Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Credintei si Familia -

Estera

De la o paradă de frumusețe, la credința în Dumnezeul părinților

Personajul principal al cărții biblice a Esterei este o tânără orfană și bogată care făcea parte din comunitatea evreiască ce trăia în capitala Persiei, Susa.

Un incident petrecut la curtea imperială avea să schimbe destinul acestei tinere ce trăia necunoscută sub oblăduirea tutorelui ei, Mardoheu. Într-una din zile, împărăteasa Vasti, dând dovadă de lipsă de respect față de soțul ei, Xerxes, i-a sfidat o poruncă importantă, fapt ce a atras după sine retragerea titlului și izgonirea ei de la palat. În locul împărătesei Vasti se impunea alegerea unei alte împărătese, iar criteriul de selecție stabilit era cel al frumuseții. Așadar, printr-un decret imperial au fost invitate să participe la un concurs de frumusețe cât mai multe tinere dintre care împăratul urma să-și aleagă viitoarea soție. Or, pentru a se putea prezenta în fața împăratului, toate tinerele au fost obligate să urmeze, vreme de mai multe luni, tratamente de înfrumusețare, cu uleiuri de mir și cu creme scumpe. Îndemnată de tutorele ei, Estera a luat parte la concurs, iar împăratul a plăcut-o pe ea, a ales-o împărăteasă și i-a pus coroana pe cap. Viața ei de la curte a fost, din acel moment, una dintre cele mai liniștite și lipsite de griji. Această situație însă nu a durat foarte mult timp.

Într-una din zile omul cel mai important în stat după împărat, pe nume Haman, s-a simțit ofensat de faptul că Mardoheu nu i se închina, după cum era stabilit, atunci când se întâlneau. În refuzul lui Mardoheu de a se închina în fața lui Haman ghicim cu ușurință respectul lui față de porunca de a nu se închina decât în fața lui Dumnezeu. Această atitudine a atras după sine ura lui Haman nu doar împotriva lui Mardoheu, ci împotriva tuturor evreilor din imperiu. Această ură a mers până acolo încât Haman, prin minciuni și insinuări, a obținut de la împărat decretarea exterminării evreilor. Haman a și stabilit prin tragere la sorți (Purim, în limba ebraică, va da titlul unei sărbători ce comemorează evenimentele povestite în cartea Esterei) ziua în care urma să aibă loc în întreg imperiul pogromul împotriva lor.

Situația era dramatică și părea pecetluită. Orice tentativă de a opri masacrul părea sortită eșecului. Doar împăratul mai putea anula decretul. Dar cine putea să se prezinte în fața lui fără a fi chemat? Nimeni, nici măcar împărăteasa. Cel care îndrăznea să încalce această prevedere își risca viața. Și totuși, cineva trebuia să-și asume riscul pentru a interveni în favoarea poporului condamnat, iar acest cineva nu putea fi decât Estera. E drept că la început ea ezită. Intervine însă și momentul asumării.

Estera înțelege că de reușita ei depinde deznodământul fericit al neamului său. Ea se știe o ființă plăpândă, incapabilă să înfrunte o "fiară", precum soțul ei. Și apoi, în afară de încurajările și sfaturile apropiaților, ea nu poate conta pe nimeni. Mai există totuși o speranță. Cel care mai putea face ceva într-o astfel de situație era Dumnezeul părinților ei. Către el se îndreaptă atât Estera cât și întreg poporul ei, iar strigătul lor nu rămâne neauzit. Spre uimirea și bucuria tuturor, are loc atunci o răsturnare de situație de neimaginat: Estera reușește să obțină bunăvoința salvatoare a împăratului și pedepsirea celui care a nutrit răul.

Mesajul cărții biblice care poartă numele acestei eroine, Estera, este cât se poate de binevenit în situațiile de criză prin care trec adesea atât persoanele cât și comunitățile. Situații limită au existat mereu, însă doar aceia care s-au încrezut în fidelitatea, în bunătatea și în ajutorul lui Dumnezeu au întrezărit în cele din urmă soluția eliberatoare.

Pr. Tarciziu Șerban



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat