / Povestea miilor de ani: / N-a fost iubit nimeni atât / Și n-a avut mai mulți dușmani / decât: Isus".
În numărul din ianuarie, pr. Iosif Bălan amintește menirea revistei, care, într-un fel, devine programul lui: "Să facă cunoscut cetitorilor marile probleme cari, după gândul Bisericii, agită omenirea și pentru a căror îndreptare trebuie să se roage, pentru că altă putere nu avem". În acest an apar articole despre pace și despre unire.
La 20 ianuarie, moare la Blaj unul dintre colaboratorii importanți ai revistei: pr. Felix Wiercinski. La Iași a lucrat, în diferite răstimpuri, 18 ani. În revistă are peste 120 de articole. "Moldova îmi este și acum țara mea, scria el seminariștilor din Iași pe când lucra în Estonia. Neputând să mă întorc acolo, sunt mulțumit cel puțin că pot scrie pentru unele ziare române și mă închin lui Dumnezeu prin novene necontenite să-mi împlinească dorința mea de a lucra din nou în vreun ungheaș al țării mele".
Într-un articol din iulie-august (Pentru prestigiul catolicismului) se vorbește despre dicționarul lui August Scriban (1.448 de pagini, cu o introducere istorică și filologică de 56 de pagini), care a văzut lumina tiparului la 20 iunie 1940, la Editura "Presa Bună, după 25 de ani de așteptare pe la diferite instituții". În numărul din noiembrie este publicat articolul "Creștinii de marți".
În numărul din ianuarie 1941, Charlotte Sibi începe să publice despre Elisabeta Leseur, iar în februarie 1941, publică articolul "Întrebări interesante", cu frământările pe care le aveau elevii din acea vreme de la un liceu de fete unde autoarea era profesoară. Autoarea remarcă faptul că tinerii erau preocupați de chestiuni morale, cele mai multe întrebări (130 din 180) fiind de natură morală sau religioasă:
"A fi preocupat de chestiuni morale e deja o probă că dai mai mare preț pe ce e moral decât pe ce e material. Și aceasta, mai cu seamă pentru tineret, e un lucru îmbucurător. Iar premiul l-a căpătat o fetiță (...) care a pus această întrebare: De ce Mântuitorul a iubit așa de mult omenirea?".
Numărul din martie 1941 notează despre "Activitatea Institutului «Notre Dame de Sion» din Iași de la 1866 la 1940". Revista din luna aprilie oferă informații și grafice cu privire la numărul credincioșilor din diferite religii.
În acest timp, în afară de redactorul coordonator, semnează articole: pr. D. Matei, pr. Felix Wiercinski, pr. Valeriu Crișan Șercaia, pr. C. Hausner, pr. P. Bordea, pr. D. Herghelegiu, pr. A.M., pr. Valentin Tamaș, Charlotte Sibi.
Pr. Cornel Cadar