Privirea care străpunge întunericul
De fiecare dată când se apropie sărbătoarea Nașterii lui Cristos, se pare că lumea ia o întorsătură diferită. Ritmul vieții se schimbă, starea sufletească a oamenilor se unduiește pe trăiri noi, atmosfera pare pulverizată de un praf magic care transformă totul în feerie. Dorințele, nostalgiile, bucuriile, speranțele, încercările se amestecă într-un amalgam care poate deveni ca o piatră pe suflet sau ca o perlă luminoasă. Poate e drept să fie așa! Poate omul are nevoie să trăiască din când în când o poveste! Poate face bine sufletului ca uneori să se înfrupte, pe nerăsuflate, din bucuriile vieții! Dar, fără îndoială, bucuria este autentică, speranța renaște cu adevărat și sufletul respiră din plin atunci când nu uităm cui i se datorează toată această sărbătoare: Dumnezeu care, în iubirea sa infinită, trimite în lume pe Fiul său! Un Dumnezeu puternic care devine neputincios, care se face sărac pentru a ne atinge în sărăcia noastră! Toate luminițele, sclipirile, podoabele și cântările pălesc în fața unei astfel de declarații din partea lui Dumnezeu față de omenire.
Nașterea oricărui copil este dovada clară că Dumnezeu nu s-a plictisit de oameni. Nașterea Mântuitorului, celebrată an de an, este mesajul suprem al lui Dumnezeu care îl ține în palme pe om, creatura sa minunată. Sărăcia și umilința caracterizează venirea lui Isus în lume. Așteptarea de veacuri a venirii Mântuitorului găsește ca răspuns scutece și paie. Cât de mult se despoaie Isus pentru a-și arăta solidaritatea sa cu noi! Este un reproș față de orgoliul uman care crede că poate totul de unul singur, că nu are nevoie de divinitate. Dumnezeu vine în lumea aceasta ca un copil deoarece dorește să ne elibereze de grandomanie, de dorința de a fi mereu puternici și independenți. Acel copil pentru care nu se găsea un loc, acel copil născut într-un grajd, acel copil fără nicio putere a schimbat istoria omenirii. A pătruns în cele mai ascunse unghere pentru a aduce pace, armonie și lumină. Episcopul Anton Durcovici, care este atât de aproape de momentul beatificării, scria într-un articol: "Nașterea Domnului nu este o simplă amintire, păstrată dintr-o datină străveche, a cărei obârșie s-ar pierde în negura vremurilor legendare. Întruparea Fiului lui Dumnezeu și nașterea lui în noaptea aceea binecuvântată este un fapt real și istoric, pururea adevărat și mereu actual, este evenimentul central în jurul căruia gravitează toată istoria omenirii, cea dinainte și cea după el".
Gingășia, simplitatea și încrederea lui Isus din iesle sunt lecții pentru viața noastră. Privirea acestui copilaș străpunge întunericul care înăbușă fibrele sufletului nostru. Privirea lui Isus din iesle ne îndeamnă să lărgim orizontul nostru, să înălțăm privirea și să redescoperim stelele, făcând astfel să renască speranța. Să strălucească în ochii noștri prezența acestui copilaș, să iradieze pe chipul nostru, să deschidă brațele noastre, să întărească voința noastră de a face binele, să înmoaie inima noastră și, mai ales, să crească credința noastră. Privirea senină a lui Isus din iesle să devină privirea noastră și să înflăcăreze răspunsul nostru. În același articol episcopul Anton Durcovici scria: "Un singur suflet înflăcărat aievea de nestinsa văpaie de iubire a pruncului din iesle va contribui în largă măsură la triumful dragostei lui în pustiul lumii de azi pârjolit de egolatrie și ură. Va face să rodească în el și prin el darul cel mare al lui Dumnezeu".
Privirea lui Isus din iesle este îndreptată și către tine! Ce va schimba în viața ta?
Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului să ne ajute să avem o privire mai senină și mai încrezătoare asupra vieții noastre și a lumii în care trăim! Cristos s-a născut tocmai pentru a nu ne abandona! Crăciun fericit! La mulți ani 2014!
Pr. Felix Roca