Eu sunt învierea și viața
"Eu sunt învierea și viața" (In 11,25)
Tezaurul spiritual, cultural și civilizator al omenirii este opera celor vii, care "nu au trăit degeaba".
În general, oamenii își dau seama de marele dar al vieții și ar dori să trăiască mult și bine, tot înainte, în "tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte". Deși această dorință pare o utopie, ea este, de fapt, o realitate condiționată, relatată de sfântul apostol și evanghelist Ioan, în prima parte a capitolului al 11-lea, versetele 1-45, intitulată Învierea lui Lazăr. Evenimentul are loc către sfârșitul celei de-a treia călătorii la Ierusalim a lui Isus. Prietenia cu familia din Betania: Marta, Maria și Lazăr îl determină pe Isus să meargă acolo, aflând de moartea lui Lazăr.
Reținem din schimbul de cuvinte dintre Marta și Isus regretul ei încrezător că, dacă Domnul ar fi venit mai devreme, Lazăr nu ar fi murit. Asigurarea dată de Isus rămâne pentru toți, peste veacuri și milenii, literă de evanghelie: "Eu sunt învierea și viața. Cel care crede în mine, chiar dacă moare, va trăi; și oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci. Crezi tu aceasta?" Răspunsul Martei este exemplar: "Da, Doamne, eu am crezut că tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu, cel care vine în lume" (v. 25-27).
Provocarea "Crezi tu aceasta" este valabilă pentru toți, de peste tot și totdeauna. Cine vrea să trăiască și să nu moară niciodată trebuie să țină cu sfințenie condiția pusă de Isus: să trăiască și să creadă în el. În sufletul unui astfel de creștin este Paștele continuu.
Anul Credinței și sfintele Paști 2013 să pecetluiască în toți și în fiecare această convingere!
Cristos a înviat!
P.A.D.