Solidari
Potrivit dicționarului, solidar este cel legat prin responsabilitate și interes comun, susținător al unei cauze. Nu e vorba atât de "unire-n cuget și simțiri", cât mai ales de implicare. A pune umărul este mai mult decât a fi de acord. În evanghelii se spune de multe ori că mulțimile îl încuviințau pe Isus, dar de aici și până la ceea ce urmează este o diferență totală. Iată de ce, în raportarea la Mântuitorul, lucrurile au avut o evoluție din momentul în care s-a constituit o comunitate de credință, importantă fiind viziunea comună, concordanța. De aici și ideea de comuniune a sfinților introdusă în Crezul apostolic după referirea la Biserică.
A împărtăși aceleași valori, a înainta umăr lângă umăr pe calea deschisă de Cristos, ce duce la comuniunea fericiților din cer, înseamnă mai mult decât căutarea salvării personale în sensul că "scapă cine poate" de nenorocirea veșnică. Or, în această perspectivă, ne interesează și ce se întâmplă cu frații noștri, ne doare când unii abandonează, ne fortifică exemplul înaintașilor și nu putem sta cu mâinile încrucișate când cineva are nevoie de o intervenție.
Nu știu dacă luna noiembrie ar putea fi considerată a solidarității celor orientați spre împărăția veșnică, dar parcă ne vine să strângem cumva rândurile. Chiar și cu cei ce au mers înaintea noastră cu stindardul credinței.
Pr. Cristian Chinez