Curier juridic
* Ludovic Leahu (Sagna, jud. Neamț). "În anul 2012, vecinul meu m-a dat în judecată pentru a-i elibera o suprafață de teren pe care pretinde că i-am ocupat-o pe nedrept și pentru a stabili linia de demarcație între proprietatea mea și proprietatea lui. Acțiunea a fost admisă doar în ceea ce privește stabilirea limitelor proprietății noastre, iar cererea de revendicare a fost respinsă, întrucât expertiza efectuată în cauză a constatat că nu-i ocup vecinului nici o suprafață de teren. După finalizarea procesului, la solicitarea vecinului, a venit un executor judecătoresc care a pus în executare hotărârea. Cum trebuia executorul să pună în executare hotărârea?"
Conform actelor pe care mi le-ați pus la dispoziție (hotărâre judecătorească, expertiză topometrică și proces verbal de punere în executare), rezultă că "linia de demarcație dintre proprietățile limitrofe ale părților situate în intravilanul comunei Sagna, jud. Neamț, este constituită din aliniamentul FGHC, marcat în culoare roșie pe schița raportului de expertiză întocmit în cauză de expert. În momentul punerii în executare a hotărârii, expertul trebuia să respecte acest aliniament FGHC și să delimiteze acest teren prin punerea a patru țăruși în cele patru puncte. Din actele comunicate nu rezultă că trebuie să mutați gardul, iar greșeala strecurată în procesul-verbal încheiat la 7 decembrie 2012 de executor a fost îndreptată prin procesul-verbal din 14 decembrie 2012 încheiat de același executor. În concluzie, gardul nu trebuie mutat, prin expertiză stabilindu-se limitele proprietății pe aliniamentul FGHC, iar expertul a stabilit că linia de hotar dintre cele două proprietăți este cea reprezentată pe schița anexă la raportul de expertiză între punctele FGHC, respectiv gardul existent în prezent între cele două proprietăți. Menționez că nici prin completarea la raportul de expertiză nu s-a stabilit mutarea gardului dintre cele două proprietăți.
* Anonim (Bâra). "Am lucrat la Petrotub Roman de la 1 aprilie 1979 până la 25 august 1996 ca lăcătuș mecanic. Aș dori să știu câți ani de contribuție sunt necesari, la ce vârstă ies femeile la pensie, condițiile care trebuie parcurse și cât aș mai avea până la pensie. Menționez că am fost încadrat în categoria I de muncă, grupa I".
Conform art. 52 din legea 263/2010, "pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare". Conform art. 53, "vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare conform unei eșalonări prevăzute în anexa 5 din lege. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar cel maxim este de 35 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Conform anexei 5 din legea 263/2010, o persoană născută în luna aprilie 1960, poate fi pensionată pentru limită de vârstă în luna ianuarie 2022, dacă are vârsta de 61 de ani și 9 luni și un stagiu complet de cotizare de 31 de ani și 9 luni. Persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei de pensionare, dacă au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă.
În situația dv., având în vedere că ați lucrat în condiții speciale de muncă, vi se reduce vârsta standard de pensionare cu 8 ani și 6 luni, cu condiția să fi realizat stagiu complet de cotizare prevăzut de lege.
Menționez că este obligatoriu ca în cartea dv. De muncă să fie trecută atât grupa I, cât și categoria I.
Av. Mihaela Ciobanu