Pr. Iosif Bălan
Iosif Bălan s-a născut la 24 septembrie 1914 la Barticești (Neamț) și a urmat cursurile Seminarului și ale Academiei Teologice "Sfântul Iosif" din Iași (1927-1939). A fost sfințit preot la 24 iunie 1939, făcând parte din celebra promoție de 33 de preoți care au fost sfințiți în acel an - 20 la Iași și 13 în străinătate. S-a remarcat ca un seminarist "talentat la învățătură" și având un talent scriitoricesc, motiv pentru care i s-a încredințat conducerea revistei studențești "Legiunea mariană", fondată de preotul martir Cornel Chira.
La rândul său, Mons. Anton Gabor l-a cooptat pe tânărul seminarist printre colaboratorii revistei "Lumina creștinului".
Astfel, Iosif Bălan a publicat în anul 1933 un număr de 31 de articole, iar în anul 1934 un număr de 32 de articole, având o tematică diversificată.
Începând cu luna noiembrie 1934, Iosif Bălan a preluat conducerea revistei seminarului, încetând colaborarea la revista diecezană. La finalizarea studiilor teologice în iunie 1939 a fost numit vicar cooperator și catehet la catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, încredințându-i-se totodată, în septembrie 1939, de către ep. Mihai Robu conducerea revistei "Lumina creștinului". Numirea pr. Iosif Bălan ca redactor al revistei a însemnat un reviriment pentru publicația diecezană, datorită creșterii calității articolelor pe care aceasta le-a găzduit. Revista a căpătat din nou strălucirea la care o consacrase fondatorul său, Mons. Anton Gabor, grație și unui grup valoros de colaboratori: preoții Felix Wiercinski, Dumitru Matei, Dumitru Herghelegiu, Ioan Mărtinaș, Petru Bordea, Valentin Tamaș, Ioan Jicmon, Dumitru Andrieș, alături de tânăra profesoară Charlotte Sibi.
În perioada septembrie 1939 - aprilie 1941, în care s-a aflat la conducerea revistei, pr. Iosif Bălan a publicat în paginile acesteia un număr de 19 articole și cinci poezii, acestea din urmă fiind apreciate de preotul cercetător Emil Dumea drept "la fel de valoroase ca și cele ale lui Ion Gârleanu". De asemenea, pr. Iosif Bălan a coordonat, în aceeași perioadă, și Almanahul "Presa Bună", în paginile căruia a publicat trei articole, două poezii, precum și versurile la un cântec bisericesc.
În numărul 11/1940 al revistei, pr. Iosif Bălan a publicat articolul "Ce citești?", care poate fi apreciat drept articolul programatic al redactorului revistei, din care prezentăm câteva fragmente: "Noi nu scriem articole de senzație (...) Noi scriem despre intențiunile Apostolatului Rugăciunii aprobate de papa, capul Bisericii. Adică despre marile probleme ce agită lumea și o face nefericită. Scopul nostru e să îndemnăm și să deprindem pe cititori să se roage, să se jertfească și să sufere pentru alinarea indivizilor și a omenirii întregi, să valorifice lacrimile și să le adune în comori nepieritoare. Ne zbatem pentru înflorirea virtuților și stârpirea ciulinilor. Noi știm să scriem numai despre Cristos, și anume despre Isus cel Răstignit. Scriem despre Fiul Omului care și-a dat jertfă nepătată pentru toți. Despre flacăra ce consumă inima-i dumnezeiască. Despre acea inimă care a iubit atât de mult pe oameni. Scriem despre singurul lucru de trebuință: mântuirea sufletelor. Despre acest lucru să citești cu nesaț".
În mai 1941 a fost numit vicar cooperator în Parohia Grozești, după care, în perioada iulie - decembrie 1941, a intrat în criză, urmând de aceea exerciții cu pr. Alois Herciu (Hălăucești) și pr. Wilhelm Clofanda (Botoșani).
A stat apoi pentru scurt timp în Parohiile Oțeleni și Barticești, după care, în octombrie 1942, a fost excardinat, la cerere, intrând la asumpționiști, Provincia România, cu aprobarea provincialului Louis Barall.
În anul 1944, pleacă din congregație, iar în cursul anului 1945 se retrage, după câteva tentative nereușite de a ieși din criza în care intrase în 1941.
Pr. Iosif Bălan în prima parte a vieții sale a avut un rol important la dezvoltarea revistei "Lumina creștinului" și a Institutului "Presa Bună".
Dr. Dănuț Doboș