Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Credintei si Familia -

Ana, mamă prin credință

Cumplită era soarta unei femei israelite fără copii. Așa era Ana, soția lui Elcana, un om din Ramataim-Țufim, din muntele lui Efraim. Înjosită pentru sterilitatea ei, întrucât sterilitatea era considerată o rușine în Israel (Is 4,1; Lc 1,25), și umilită de rivala ei, Penina, care o lua în râs, pentru că Domnul o lăsase sterilă, Ana își pune încrederea numai în Domnul.

Dorința irealizabilă a naturii poate fi împlinită numai printr-o minune mântuitoare a lui Dumnezeu pentru că el este cel care deschide și închide sânul matern (cf. Gen 20,18; 30,22; Rut 4,13). Încrederea ei ia forma unei rugăciuni pe care un observator, preotul Eli de la sanctuarul din Șilo, o interpretează ca delir: "Până când vei sta aici beată? Du-te și te trezește!" (1Sam 1,14) - îi spune bătrânul preot. Dar nu era beție. Era amărăciunea suferinței consumate până la fund, era abandonarea totală în brațele celui atotputernic, căruia i se obligă să-i restituie prin vot pentru totdeauna - în cazul în care Domnul ar fi ascultat-o - ființa pe care o dorea cel mai mult.

Ana avea sufletul amărât, se ruga Domnului și plângea. Ea a făcut un vot: "Doamne Dumnezeule Sabaot, dacă vei privi la necazul slujitoarei tale, dacă îți vei aduce aminte de mine și nu o vei uita pe slujitoarea ta și dacă îi vei da slujitoarei tale un fiu, îl voi dărui Domnului pentru toate zilele vieții lui și briciul nu va trece peste capul lui" (1Sam 1,10-11).

Atâta durere, atâta dorință, așa o rugăciune nu rămân fără ecou. Iat-o pe Ana cu un băiețel în brațe. Îi este atât de scump încât îi pune numele Samuel, pentru că "de la Dumnezeu l-am cerut", spune ea. Nu putem ști care erau simțămintele mamei Ana. Recunoștință, desigur! Dar poate și un sentiment de spaimă.

A făcut un vot. Un vot dublu. Un vot în numele ei, angajându-se să-l încredințeze pe fiul născut autorității divine, dar și un vot în numele fiului că va fi al Domnului. Numai al lui. Pentru totdeauna. Semnul: briciul nu va trece peste capul lui. O femeie care-și dorește atât de mult un fiu promite că-l va încredința altcuiva!

Textul sacru nu ne vorbește despre trăirea ei. Menționează doar că nu-l însoțește pe soțul ei atunci când mergea să ducă ofranda familiei la sanctuarul din Șilo. Ca și cum ar fi vrut să uite de existența acelui loc căruia îi era destinat fiul ei. Probabil îl legăna și-i repeta numele, Samuel - de la Dumnezeu l-am cerut. "Când îl voi înțărca pe copil, îl voi duce și-l voi prezenta înaintea Domnului. Și va rămâne acolo pentru totdeauna" (1Sam 1,22). Și a făcut-o.

Când copilul a fost înțărcat, au mers la preotul Eli la sanctuarul din Șilo. Ana a zis: "Te rog, domnul meu! Pe viața ta, domnul meu: eu sunt femeia care stătea înaintea ta rugându-se Domnului! Pentru copilul acesta m-am rugat și Domnul a ascultat cererea pe care i-am adresat-o. De aceea și eu îl dăruiesc Domnului pentru toate zilele pe care le va avea de la Domnul" (1Sam 1,26-27).

Astfel intră în istoria sacră Samuel: ultimul "judecător" și "profetul" care va institui monarhia.

Dumnezeu împlinește rugăciunea plină de încredere a unei femei disperate din cauza sterilității și prospețimea nașterii miraculoase a copilului Samuel este un nou început pentru istoria mântuirii.

Pr. Alois Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat