Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Monte Grisa

Călătorul, care trece pe autostradă pe lângă Trieste, merită să facă un popas la sanctuarul "Maria, Mamă și Regină", construit pe o colină din apropiere. Ajuns sus, pelerinul va beneficia de o imagine panoramică spectaculoasă asupra orașului Trieste și a golfului.

Într-un stil arhitectonic modern al timpului, sanctuarul impresionează prin combinația de piatră și cristale verzi. Are forma literei M (de la Maria) și poate fi văzut de la mare distanță. La prima vedere, pare sculptat în piatra colinei, iar verdele cristalelor lasă să se oglindească pădurea înconjurătoare.

Cum s-a născut acest sanctuar? La 30 aprilie 1945, când orașul Trieste era în mare pericol de a fi distrus de către germani, episcopul Antonio Santin a făcut un vot către Maica Domnului spunând: "În acest moment, poate cel mai greu din istoria orașului Trieste, când toate speranțele de salvare ale orașului par să fi eșuat, fac un vot: dacă, prin protecția și intervenția Maicii Domnului, Trieste va fi salvat, mă voi strădui să fie înălțată o biserică în cinstea ei". Trieste a fost salvat de la ruină și, imediat după război, a început strângerea de fonduri pentru biserica promisă. Însă sărăcia de după război era mare, făcând irealizabil votul episcopului Santin.

În anul 1958 speranțele renasc când Mons. Giovanni Strazzacappa propune să se construiască un sanctuar marian la Trieste, dar să aibă un caracter național. În anul 1959 are loc pelerinajul statuii Fecioarei de la Fatima în toate cele 92 de provincii italiene. Acest pelerinaj a fost ca o pregătire pentru un eveniment extraordinar: consacrarea Italiei la inima neprihănită a Mariei, la încheierea celui de-al XVI-lea Congres Euharistic Național ținut în Catania, la 13 septembrie 1959.

În timpul acestui pelerinaj, la care au participat mulțimi imense de credincioși, Monseniorul Strazzacappa a adunat fonduri pentru construirea sanctuarului propus, care să fie un punct de întâlnire a tuturor popoarelor în jurul Mariei.

La 17 septembrie, statuia de la Fatima ajunge la Trieste. În prezența acesteia, la 19 septembrie 1959, cardinalul Giacomo Lercaro pune piatra fundamentală a noii biserici. A doua zi, 20 septembrie, statuia de la Fatima avea să se întoarcă în Portugalia. Episcopul de Fatima, văzând marea dorință, dar și proiectul celor din Trieste, comandă, la același sculptor, o statuie identică, pentru a fi trimisă la Trieste. Noua statuie ajunge la destinație cu o ambarcațiune la 7 iunie 1960. Întâmpinată de o imensă mulțime, statuia a fost condusă în procesiune până la biserica "San Giusto". Aici a rămas timp de șase ani, până la consacrarea noului sanctuar. La sfârșitul lunii mai 1965, arhiepiscopul Antonio Santin a celebrat prima Liturghie, deși era încă șantier.

La 22 mai 1966 noul sanctuar a fost consacrat de către cardinalul Giovanni Urbani. Începând cu această dată au sosit aici mereu pelerini din Italia și din alte țări.

Sanctuarul este amplasat în mijlocul pădurii verzi de pin, pe vârful liniștit al colinei, loc ideal pentru rugăciune. Arhitectura bisericii, proiectul aparținând arhitectului Antonio Guacci, foarte modernă, se bazează pe o multitudine de triunghiuri, riguros calculate care se vor repeta atât la ziduri, dar și la elementele de interior: scaunul episcopal, confesionale, amvon, aghiazmatare. Această multitudine de triunghiuri dau impresia unei dantele care o împodobește pe Maica Domnului.

Sunt două biserici suprapuse: navata principală a celei de jos cu navata celei superioare formează o cruce greacă.

Pe lângă altarul principal, mai sunt două laterale: unul dedicat preasfântului sacrament, iar celălalt Maicii Domnului de la Fatima.

Sanctuarul impresionează și prin mărimea sa: un volum interior de 50.000 m3, 8.500 m3 de beton armat, 4.000 m2 de paviment de marmură și ferestrele de 1.800 m2.

Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat sanctuarul la 1 mai 1992.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat