Ep. Anton Durcovici. Predicând în catedrală
În calitate de episcop de Iași, Anton Durcovici a urcat pentru prima dată treptele altarului catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași la 14 aprilie 1948, cu prilejul Liturghiei de înscăunare, eveniment prezentat în numărul trecut al revistei.
Potrivit unei declarații date de episcop la 26 aprilie 1950 în arestul Securității din București, acesta a prezidat mai multe Liturghii pontificale și a predicat în catedrala din Iași, în perioada aprilie 1948 - iunie 1949, "la diferite sărbători și ocazii". Astfel, la 17 mai 1948, ep. Anton Durcovici a predicat despre coborârea Duhului Sfânt asupra apostolilor, îndemnându-i pe credincioși ca, după exemplul apostolilor și primilor creștini, "să dobândească și să desăvârșească în sine darul Sfântului Duh prin rugăciunea făcută cu toată dragostea și mai ales cu statornicie".
În ultima duminică din luna octombrie 1948, episcopul a predicat despre Cristos Rege, îndemnându-i pe credincioși "să înfăptuiască în sufletul lor", împărăția lui Cristos, regele universului, "împărăție de adevăr pentru mintea oamenilor, și de har pentru voința noastră, împărăție de dreptate în toate, de dragoste pentru toți, de pace cu Dumnezeu și cu oamenii, împărăție veșnică".
Un eveniment deosebit s-a petrecut la 7 noiembrie 1948, atunci când ep. A. Durcovici a sfințit și așezat la intrarea în catedrala din Iași icoana Inimii neprihănite a Maicii Domnului, explicându-le credincioșilor cuvintele ritualului întrebuințat la astfel de sfințiri de icoane, și anume "ca ochii sufletului să mediteze ceea ce privesc ochii trupului". Totodată, el le-a adresat credincioșilor îndemnul "să se roage cu toată încrederea, ori de câte ori vin la biserică, pentru ei înșiși și pentru cei ce vin", obținând astfel daruri cerești și ajutor prin mijlocirea Inimii neprihănite.
În ziua de Crăciun, la 25 decembrie 1948, episcopul a predicat despre "pacea vestită de îngeri și adusă de Cristos pe pământ, pacea sufletelor cu Dumnezeu, a omului cu sine însuși și cu semenii săi", iar la 31 decembrie același an a predicat despre obligația credincioșilor "de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru toate darurile primite de ei în cursul anului, dar și pentru a-i cere iertare pentru toate greșelile de care s-au făcut vinovați".
În cadrul sfintei Liturghii pontificale din 6 ianuarie 1949, ep. A. Durcovici a predicat despre "magii de la Răsărit veniți să se închine pruncului din iesle și despre regele Irod pornit să-l ucidă", iar la 3 aprilie 1949, în Duminica Patimilor, cu prilejul jubileului preoțesc al papei Pius al XII-lea, a predicat despre "valoarea nespus de mare a jertfei liturgice". La 16 aprilie 1949, Sâmbăta Mare, la Înviere, a predicat despre "faptul istoric al învierii lui Cristos din morți", iar a doua zi, în Duminica Paștilor, despre "însemnătatea învierii lui Cristos".
Episcopul A. Durcovici a rostit ultima sa predică la Iași la 5 iunie 1949, subiectul fiind coborârea Duhului Sfânt. De menționat faptul, că în perioada iunie-noiembrie 1948, episcopul a efectuat o vizită canonică maraton în Dieceza de Iași, iar în perioada mai-iunie 1949 și în Arhidieceza de București, prilej cu care a predicat mereu credincioșilor din comunitățile parohiale vizitate.
Fotografia de mai sus a fost realizată la 14 aprilie 1948, la începutul Liturghiei pontificale de înscăunare a episcopului A. Durcovici. În imaginea care îl înfățișează pe episcop rostindu-și prima sa predică, în calitate de păstor al Diecezei de Iași, apar și ministranții Anton Budău și Gheorghe Albert.
Dr. Dănuț Doboș