Pe vremea noastră...
Au trecut peste noi 56 de ani de căsătorie și, ca în orice familie, au fost și bune, și rele sau mai bine spus și bune, și grele, dar..., mulțumim lui Dumnezeu, le-am făcut față. Avem 10 copii, 34 de nepoți și 4 strănepoți. Un adevărat arbore genealogic! Și, dacă ar fi să întorc timpul înapoi, aș face exact ceea ce am făcut și până acum.
Cineva mă întreba zilele trecute: "Care-i secretul, mătușă!" "Că am 10 copii, 34 de nepoți și 4 strănepoți?", am întrebat la rândul meu. "Nu, a continuat ea, ci că ai putut să stai atâția ani alături de același bărbat, de soțul matale!" "Și încă mai sunt, am continuat eu, pentru că Dumnezeu ne-a binecuvântat cu zile și încă suntem împreună. Ba mai mult, nu știu cum se face că chiar acum avem mai mare nevoie unul de celălalt".
Apropo, să nu mi-o luați în nume de rău, dar privind astăzi în jur, mi se pare că viața de familie nu mai este luată atât de în serios. Aceste obiceiuri, să te duci la băiat și să locuiești cu el fără să fii căsătorită! Să nu te fi căsătorit încă și să fii violent cu viitoarea soție! Să trăiești ca soț și soție înainte de nuntă! Să uiți de biserică și de sfânta Liturghie imediat după celebrarea Căsătoriei! Sau să faci avort! Să iei... că nici nu pot să le pronunț, "anticooperative din astea"! Să-ți vorbești soțul de rău față de alții sau să-l faci în fel și chip de față cu alții! Să-i reproșezi când este nervos sau obosit! Să-ți bați soția! Să nu te rogi cu toată familia înainte și după masă și măcar seara! Să nu mergi duminica la biserică! Să bei și să te îmbeți fără să-ți mai pese de casă și de copii! Nu, nu mai e ce era odată! Familia nu mai e cum era odată!
Nu vreau să-l laud, dar soțul meu, "moșul", așa cum îl alint, nu a vorbit niciodată urât de față cu mine și cu copiii. Și au fost vremuri grele, au fost lipsuri, am trecut prin colectivizare, am avut rație la carne, la ulei și la zahăr, fără a mai vorbi de pâine. Și munceam toți, așa cum era, la câmp!
Astăzi se muncește în fabrici, iar de câmp fug toți. E diferit, iar oamenii nu mai sunt atât de deschiși, atât de glumeți, dar, iertați-mă, nici atât de... unul pentru celălalt. E multă răutate, e egoism, fiecare pentru el și nu mai e interes pentru celălalt. Eu îi trimiteam pe copii cu oala cu lapte la vecinii care nu aveau. Când tăiam porcul de Crăciun, duceam din el și celor nevoiași câte o bucată. Iar pe copii i-am învățat să fie la fel, să nu fie zgârciți și să nu închidă poarta în nas celui nevoiaș, pentru că Domnul dă acolo unde dai cu bucurie. Și nu se arunca nimic! Chiar și mămăliga, dacă mai rămânea din ea, la următoarea masă o împărțeam între noi și o mâncam cu bucurie.
Nu știu cât se mai păstrează astăzi din toate acestea. Nu zic că trebuie să fie ca acum cincizeci de ani și nici măcar ca acum douăzeci de ani, dar omul este același, și ieri, și astăzi, și așa va fi mereu. Oamenii se vor căsători și mâine, așa cum s-au căsătorit și ieri și se căsătoresc și astăzi, dar e diferit! Se vede că progresul prea mare din jurul omului îi dăunează prea mult în interior. Deși are atâtea unelte sofisticate care să-l ajute în munca sa, în realitate mai mult îl încurcă. Mă uit la nepoți, să nu se supere, dar stau în fața unui televizor toată ziua și plimbă o săgeată cu un fel de ghemotoc. Nu le auzi gura toată ziua, și mă întreb, oare mai știu să vorbească? Mai vin pe la noi, câteodată și, în loc să stea de vorbă cu noi, se uită pe un fel de ecran și dau cu degetul pe el toată ziua. Nu știu ce fac, dar se uită acolo!
Zilele următoare va fi Crăciunul. Măcar această sărbătoare și-a păstrat din farmecul ei dintotdeauna. Să nu ne uitați, părinte, să veniți și pe la noi pentru că vrem să ne pregătim și noi sufletește. Isus din ieslea de la Betleem să ne binecuvânteze pe toți! (Bernadeta)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba