Misiunea din Maikona
Am citit și am ascultat multe mărturii ale celor care au fost în misiune. Toți plecau în misiune cu ideea de a ajuta pe alții. Mie îmi place să privesc altfel lucrurile, și anume, vin în misiune ca să mă las ajutat, pentru ca apoi să-i ajut pe ceilalți. Spun asta pentru că mai întâi trebuie să înțelegi cultura, gândirea, tradițiile și obiceiurile oamenilor din țara de misiune în care mergi.
Condus fiind de această idee, după un zbor de aproximativ 10 ore cu o escală de 8 ore în Turcia, am aterizat în Nayrobi. La aeroport am fost așteptați de părintele Eugen Blaj și am pornit spre Maikona. E o distanță de aproximativ 750 km pe care am parcurs-o în 15 ore din cauza drumului anevoios.
Misiunea din Maikona a fost înființată în anul 1966 și cuprinde atât comunități stabile, cât și triburi nomade. Fiecare trib este condus de un sfat al înțelepților. Principalele triburi din zonă sunt Gabra și Borana. Limba oficială este suahile, dar se vorbește și borana. Misiunea din Maikona are 25 de filiale dintre care trei sunt mai importante: Maikona, Torichea și Badahuri. Se încearcă pe cât posibil ca, o dată pe săptămână, să se celebreze câte o sfântă Liturghie în fiecare filială. Te surprinde să vezi entuziasmul și bucuria cu care ei participă la sfânta Liturghie, dansând și cântând. Liturghia se celebrează în limba suahile, dar există un catehet care traduce din suahile în borana pentru ceilalți oameni.
Obiceiurile și tradițiile lor sunt foarte diferite. M-a mirat să aflu că atunci când se naște o fetiță se bea doar o cană cu ceai, în schimb dacă se naște un băiat se taie o capră. Când se așază la masă, prima dată mănâncă soțul, apoi restul familiei. Sunt foarte puțini cei care se căsătoresc religios, mulți se căsătoresc doar tradițional. Un bărbat căruia i-a murit soția se căsătorește imediat, însă femeia nu are acest drept.
Activitatea noastră de aici e foarte diversă, însă, ținând cont că se construiesc multe clădiri (cămine, grădinițe, școli), în cea mai mare parte a timpului dăm o mână de ajutor la ridicarea acestor construcții. Aceste proiecte sunt menite să faciliteze accesul populației la servicii medicale și educaționale. Până în prezent misiunea a deschis aproximativ 30 de grădinițe și 30 de școli primare. Fiecare grădiniță are câte un educator. Filialele mai mici au în general doar o grădiniță pe care copiii o frecventează timp de trei ani. La grădiniță învață să scrie și să citească în trei limbi: engleză, suahile și borana. După terminarea grădiniței merg într-o filială apropiată pentru a continua școala primară. Distanța dintre filiale este destul de mare, în jur de 10-20 de km. Misiunea oferă și servicii medicale prin dispensarul din Maikona, dar se încearcă, printr-o clinică mobilă, ca și alți oameni din diferite filiale să beneficieze de servicii medicale. Prin acestea, misiunea de aici deschide copiilor un drum spre un viitor mai bun.
Principala dificultate cu care se confruntă un misionar aici este temperatura foarte ridicată, 35-45 de grade Celsius zilnic. Ținutul misiunii este o zonă de deșert (deșertul Chalbi) și de semideșert, plin de roci vulcanice. O altă dificultate constă în diferența de cultură dintre cea africană și cea europeană. Sunt nelipsite animalele sălbatice ca hiena, leul, șerpii veninoși, scorpionii, păianjenii și țânțarii, care sunt purtători de malarie.
Am rămas uimit de activitatea preoților și a misionarilor de aici. Mă întreb cum de reușesc să facă față. Dar imediat găsesc răspunsul: îl văd și îl au pe Dumnezeu în centrul fiecărei activități, deoarece fiecare activitate îl are în vedere pe om, care este creația lui.
Anton Gălățanu