Pompei
Era în anul 1872. Bartolo Longo, un necredincios anticlerical, era pentru rezolvarea unor probleme, la Pompei. Într-o zi, plimbându-se, a văzut o biserică în ruine ce data din anul 1093. Aflându-se în apropierea acesteia, a auzit o voce: "Dacă tu vei face cunoscut Rozariul, vei fi salvat!". Imediat a auzit și clopotele pentru Îngerul Domnului. A îngenuncheat pe pământul gol și a început să se roage. Spune el apoi: "Niciodată nu am mai simțit o așa pace și bucurie interioară". Din acel moment începe convertirea și chemarea de a fi unul dintre cei mai mari propagatori ai sfântului Rozariu.
La 8 mai 1876 au început lucrările noii biserici, după un proiect al lui Antonio Cua, profesor la Universitatea din Napoli. De decorarea monumentalei fațade s-a ocupat artistul Giovanni Rispoli.
Inițial, sanctuarul a fost proiectat sub forma unei cruci latine, cu o singură navată, cupolă și șase capele laterale. La 4 mai 1901, papa Leon al XIII-lea a declarat sanctuarul bazilică pontificală majoră. În anul 1925 s-a terminat construirea turnului, înalt de 80 m.
Datorită mulțimilor mari de pelerini, între anii 1934 și 1938 s-au adăugat două navate, iar exteriorul a căpătat aspectul marilor bazilici romane. În turn au fost instalate 11 clopote, dintre care cel mai mare are cinci tone. În vârful turnului se poate ajunge cu un ascensor, iar de acolo se poate avea o imagine panoramică de excepție. Pe vârful turnului se află o cruce luminoasă de 7 metri, iar la diferite nivele ale turnului, în exterior, sunt statui de bronz de 5-6 metri înălțime. La 11 noiembrie 1962 a fost inaugurat, în piața din fața sanctuarului, monumentul care-l reprezintă pe fericitul Bartolo Longo, beatificat la 26 octombrie 1980.
La sanctuarul din Pompei vin anual peste patru milioane de pelerini. Mulți vin la 8 mai și în prima duminică din luna octombrie, pentru a asista la Rugăciunea către Maica Domnului de la Pompei (Ora lumii), ceremonie transmisă la radio și televiziune în toată lumea.
Punctul central al sanctuarului îl constituie icoana care o reprezintă pe Maria pe tron, cu pruncul în brațe. La picioarele ei sunt doi sfinți. Fecioara, cu mâna stângă, îi oferă un rozariu sfintei Ecaterina de Siena, iar Isus, cu mâna dreaptă, oferă rozariul sfântului Dominic.
Într-o zi Bartolo Longo mergea la un magazin de antichități să cumpere o icoană cu Maica Domnului pentru biserica ce se construia. Pe drum întâlnește un preot care îi spune: "Mergi la sora Maria Concetta de Litala să-ți dea icoana pe care i-am dat-o eu acum cinci ani". Sora i-a dat icoana, dar era foarte deteriorată. Bartolo Longo a restaurat-o și a așezat-o în vechea biserică parohială. Ulterior, imaginea a fost împodobită cu o diademă de aur și cu 700 de pietre prețioase și binecuvântată de papa Leon al XIII-lea.
Ultima restaurare a icoanei a avut loc în anul 1965, când au fost înlăturate o parte dintre pietrele prețioase, pentru a nu afecta pictura. În fața acestei imagini, de-a lungul timpului s-au săvârșit nenumărate miracole.
În anul 2002, icoana a fost dusă în bazilica "Sfântul Petru". În fața "minunatei icoane de la Pompei", papa Ioan Paul al II-lea a semnat scrisoarea apostolică Rosarium Virginis Mariae.
Sanctuarul mai găzduiește două importante relicve: un spin din coroana lui Isus, lung de 3 cm, și un fragment din crucea lui Isus, așezate în relicviare lucrate în aur și argint.
Fericitul Ioan Paul al II-lea a fost în pelerinaj la Pompei la începutul pontificatului său, la 29 octombrie 1979, și la împlinirea a 25 de ani de pontificat, în anul 2003. Papa Benedict al XVI-lea a vizitat Pompeiul la 19 octombrie 2008.
Fericitul Bartolo Longo a trecut la Domnul la 5 octombrie 1926, dar opera sa va dăinui peste secole.
Pr. Iosif Dorcu