Mai buni!
Cu aceste cuvinte scurte, dar convingătoare, ca hotărâre de luat pentru o nouă zi, încheia veneratul nostru rector și profesor, Monseniorul Anton Durcovici, sfertul de oră de meditație, înainte de sfânta Liturghie. Temele meditațiilor priveau, desigur, formarea noastră seminarială, în perspectiva sfintei Preoții.
Mai buni decât ieri! Voia să fie o propunere de corectare, de propășire în ansamblul vieții de elev, cât privește silința la studiu, respectarea disciplinei și preocuparea pentru rugăciune. Garanția succesului era asigurată de trăirea în prezența lui Dumnezeu, raportarea întregii zile la Dumnezeu: lucrez, mă comport corect, mă rog cu atenție pentru că astfel împlinesc voința lui Dumnezeu care m-a creat, mă susține și mă vrea al lui. Modelul prin excelență care ni se recomanda era Isus în căminul de la Nazaret, care "creștea în înțelepciune, statură și har, înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor" (Lc 2,52).
Monseniorul Durcovici ne încuraja mereu, atât în comun, în clasă, în capelă, în recreație, excursie, dar și în convorbirile particulare. Impunea prin statura sa demnă, prin privirea pătrunzătoare care scruta sufletul, prin cuvântul clar și cuprinzător, prin sfințenia care îi lumina chipul. Abaterile unora de la calea cea bună îl întristau, determinându-l să-și intensifice rugăciunile și jertfele pentru îndreptarea celor vinovați. Când îl vedeam în capelă, singur, cufundat în rugăciune prelungită, știam că se roagă, în fața lui Isus, marele preot, pentru propășirea seminariștilor.
În calitatea sa de episcop de Iași, în cele 14 luni de păstorire, în condiții deosebit de grele, a cutreierat parohiile pentru a-i întări pe enoriași în viața de credință, după exemplul sfintei familii de la Nazaret. Putem fi siguri că îndemnurile sale și speranța de mai bine, însoțite de rugăciunile și jertfele sale, inclusiv jertfa supremă a martiriului, au călăuzit și vor călăuzi mereu pe preoți, seminariști, călugări și enoriași în perspectiva de a fi mai buni, din ce în ce mai buni!
P.A.D.