Încheierea Anului Ieremian
Cu binecuvântarea PS Petru Gherghel, anul 2013, fiind al 30-lea aniversar al beatificării și al cincilea aniversar al întoarcerii în patrie a fericitului Ieremia, a fost declarat de Custodia Fraților Minori Capucini și sanctuarul diecezan din Onești ca An Ieremian (5 martie - 30 octombrie 2013). Încheierea solemnă a avut loc la Onești la 30 octombrie 2013 marcată prin diferite momente semnificative.
Pentru a înțelege pe deplin semnificația celebrării Anului Ieremian se cere o scurtă expunere a vieții de credință a lui Ion Costist, viitorul fericit Ieremia.
S-a născut la 29 iunie 1556 în localitatea Sasca din Moldova. Cu gândul de a-l urma pe Cristos mai îndeaproape, în anul 1574 pleacă din satul natal spre Alba-Iulia, iar de acolo se îndreaptă spre Bari (Italia), unde îmbracă haina de novice capucin în Mănăstirea "Sfântul Efrem cel Vechi". La 8 mai 1579 depune profesiunea solemnă, angajându-se solemn să trăiască toată viața ca monah capucin în ascultare, sărăcie și curăție, sub numele de Ieremia. În anul 1585 este transferat la Mănăstirea "Sfântul Efrem cel Nou" din Napoli, cu misiunea de a-i îngriji pe frații bolnavi. Aici rămâne timp de 40 de ani, până la sfârșitul vieții sale. În anul 1625 se îmbolnăvește grav și la 5 martie 1625 moare în faimă de sfințenie. La 30 octombrie 1983 este beatificat de papa Ioan Paul al II-lea, iar la 31 mai 2008 are loc așezarea moaștelor în cripta sanctuarului "Fericitul Ieremia" din Onești.
În cadrul Anului Ieremian s-au desfășurat numeroase evenimente și activități, printre care: sfânta Liturghie solemnă de deschidere, prezidată de PS Petru Gherghel (5 martie); diferite momente lirice și piese de teatru (5 martie și 5 mai); un triduum solemn (5-7 mai) cu ocazia hramului sanctuarului (cu predici tematice și rugăciuni prin mijlocirea fericitului Ieremia); hramul sanctuarului (8 mai); diferite activități specifice (ediția a cincea a Întâlnirii Naționale a Familiei Franciscane, zilele Liceului "Fericitul Ieremia": 3-5 septembrie, Întâlnirea Diecezană a Persoanelor Consacrate: 6 octombrie); un triduum de pregătire pentru sărbătoarea încheierii Anului Ieremian (27-29 octombrie); încheierea Anului Ieremian, prin sfânta Liturghie solemnă (30 octombrie).
Sfânta Liturghie ce a deschis triduumul de pregătire pentru această sărbătoare a fost prezidată de PS Petru Gherghel la 27 octombrie. Preasfințitul s-a aflat printre pelerinii prezenți în bazilica "Sfântul Petru" din Roma când papa Ioan Paul al II-lea l-a beatificat pe Ieremia Valahul (30 octombrie 1983).
Celebrarea din ziua de 30 octombrie, la care au participat numeroși cinstitori ai fericitului Ieremia, 60 de preoți din România și Italia, a fost deschisă de o procesiune solemnă de la mănăstirea fraților capucini la biserica superioară a sanctuarului "Fericitul Ieremia".
În cadrul predicii, PS Aurel Percă a insistat asupra trăsăturilor biografice și sufletești ale fericitului Ieremia, scoase în evidență de papa Ioan Paul al II-lea, trăsături care l-au caracterizat, format și întărit pe concetățeanul nostru în formarea sa ca om, ca frate și ca sfânt. Preasfințitul a reliefat, de asemenea, că aceste trăsături caracteristice i-au fost sădite în suflet de către familia sa, mai ales de mama sa, Margareta.
Anul Ieremian a fost o binecuvântare pentru Biserica locală care va avea bucuria de a mai avea un mijlocitor în ceruri, ep. Anton Durcovici, în anul 2014, după ce papa Francisc a aprobat cererea înaintată de Congregația pentru Cauzele Sfinților.
Paul-Marian Cojoc