Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Din istoria revistei (XI)

Anii 1927-1930

Primul număr din anul 1927 este tipărit la Institutul "Presa Bună".

Din luna februarie, pr. Felix Wiercinski începe o serie de articole despre rugăciune. În iunie se notează despre vizita canonică și administrarea Mirului în parohiile din Basarabia (p. 94-95), iar în iulie despre sfințirea bisericii din Butea (p. 103). Despre vizitele canonice și sfântul Mir se scrie și în august (p. 126-128).

În perioada martie-noiembrie 1928 redactor coordonator este pr. Iosif Ghiuzan (15 ianuarie 1898 - 2 decembrie 1932), în timp ce pr. Anton Gabor este paroh la Gherăești; din decembrie 1928 la conducerea revistei revine vechiul redactor. Pr. Iosif Ghiuzan avea deja multe colaborări în revistă, făcuse parte în anul 1926 din comitetul de inițiativă pentru cumpărarea tipografiei și construirea clădirii pentru "Presa Bună" și apoi din comitetul administrativ.

Începând cu luna martie, în câteva numere ale revistei din anul 1928 ep. Mihai Robu ("Prin țări străine") descrie evenimentele la care a participat în călătoriile sale în diferite țări pentru a strânge ajutoare. Sub rubrica "Păstorul în mijlocul credincioșilor" se relatează în mai multe numere despre programul sau vizitele ep. Mihai Robu în diferite parohii. Începând cu luna iunie, pentru mai mulți ani, începe să fie publicată o rubrică nouă, "Construcțiile noastre", "care va arăta lămurit starea de înaintare a lucrărilor construcțiilor din dieceza noastră: biserici, capele, case parohiale, calvare ș.a.". Tot în luna iunie, noul redactor, pr. Iosif Ghiuzan, face un apel la cititori să vină cu "o idee, o încurajare, o aprobare, o colaborare" în vederea fondării unei reviste pentru copii (p. 94).

În luna aprilie 1929 este anunțată moartea pr. Andrei Florea, paroh de Pustiana, cel care a lucrat la "Calendarul catolic" înainte de anul 1912 (p. 61). În articolul "Sat fără cârciumă" din luna mai, redactorul povestește cum prin noiembrie 1928, pregătind o pereche de tineri pentru căsătorie, a înțeles de la rudele acestora că în satul lor nu există nici o cârciumă: "Este un sat pe malul Siretului, un sat mare, un sat catolic în care cârciumile au dispărut! Te gândești poate la Tămășeni ori la Butea, la Adjudeni ori Rotunda? Nu este nici unul din acestea! Să fie oare Răchiteni? Da, așa poartă numele satul fără cârciume, o adevărată raritate pentru timpurile noastre, când poți găsi sate fără școală, ba chiar și fără biserică, dar nu fără una sau mai multe cârciume".

Acest articol dă startul la o serie de articole care vor apărea în numerele viitoare cu scopul de a combate alcoolismul. În numărul din luna iunie este redată scrisoarea de mulțumire pe care Mons. Anton Gabor o trimite papei Pius al XI-lea, în numele Apostolatului Rugăciunii (p. 87-89), iar pr. Felix Wiercinski începe o serie de articole despre fericiri.

În anul 1930 revista este îmbunătățită, mai ales în ceea ce privește grafica. Pe copertă și pe prima pagină începe să se noteze sub titlu, în afară de "Revistă catolică lunară", și "Organ al Apostolatului Rugăciunii". Pr. Felix Wiercinski se ocupă de noua rubrică introdusă în revistă: "Din lumea catolică". Revista din luna februarie redă o fotografie și numele tuturor episcopilor catolici din țară prezenți la conferința episcopilor la București (p. 25). În numărul din luna mai se scrie despre moartea lui Ilie Romila din Huși, "un om cu inimă largă pentru toate operele de iubire creștinească", inclusiv un mare binefăcător al "Presei Bune" (p. 81-82). În numărul din octombrie este publicată prima scrisoare pastorală a ep. Mihai Robu către preoții și credincioșii din Bucovina, trecuți de la 15 august în jurisdicția Episcopiei de Iași (p. 167-169); în luna următoare este publicată prima vizită canonică în Bucovina (p. 183-184). Cu titlul "Călătoria în străinătate", începând cu luna noiembrie (p. 181-183), directorul revistei descrie în mai multe numere vizita făcută în diferite țări, având scopul principal de a vedea dezvoltarea presei catolice, îndeosebi participarea la congresul presei de la Bruxelles.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat