Curier juridic
- Leontina Pop (Iași). "De la părinții mei am moștenit o suprafață de teren care este în indiviziune cu frații mei. Între noi nu există neînțelegeri, doar că doi dintre frații mei sunt plecați în străinătate și nu pot veni în țară pentru perfectarea actelor la notariat. Am fost sfătuită să promovez o acțiune la instanță, dar această acțiune mi-a fost respinsă ca prematur introdusă întrucât nu m-am adresat mai întâi notariatului. Pot să promovez o nouă acțiune?"
Conform dispozițiilor din Codul civil, nici o persoană nu poate fi obligată să rămână în indiviziune și poate să ceară ieșirea din această stare și atribuirea lotului ce i se cuvine. În condițiile în care părțile se înțeleg și ajung la o învoială atât cu privire la suprafețe, cât și cu privire la loturi, atunci ieșirea din indiviziune se face prin notariat, în cadrul unui partaj voluntar. În situația în care părțile fie nu se înțeleg, fie nu există posibilitatea ca unul sau mai mulți moștenitori să se prezinte la notariat, atunci partea interesată se poate adresa instanței de judecată în cadrul unui dosar de partaj succesoral și ieșire din indiviziune, cu condiția de a efectua o procedură prealabilă la notariat, sub sancțiunea respingerii acțiunii ca prematur introdusă. Astfel, înainte de a promova acțiunea la instanță, reclamantul se va adresa unui birou notarial pentru a-i elibera o încheiere cu privire la verificarea evidențelor succesorale prevăzute de Codul civil. Această dovadă se va anexa la cererea de chemare în judecată.
Având în vedere aceste dispoziții legale, veți putea promova o altă acțiune pe rolul instanței de judecată la care să atașați dovada îndepliniri procedurii prealabile. Acțiunea urmează a fi timbrată cu taxă de timbru, alta decât cea stabilită și achitată de dv. în primul dosar. În cadrul dosarului de partaj succesoral urmează să solicitați instanței de judecată efectuarea unei expertize topometrice care să individualizeze suprafețele de teren pe care doriți să le partajați și împărțirea în loturi conform posesiei și dorinței fiecărui moștenitor. În condițiile în care există neînțelegeri cu privire la atribuirea loturilor, instanța de judecată va hotărî ținând cont de dispozițiile art. 673 indice 9 cod procedură civilă care prevede că "la formarea și atribuirea loturilor, instanța va ține seama, după caz, și de acordul părților, mărimea cotei-părți ce se cuvine fiecăreia ori masa bunurilor de împărțit, natura bunurilor, domiciliul și ocupația părților, faptul că unul dintre coproprietari, înainte de a se cere împărțeala, a făcut construcții, îmbunătățiri cu acordul coproprietarilor sau altele asemenea".
- D. Diaconu (Bacău). "În anul 2001 mi-a fost eliberat titlul de proprietate pentru suprafețele de teren pe care le-au deținut părinții mei anterior colectivizării. (...) În cursul anului 2012 am fost dat în judecată de un văr de-al meu pentru constatarea nulității absolute a titlului de proprietate emis pe numele meu. Este posibil ca după atâția ani să-mi fie contestat dreptul meu de proprietate?"
Nulitatea absolută a unui act juridic, în cazul dv. a titlului de proprietate, poate fi invocată oricând de orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său. Legea consideră că o nelegalitate dintr-un act juridic nu poate fi acoperită prin trecerea timpului, putându-se cere oricând desființarea actului. De menționat însă că nu orice nelegalitate este sancționată cu nulitatea absolută, ci doar cele strict prevăzute de lege. Unele greșeli sunt sancționate cu nulitatea relativă care poate fi invocată într-un termen de trei ani.
În cauzele care au ca obiect constatarea nulității absolute a titlului de proprietate, instanțele de judecată solicită de la comisia locală de aplicare a legii 18/1991, precum și de la comisia județeană de aplicare a legii 18/1991, documentația care a stat la baza eliberării titlului de proprietate pentru a verifica dacă persoana era îndreptățită sau nu la reconstituirea dreptului de proprietate pentru acel teren.
Av. Mihaela Ciobanu