Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Frédéric Ozanam

Două sute de ani de la naștere

Fericitul Frédéric Ozanam (1813-1853), beatificat de papa Ioan Paul al II-lea, în cadrul Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT) de la Paris (1997), ales ca mijlocitor pentru ZMT de la Rio de Janeiro (Brazilia) din acest an și dat tinerilor ca exemplu de sfințenie, a fost unul dintre principalii întemeietori ai Societății "Sfântul Vincențiu de Paul". Familia vincențiană sărbătorește anul acesta 200 de ani de la nașterea lui.

Frédéric Ozanam s-a născut la 23 aprilie 1813, la Milano, într-o familie catolică franceză. Și-a petrecut copilăria la Lyon și a urmat studiile universitare la Paris unde de altfel a trăit și a activat. A murit la Marsilia la 8 septembrie 1853.

Regula care-l va călăuzi toată viața a fost dorința imensă de a ajuta sufletele necăjite. A trăit într-o societate zbuciumată cu multe frământări la nivel intelectual, social și chiar religios. Iată cum descrie Parisul într-o scrisoare trimisă prietenului său Falconnet, la 18 decembrie 1831: "Parisul mă dezgustă pentru că este fără viață, fără credință, fără iubire; este un imens cadavru de care eu, atât de tânăr și atât de viu, sunt legat, în care nepăsarea mă îngheață și corupția mă ucide". Aceste constatări ale lui Frédéric Ozanam se regăsesc în societatea noastră. Aș vedea în expresiile lui - "Fără viață, fără credință, fără iubire" - lipsa în primul rând a celor trei virtuți teologale: speranța, credința și dragostea.

Cum a depășit Frédéric Ozanam aceste constatări triste?

El s-a înconjurat în viață de oameni cu adevărat credincioși și dornici de a face binele. Exemple: marele fizician catolic Ampére, mereu cu rozariul în mână, în casa căruia a locuit câțiva ani și pe care l-a numit tată; cei 6 studenți prieteni cu care a fondat SVP-ul; sr. Rosalie Rendu, Fiică a Carității (Sfântul Vincențiu de Paul) de la care lua adresele celor săraci pentru a-i vizita și ajuta etc. El spunea: "Părinții și prietenii sunt cele două feluri de însoțitori pe care Dumnezeu ni i-a dăruit în drumul vieții; prezența unora dintre ei nu trebuie să ne facă să-i uităm pe ceilalți".

Ozanam era convins că doar creștinismul este singurul remediu pentru schimbarea societății și acest lucru trebuie demonstrat prin adevăruri științifice și istorice. În acest sens a lucrat mulți ani la o lucrare a sa începută în anii adolescenței: "Demonstrarea adevărului și a religiei catolice prin vechimea credințelor istorice, religioase și morale". Pasiunea pentru istorie a devenit pentru el și prietenii săi o sursă a credinței. Împreună cu prietenii participă la conferințele de istorie organizate de un profesor catolic, iar mai târziu, acești tineri vor decide să-l ia pe sfântul Vincențiu de Paul ca patron și să practice caritatea după exemplul lui, grupul va lua numele de Conferința "Sfântul Vincențiu de Paul".

Cei șapte, Ozanam fiind promotorul acestui grup, se hotărăsc să treacă la acțiuni concrete luându-l ca model pe sfântul Vincențiu de Paul. Meditarea cuvântului lui Dumnezeu, formarea spirituală a fiecărui membru al grupului, rugăciunea constantă și asiduă sunt sufletul întregului apostolat al carității. Din bursele lor de studenți, cumpără pâine și lemne pentru cei săraci, pe care încep să-i viziteze dăruindu-le totodată toată prietenia lor.

Biserica, proclamându-l fericit, ni l-a propus nouă ca model al credinței și al iubirii și mijlocitor. "Frédéric Ozanam a crezut în iubire, în iubirea lui Dumnezeu pentru fiecare om. El însuși s-a simțit chemat să iubească și a mărturisit această mare iubire față de Dumnezeu și față de ceilalți", spunea papa Ioan Paul al II-lea la beatificare.

Adrian Petruț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat