Episcopul Anton Durcovici. "Bine ai venit, stăpâne!"
În dimineața zilei de 13 aprilie 1948 sosea în gara Iași, cu trenul de noapte de la București, noul episcop de Iași, dr. Anton Durcovici, însoțit de canonicii bucureșteni Gheorghe Horvath și Gustav Müller. În cursul aceleeași zile, episcopul Durcovici a preluat jurisdicția canonică a Diecezei de Iași.
A doua zi, 14 aprilie, - "zi senină de primăvară, cu soare luminos, cu pomi înfloriți, cu miros de flori și nădejdi de belșug, progres și viață nouă" - s-a desfășurat, începând cu ora 9.00, evenimentul înscăunării noului păstor. Preoți și credincioși deopotrivă, vădit emoționați, s-au străduit să fie la înălțimea momentului, remarcându-se totodată corul dirijat de pr. dr. Dumitru Herghelegiu și acompaniat de Filarmonica din Iași sub conducerea maestrului George Pascu. "Orga - scriu autorii broșurii "Bine ai venit, stăpâne" (Iași, 1948) - mânuită cu măiestrie de pr. dr. Dumitru Herghelegiu, începu să vibreze puternic, iar corul intonă un sărbătoresc "Ecce sacerdos" la vederea noului păstor. Toată lumea părea electrizată, pe mulți îi podidiră lacrimile și, plecându-se cu pietate, primiră binecuvântarea pastorală".
În timpul ceremoniei, pr. Ioan Mărtinaș a citit de la amvon textul în limba latină și română al documentului papal de numire a episcopului Anton Durcovici și tot el a ținut cuvântul de predică în timpul Liturghiei pontificale.
Au rostit cuvinte de omagiere ep. Marcu Glaser, vicar general al Diecezei de Iași, preotul franciscan Alois Herciu, canonicul Gheorghe Horvath și preotul diecezan Wilhelm Clofanda. După primirea simbolică a cheilor catedralei "Adormirea Maicii Domnului" și prezentarea omagiilor de către preoții prezenți la ceremonie, noul episcop de Iași a rostit o cuvântare din care redăm câteva fragmente: "Iată pentru ce am fost trimis eu, nevrednicul slujitor al Domnului, în Eparhia Iașilor. Nu ca să fiu slujit, ci ca să slujesc tuturor. (...)
Totuși puterile noastre sunt mărginite și slabe. Avem nevoie de ajutorul Celui de Sus ca să fim slujitori pururea credincioși. De aceea vom uni rugăciunile noastre slabe, acum în timpul sfintei Liturghii, cu rugile și jertfa mereu bine primite ale Fiului iubit și Tatălui ceresc. Vom implora drept mijlocitoare pe lângă Fiul ei, pe Regina îngerilor și a sfinților, sub a cărei ocrotire puternică se află acest sfânt locaș. Și nu vom uita că alături de Regina cerului stă feciorelnicul ei soț, sfântul Iosif, sluga bună și credincioasă așezată de Domnul mai mare peste casa sa, sfânta Biserică întreagă, și îndeosebi peste această eparhie. (...)
Cu astfel de ocrotiri cerești, al căror ajutor vă rog, iubiților mei credincioși, să-l cereți de azi înainte pentru mine, slujitorul și părintele vostru, nu preget să iau în primire păstorirea acestei eparhii. Ce ne mai aduce ziua de mâine nu știm. Dumnezeu însă știe, și atâta ajunge. Lui să-i slujim cu toții și el va duce grijă de noi, slujitorii săi (...)".
În fotografia de mai sus, episcopul Durcovici este flancat de preotul diecezan Gheorghe Petz și de preotul franciscan Mihai Dămoc.
Dintre cei 53 de preoți și episcopi prezenți la ceremonie, 13 aveau să fie arestați de Securitate în anii următori, patru dintre aceștia devenind martiri ai Bisericii locale: ep. Anton Durcovici, ep. Marcu Glaser, pr. Dumitru Sandu Matei și pr. Vasile Gabor.
Dr. Dănuț Doboș