- În apararea sanatatii - |
Schimbarea vine de la noi
Moto: "O abordare, o metodă, atâtea idei... dar, mai presus de toate, este omul" (Vladimir Hudolin).
"Aștept autobuzul în stație. Este dimineață și mă simt fresh, pregătită pentru o nouă zi. La un moment dat, prin fața mea trece un bărbat, mic de statură, puțin cocoșat, murdar îmbrăcat, ciufulit, mirosind a alcool, care se sprijină de chioșcul unde se vând băuturi alcoolice la dozator. Așteaptă ca vânzătoarea să îi dea un pahar. Nu spune nimic, nu cere nimic, decât un pahar de ceva... Tremură din toate încheieturile, cu toate că e destul de gros îmbrăcat, probabil cu toate hainele pe care le are, fața îi este roșie și umflată, iar de pe frunte îi curg șiroaie de sudoare. Îmi dau seama că este în sevraj, că are nevoie acută să bea ceva. Prin fereastra chioșcului iese o mână, care întinde către el un pahar de plastic de unică folosință. Probabil este client vechi, binecunoscut. După ce bea pe nerăsuflate paharul, pleacă mai departe. Privesc cum reacționează oamenii când îl văd. Unii îl înjură, alții îl privesc cu milă, cei mai tineri îl îmbrâncesc, alții îl ignoră, însă lui nu îi pasă... nici cum arată, nici cum este îmbrăcat, nici ce crede lumea despre el. De un singur lucru se preocupă. Cum să facă rost de următoarea doză. Văzându-l pe acest om, mă gândesc: cum ar fi el dacă nu ar fi dependent de alcool? Probabil curat îmbrăcat, parfumat, stând cu spatele drept și așteptând, la fel ca mine, să vină un autobuz, care să îl ducă la locul lui de muncă.
Ajungând la Centrul de Recuperare, mă gândesc, cu regret, că pe omul din stația de autobuz nu am putut să îl fac să vadă frumusețea vieții, însă pe cei pe care îi întâlnesc dimineața în centru mai pot să îi ajut. Așa că... mă apuc de treabă!"
De multe ori, la sediul ACAR primim telefoane de la persoane care ne solicită informații despre cum îi pot ajuta pe cei apropiați sau cunoscuți, care au probleme cu alcoolul. Ce pot face ei pentru semenii lor dependenți?
După mai mult de opt ani de experiență de lucru cu familiile, care trec prin aceste situații create din cauza consumului, putem să transmitem următorul mesaj: începeți de la voi. Prin propria dv. schimbare, cel dependent va putea pricepe că el trebuie să facă ceva, dacă vrea să scape de tentația alcoolului. Arătați-i cât de important este pentru dv. ca el să renunțe la alcool. Permiteți-i ca el să-și dea singur seama - prin urmările consumului său - că lucrurile nu mai pot continua ca până acum. Arătați-i, prin comportamentul dv., că alcoolul este o problemă și că ar trebui să se preocupe de aceasta. Încurajați-l că poate să reușească și sfătuiți-l, din nou, să se ducă să primească ajutor la un centru de recuperare sau la un club (grup de suport). Puteți fi siguri că mulți aparținători au încercat deja înaintea dv. și au avut experiențe reușite. Comportamentul dv. schimbat nu-l va lăsa mult timp indiferent. Cereți sfatul specialistului. Arătați-i că nu l-ați abandonat și că vă pasă. Că vă doriți să se schimbe ceva și că veți fi dispuși și dv. să ajutați în acest sens. Vorbiți cu el atunci când este capabil să vă asculte. Și nu uitați că, atunci când vorbim despre un dependent de alcool, vorbim despre un om.
* * *
Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare
Iași, tel.+fax: 0232-228204; www.alcoologia.ro
e-mail: acar_2004ro@yahoo.com; acar@alcoologia.ro
Asistent social Ramona Ciobanu, coordonator Centru de Recuperare ACAR