Un papă al curajului
În cei aproape opt ani de pontificat, papa Benedict al XVI-lea a făcut 24 de călătorii apostolice în afara Italiei (21 de țări l-au avut ca oaspete) și 30 de vizite apostolice în Italia.
Tutelarea vieții, apărarea familiei, libertatea educativă sunt teme care - împreună cu pacea, apărarea celor ultimi, libertatea religioasă - străbat magisteriul papal: predicile, discursurile și documentele sale.
Papa a publicat trei enciclice, patru exortații apostolice postsinodale, 19 documente motu proprio și numeroase scrisori în diferite ocazii. A publicat și texte personale, între care cartea-interviu Lumina lumii și trilogia despre Isus din Nazaret (2007-2012).
În ciuda aparențelor, Benedict al XVI-lea are o deschidere specială față de mijloacele de comunicare. A acordat interviuri în direct sau înregistrate la diferite posturi de radio, a vorbit în direct la Radio Vatican, a trimis sms-uri tinerilor de la Zilele Mondiale ale Tineretului, a răspuns la întrebări în direct la televiziune. A încurajat mediile vaticane și catolice, în general, să ducă evanghelia pe Internet.
Imposibil de rezumat în câteva cuvinte angajarea sa ecumenică și interreligioasă, cerând în repetate rânduri liderilor lumii încetarea persecuțiilor anticreștine. A înfruntat cu determinare trădările din interior care desfigurează chipul Bisericii.
A rămas în inima multora, dar mai ales a celor peste două milioane de credincioși veniți la Roma, beatificarea lui Ioan Paul al II-lea. Printre cele peste 200 de canonizări și beatificări aprobate se numără și cea a ep. Constantin Ignațiu Bogdánffy de la Oradea (30 octombrie 2010). În cele cinci consistorii ținute a creat 85 de cardinali, printre care și PS Lucian Mureșan.
Papa a făcut tot ce a putut pentru a pune capăt conflictelor din diferitele zone: prin rugăciune, mai ales, dar și prin apeluri la pace, prin inițiative diplomatice și prin trimiterea de ajutoare materiale.
Păstor umil, blând, dar ferm în iubirea față de Biserică, Benedict al XVI-lea a condus cu adevărat barca lui Petru în ape calme, ca și în timp de furtună, spre portul sigur al credinței în Isus Cristos.
(După Radio Vatican)